Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: 122 de percheziții într-un dosar de FURT DE ENERGIE ELECTRICĂ şi EVAZIUNE FISCALĂ cu material lemnos și alcool


Peste 100 de afaceriști din Vrancea au fost treziți din somn, vineri dimineață, de polițiști. Oamenii legii au efectuat 122 de percheziții în 113 locații, respectiv sedii de societăți, gatere și locuințe, ce aparțin unor persoane bănuite de evaziune fiscală și furt de energie electrică. Polițiștii spun că verificările au vizat „sustragerea de energie electrică de către administratorii unor societăți comerciale în procesul de prelucrare a masei lemnoase, precum și folosirea energiei electrice la depozitele de produse finite, prin ocolirea instalațiilor de înregistrare sau prin montarea unor instalații clandestine”. Acțiunea organizată vineri este cea mai mare de acest gen, iar la verificări au luat parte peste 400 de persoane, respectiv polițiști, jandarmi, specialiști silvici, angajați ai Electrica și ai Direcției Agricole. Rezultatele perchezițiilor de vineri nu au fost încă făcute publice, urmând ca anchetatorii să centralizeze datele. Pe surse am aflat că au fost constatate destul de multe nereguli atât în ceea ce privește furtul de energie, cât și cu privire la materialul lemnos. Sursele noastre ne-au spus că s-au găsit inclusiv contoare arse.

    Peste 100 de percheziții au efectuat polițiștii vrânceni, vineri, într-un dosar de furt de energie electrică și evaziune fiscală. Persoanele vizate sunt administratoare de societăți comerciale ce au ca obiect de activitate prelucrarea lemnului, dar și producătoare de alcool. La perchezițiile efectuate în Vidra, Nereju, Năruja, Valea Sării, Paltin, Soveja, Movilița și Străoane au participat pe lângă polițiști și jandarmi, și specialiști silvici, reprezentanți ai Electrica și angajați de la Direcția Agricolă Vrancea. Potrivit unor surse, aceștia din urmă au verificat mai mulți producători de alcool, prelevând probe pentru stabilirea calității acestuia.
Persoanele vizate de anchetă sunt bănuite că sustrag energie electrică în procesul de prelucrare a masei lemnoase prin ocolirea instalațiilor de înregistrare sau prin montarea unor instalații clandestine. În total, în județ, s-au făcut vineri 122 de percheziții în 113 locații, la care au participat 267 de polițiști, 103 jandarmi, 35 de specialiști silvici și 25 de angajați ai Electrica.
    „La data de 28 iulie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, ai Direcției de Ordine Publică și ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române efectuează 122 de percheziții domiciliare într-o cauză în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală și sustragere de energie electrică. Activitățile vizează sustragerea de energie electrică de către administratorii unor societăți comerciale în procesul de prelucrare a masei lemnoase, precum și folosirea energiei electrice la depozitele de produse finite, prin ocolirea instalațiilor de înregistrare sau prin montarea unor instalații clandestine. La acțiune participă și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Brăila, Galați, Bacău și Buzău, precum și jandarmi, specialiști în domeniul silvic, reprezentanți ai S.C. Electrica Muntenia Nord și ai Direcției Agricole Județene Vrancea. Cercetările sunt continuate în cauză”, a transmis, vineri dimineață, agent principal Paula Enache, de la Biroul de Presă al IPJ Vrancea.

Cea mai mare desfășurare de forțe a fost la Nereju

    Cele mai multe forțe de ordine au fost prezente la Nereju. Potrivit unor surse, 60 de percheziții ar fi fost efectuate la Nereju, fiind găsit un contor cu probleme și fiind confiscată cantitatea de 20 metri cubi lemn. Mașini ale poliției și jandarmeriei au fost oprite încă de dimineață pe aproape toate străduțele din comună. Locuitorii din zonă au rămas uimiți de desfășurarea de forțe și au spus că toată activitatea le-a fost dată peste cap.
    Verificările s-au întins pe parcursul întregii zile. Alte două dintre locațiile vizate de anchetatori au fost la Vidra, situate lângă podul de peste râul Putna. După ce au făcut verificări în interior, anchetatorii, împreună cu un reprezentant al societății, au mers peste drum, la stâlpul de energie electrică și au făcut verificări la tabloul electric. În timp ce angajații de la Electrica făceau verificările, reprezentantul societății își suna din când în când angajații și le cerea să pună instalațiile în funcțiune. Totodată, el se plângea de servicii. Acesta povestea că penele de curent sunt dese și țin destul de mult, timp în care el nu-și poate desfășura activitatea, iar angajații, 12 la număr după cum a precizat, stau pur și simplu degeaba și așteaptă să se remedieze defecțiunile la rețeaua de alimentare cu energie electrică.
    Reprezentantul firmei a fost abordat de reporterii „Monitorul de Vrancea”, care au fost prezenți la fața locului, pentru a-i lua un punct de vedere, dar acesta a refuzat spunând că „nu dau interviuri în timpul anchetei”. După verificările efectuate la stâlpul de energie electrică, la care este racordată societatea, anchetatorii au mers din nou în interiorul sediului pentru a continua ancheta.

Contoare arse găsite de anchetatori

    Vineri seara, la ora 17.30, verificările în acest dosar nu erau încă finalizate, motiv pentru care poliția nu a făcut publice rezultatele. Cert este că nimeni nu a fost adus la audieri vineri seară, dar nu este exclus ca acest lucru să se întâmple în perioada imediat următoare.
    Urmează ca anchetatorii să pună cap la cap toate datele adunate vineri din teren și apoi să stabilească direcția de lucru. Pe surse am aflat că au fost găsite nereguli destul de mari atât în ceea ce privește furtul de energie electrică, cât și în ceea ce privește activitățile comerciale cu material lemnos derulate de unii dintre administratorii vizați. Surse din rândul anchetatorilor ne-au spus vineri seară că s-au găsit inclusiv contoare arse. De asemenea, s-ar fi dispus confiscarea unei cantități însemnate de material lemnos, după cum ne-au spus aceleași surse oficiale.
    Ancheta în acest dosar este abia la început și nu este exclus ca pe parcurs situația să se schimbe și să fie luate și măsuri preventive.
   

Acțiuni de amploare și în anii anteriori

    Acțiunea de vineri nu este singura de acest gen, dar sigur este cea mai amplă desfășurată pe această linie. În primăvara anului 2015, într-un alt dosar cu același obiect, s-au făcut 112 percheziții în Focșani și în alte localități ale județului. Vizate au fost atât persoane fizice cât și persoane juridice, verificările fiind efectuate la restaurante, supermarket-uri, gatere, dar și la locuințele unor angajați ai Electrica.
    Dosarul a ajuns în martie a.c. la instanță, fiind trimiși în judecată cinci angajați ai Electrica și doi patroni din județ. În iunie a.c., instanța a retrimis dosarul la Parchet, admițând în parte excepțiile formulate de trei dintre inculpați cu privire la legalitatea sesizării instanței. „(…) constată neregularitatea rechizitoriului nr. 2012/P/2014 din 15.03.2017, întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, sub aspectul modului de descriere a unora dintre fapte și elementele reținute în conținutul acestora. Dispune ca procurorul să remedieze neregularitățile (…) Dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, pentru ca (…) în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să procedeze la remedierea neregularităților și să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Cu drept de contestație odată cu încheierea pronunțată conform art. 346 C. pr.pen. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 12.06.2017”, a hotărât instanța.

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?