Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

A fost lansată campania de prevenire a consumului de droguri „#Potaltfel”


Campania Națională de prevenire a consumului de canabis, intitulată „#Potaltfel”, derulată de Agenția Națională Antidrog, a debutat ieri cu o conferință, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. Potrivit organizatorilor, campania reprezintă un răspuns integrat și complet în planul politicilor publice, cu rol în dinamica consumului de droguri din țara noastră și are scopul precis de informare și conștientizare a riscului consumului de canabis, mai ales că și în județul Vrancea sunt înregistrate traume familiale din cauza acestui flagel. 
Pentru această campanie s-a decis să se discute despre canabis deoarece este drogul cel mai des folosit în rândul tinerilor. Prin această campanie se dorește conștientizarea tinerilor, și nu numai, cu privire la riscurile pe care și le asumă atunci când aleg, din necunoaștere de cele mai multe ori, să consume substanțe ilegale. Mai mult decât atât, din dorința de a câștiga ușor sume mari de bani, unii tineri chiar cultivă și vând semințe de canabis, nefiind conștienți că se distrug pe ei înșiși, dar le fac rău și celor din jur.

La conferința de deschidere a campaniei au participat profesori, psihologi, polițiști care acționează pentru combaterea fenomenului, precum și tineri, voluntari în cadrul proiectului. „«#POTALTFEL» are drept scop creșterea nivelului de informare, sensibilizare și conștientizare a populației generale (15-64 de ani), cu accent pe populația școlară (15-24 de ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii, respectiv, evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreațional, la consumul regulat de canabis. Beneficiarii direcți ai campaniei sunt: 201.216 de persoane din populația generală (10%), cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, care vor primi informații cu privire la efectele medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, prin promovarea spotului video al campaniei; 51.550 de tineri din segmentul de vârstă 15-24 ani și 1692 de cadre didactice, din care:     9.250 de tineri cu vârsta de 15-24 de ani, informați cu privire la efectele consumului de canabis, în cadrul activităților de petrecere a timpului liber; 42.300 elevi de liceu și studenți, cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani, informați, sensibilizați și conștientizați cu privire la consumul de canabis; 1.692 de profesori din unitățile liceale și de învățământ superior, care vor beneficia de activități de informare, sensibilizare și conștientizare cu privire la consumul de canabis. Beneficiarii indirecți sunt estimați a fi 80.000 de elevi și studenți, 3000 de cadre didactice din mediul școlar și universitar, precum și peste 100.000 de membri ai comunității. Obiectivele campaniei vor fi atinse prin desfășurarea, la nivel național, a următoarelor activități:
– promovarea campaniei în mediul TV, on-line și presa scrisă pe întreaga durată a campaniei;
– activități de informare și promovare a alternativelor de viață sănătoasă, în zone în care tinerii aleg să-și petreacă timpul liber (spații recreaționale), cu sprijinul voluntarilor ANA;
– sesiuni de prevenire a consumului de canabis în instituții de învățământ, pentru categoria de vârstă 15-24 de ani;
– activități de informare în comunitate, cu ocazia marcării Zilei Internaționale Împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri 2018″
, au precizat reprezentanții Agenției Naționale Antidrog, în cadrul conferinței.
Campania, care va fi implementată în perioada 5 septembrie 2017 – 31 iulie 2018, este fundamentată pe Studiul național în populația generală privind consumul de tutun, alcool și droguri, corelativ cu Studiul în populația școlarizată cu vârsta de 16 ani, studii care relevă, la nivel național, o creștere a consumului de canabis. Activitatea este finanțată prin Programul național de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri 2015-2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?