Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Irina Loghin, surpriza Festivalului de la Poiana Negari din Jitia


Îndrăgita interpretă a cântecului popular, Irina Loghin, va cânta duminică, 20 august, la Festivalul Folcloric de la Poiana Negari, comuna Jitia. Manifestarea culturală, ajunsă la a XLX-a ediție, reprezintă o sărbătoare a cântecului, dansului și portului popular râmnicean, sărbătoare la care sunt invitați să participe toți iubitorii de cântec, dans și voie bună. Evenimentul are drept scop cunoașterea, promovarea și valorificarea tezaurului etnofolcloric al localităților de pe Valea Râmnicului.
Manifestările vor debuta la ora 12.00, când vor evolua ansamblurile tradiționale vrâncene din Nereju, Spulber, Paltin, Nistorești și Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei”, condus de îndrăgita interpretă a cântecului vrâncean Maria Murgoci. Apoi, vor urma ansamblurile folclorice de pe Valea Râmnicului Sărat, respectiv Ansamblul Chindia al Școlii Gimnaziale Jitia și Ansamblul bărbătesc Brâul de la Jitia al Căminului Cultural Jitia. De la Jitia vor cânta soliștii vocali Mariana Roșca, Denisa Ciobanu, Ionelia Păun, Maria Lihăt și Valerică Zamfiroiu, coordonatori fiind Lucian și Petruța Lalu. O altă prezență la fel de valoroasă este cea a Ansamblului Sânzienele al Căminului Cultural Alexandru Dobrescu Dumitrești, cu soliștii vocali Stelică Petrișor Stănilă, Violeta Anghelescu, Andreea Cristogel, coordonatori fiind coregraful Ciprian Tănăsescu și directoarea căminului Monica Calițeanu. Vor urca pe scenă și Ansamblul Mlădițele al Școlii Gimnaziale Chiojdeni, solist vocal Dana Elena Lazăr, coordonator Eliza Lupu, apoi Ansamblul Floricelele de munte al Școlii Gimnaziale Regina Maria Vintileasca, cu soliștii vocali Iulia Tănase și Silvia Tufănoiu, coordonator: Anicuța Noapteș.
Așa cum se obișnuiește la fiecare ediție, Primăria și Consiliul Local Jitia au invitați speciali. Anul acesta este vorba despre solista de muzică populară Irina Loghin. Autoritățile locale, respectiv primarul Ion Păun și viceprimarul Vasile Zamfiroiu, au spus că toate detaliile au fost puse la punct, drumul spre satul Dealu Sării este foarte bun și se poate circula foarte bine, iar scena a fost refăcută pe suprafața unde dansau membrii ansamblurilor folclorice. „Am făcut invitații colegilor primari din localitățile vecine, care să ne fie alături la acest eveniment din viața comunității locale. De asemenea, vom avea invitați și de la județ. Ca invitat special o avem pe îndrăgita interpretă a cântecului popular Irina Loghin, Ansamblul Folcloric «Ţara Vrancei», dar și ansamblurile folclorice de pe Valea Putnei și de pe valea noastră. Drumul spre Dealu Sării este bun și se poate ajunge, dar mai ales circula foarte ușor. Profit de această ocazie pentru a le adresa tuturor vrâncenilor o invitație publică de a participa la festivalul din Poiana Negari, de la Jitia, o manifestare culturală menită să păstreze tradițiile noastre strămoșești. Locația este una foarte frumoasă, iar cei care vor veni au ce să vadă. Îi aștept pe iubitorii muzicii populare la noi în localitate, mai ales că poiana este foarte mare și avem unde să îi primim”, a spus primarul Ion Păun.
Înainte de anul 1989, festivalul se ținea la Poiana Mărului, în apropierea schitului ctitorit de călugărul Vasile „Carpatinul”. După revoluție, autoritățile l-au mutat în Poiana Negari, aflată pe partea stângă a Drumului Național DN 2N, ce leagă Jitia de Drumul European E85. Ca vatră etnofolclorică aflată în zona de interferență a Vrancei și Buzăului, așezarea constituie o prezență activă, dar distinctă în viața culturală a județului. La nivel local funcționează Ansamblul Chindia și formația de dansuri bărbătești Brâul de la Jitia.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?