Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

ANIMALE DE COMPANIE: Câinele din rasa Husky siberian


Câinii din rasa Husky siberian, renumiți mai ales datorită ochilor lor albaștri, sunt inteligenți, sociabili, plini de energie și au un devotament deosebit față de stăpân și familie. Aspectul exotic, asemănător cu cel al lupilor, face ca această rasă să fie foarte atrăgătoare pentru mulți oameni. Originari, după cum le-o arată și numele, din Siberia, reprezintă una dintre cele mai vechi rase de câini din lume. Siberia este o regiune renumită pentru temperaturile extrem de scăzute, ca atare rasa Husky este una puternică și adaptată acestor temperaturi. Având o forță fizică impresionantă, putere de muncă și abilitatea de a se integra în haite mici, acești câini au fost crescuți de eschimoși, care îi foloseau pentru a trage săniile, precum și la vânătoarea de reni. Au fost aduși în Alaska în anul 1909, potrivit site-ului www.toateanimalele.ro. În zilele noastre, pe lângă faptul că sunt folosiți în continuare la tragerea săniilor și la concursurile de sănii trase de căini, câinii Husky au devenit animale de companie tot mai populare și mai îndrăgite.
    Ochii au formă alungită și sunt poziționați ușor oblic. Culoarea albastra a ochilor este o caracteristică a rasei, dar nu este obligatorie. Ochii pot fi, de asemenea, maronii sau de culoarea chihlimbarului. Există exemplare care au un ochi albastru și unul de culoarea chihlimbarului. Urechile sunt de dimensiuni medii, triunghiulare, cu vârfurile ușor rotunjite. Culoarea nasului trebuie să fie în concordanță cu culoarea de bază a blănii (cei cu blana predominant neagră, cenușie sau brună au nasul negru, cei cu blana roșcată au nasul maro închis, iar cei albi au nasul rozaliu), potrivit site-ului amintit. Câini utilitari, de talie medie, au un corp puternic și musculos. Blana este alcătuită din două straturi și trebuie să fie plăcută la atingere, cu textura netedă. Culorile acesteia pot varia de la negru până la alb complet. Blana este ușor de periat și de îngrijit. Se recomandă perierea săptămânală în cea mai mare parte a anului, precum și perierea zilnică în perioadele de năpârlire abundentă (primăvara și toamna).
    Câinele din rasa Husky siberian are nevoie de companie, să simtă că face parte din familie. De asemenea, are nevoie de multă activitate fizică, de multă instruire și de exerciții pentru a putea fi menținute un comportament adecvat, sănătatea și buna dispoziție. Deoarece au fost formați ca și câini de tras sania, sunt dotați cu rezerve de energie și rezistență. Ca atare, ar trebui să-și ia un exemplar Husky numai cei care dispun de suficient timp și energie pe care să le acorde acestui câine. Dresajul este dificil, cere multă răbdare și consecvență, deoarece câinii Husky sunt încăpățânați. Dresajul, ca și socializarea față de oameni și de alte animale de companie trebuie începute încă de când câinele Husky este pui.
    Adoptarea unui Husky înseamnă implicit adoptarea unui stil de viață activ. Îi plac plimbările lungi, drumețiile, să își însoțească stăpânii la jogging sau la plimbările cu bicicleta. Fiind de talie medie, poate sta alături de stăpânii săi și într-un apartament, dar aceasta nu este cea mai fericită variantă pentru creșterea unui Husky. Dimpotrivă, dacă are la dispoziție o curte mare, câinele Husky se va juca acolo ore întregi. De asemenea, îi place la nebunie să se joace și să alerge alături de alți câini, spre exemplu în parcurile amenajate special pentru ei. Este recomandat să nu fie lăsați niciodată nesupravegheați nici chiar în curte. Este bine să nu fie lăsați singuri, deoarece se plictisesc ușor și pot avea tendințe de comportament distructiv. Se comportă bine față de alte animale de companie dacă sunt crescuți împreună de mici. Fiind prietenoși cu străinii, câinii Husky nu sunt buni câini de pază. Câinele Husky se simte cel mai bine în anotimpurile reci, iar dacă temperaturile sunt mai ridicate câinele nu trebuie să fie suprasolicitat, pentru a se evita supraîncălzirea acestuia. Speranța de viață a exemplarelor din această rasă este de 11-13 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?