Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Manuale de educație fizică și sport pentru elevii de clasa a V-a; inspectorul de specialitate Vica Mincă spune că este o idee foarte bună


Ministrul Educației, Liviu Pop, a transmis că toți elevii de clasa V-a vor avea manuale școlare. El a adăugat că vor fi manuale inclusiv pentru ora de educație fizică și sport. Începând cu anul școlar 2017-2018, elevii de clasa a V-a vor fi primii care vor avea manual digital, necesar pentru o mai bună și corectă desfășurarea a orelor. „Da, elevii din clasa a V-a vor avea manual și la disciplina educație fizică. În 7 august finalizăm licitația pentru manualele la care s-au depus contestații. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluții și pentru aceste situații”, a scris ministrul Liviu Pop, joi seara, pe pagina sa de Facebook.
Inspectorul școlar de educație fizică și sport, profesorul Vica Mincă, susține introducerea manualelor la orele de educație fizică. „Este foarte bine ce se întâmplă. Noi suntem foarte încântați și mulțumiți. De foarte mult timp, noi, profesorii, am spus că avem nevoie de manuale și mă bucur că s-a ținut cont și de dorința noastră din ultimii ani, de avea manuale. Abia aștept să vadă și copiii ce înseamnă un manual de educație fizică și sport”, ne-a declarat inspectorul școlar Vica Mincă. Potrivit acesteia, în perioada august-octombrie, profesorii vor face niște cursuri on-line de inițiere pentru folosirea manualului digital.

Manual cu șase capitole

Ministrul Liviu Pop a mai publicat pe contul său de socializare și locul unde poate fi consultat manualul, pentru a întări necesitatea apariției acestuia, mai ales că multă lume nu știe cum se face sport. Manualul are șase capitole, primul fiind „Organizarea activităților motrice”. În cadrul primului capitol, printre lecțiile care vor fi predate se numără „Poziția fundamentală stând și derivatele acesteia”, „Alinieri în linie și coloană” și „Întoarceri de pe loc”. Al doilea capitol este „Dezvoltare fizică armonioasă”, fiind descrise exerciții. Al treilea capitol al manualului se numește „Capacitatea motrică”, printre lecții fiind „Mersul, Alergatul, Săritura”. „Discipline sportive” este al patrulea capitol, iar capitolul V este „Igienă și protecție individuală”. Ultimul capitol se numește „Comportamente și atitudini”, elevii urmând să fie învățați cum să se comporte într-o echipă sau la o competiție.
Deși introducerea unui manual la disciplina educație fizică și sport este o premieră pentru România, la nivelul țărilor europene este o practică. Introducerea acestui manual este utilă atât pentru părinți, cât și pentru elevi, spune ministrul. Anul acesta sunt trei variante de manual, iar profesorii vor stabili pe care dintre acestea vor lucra. „Acest manual se vrea a fi un instrument care poate fi folosit cu succes și de elev, și de părinte, și de profesor. Vedem reclame să facem mișcare 30 de minute zilnic, dar nu prea știm să facem asta. Cred că e important ca un copil de clasa a V-a să știe cum să facă mișcare corect, cum să se îmbrace la o oră de sport. O să încurajez orele de sport și pentru clasele IX-XII”, a anunțat ministrul Educației.
Liviu Pop a dat asigurări că toți copiii de clasa a V-a vor avea manualele necesare. Ministrul a mai anunțat că, tot pentru prima dată, elevii de la clasa a V-a vor avea în programă și disciplina informatică.

 

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?