Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

O replică din aur a modulului lunar din misiunea Apollo 11, furată dintr-un muzeu


O replică din aur masiv a modulului lunar al misiunii Apollo 11 care a fost oferită primului om care a pășit pe Lună de firma de bijuterii Cartier a fost furată din muzeul Neil Armstrong de la Wapakoneta, a anunțat poliția, citată de AFP. Piesa, care are în jur de 15 centimetri înălțime, „este extrem de rară”, numai trei exemplare fiind realizate de celebrul bijutier din Place Vedome, unul pentru fiecare dintre astronauții din misiunea Apollo 11 — Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins. „Este imposibil să evaluezi valorea unui astfel de obiect”, a precizat poliția.
Furtul a avut loc vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții, în muzeul consacrat celui mai celebru fiu al micului orășel cu mai puțin de 10.000 de locuitori din statul Ohio. Polițiștii veniți la fața locului au descoperit că intrarea în muzeu a fost forțată și dispariția bijuteriei, care reproduce fidel silueta de păianjen a Lunar Excursion Module (LEM). Poliția din Wapakoneta beneficiază în acest caz de asistența poliției statale, a biroului din Ohio pentru investigații criminale și a FBI, poliția federală.
Pasiunea pentru obiectele legate de astronauții misiunii Apollo 11 este foarte puternică printre amatorii de artefacte spațiale, notează AFP. Sacul de decontaminare utilizat de Neil Armstrong pentru a aduce pe Terra primele eșantioane lunare adunate de om a fost vândut cu 1,8 milioane de dolari la licitație, cu numai 24 de ore înainte de furtul replicii LEM din aur. Acest recipient, de mărimea unei truse de toaletă, este încă impregnat de urme de praf și pietriș lunar. Proprietarul sacului este un cumpărător anonim, care a efectuat tranzacția telefonic după cinci minute de licitație la New York.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?