Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

VIDEO şi GALERIE FOTO: 25 de mese roșii în exteriorul Pieței Moldovei doar pentru producătorii agricoli! Jandarmii și polițiștii au trebuit să calmeze spiritele încinse ale comercianților


Administrația Piețelor a început, ieri, amenajarea unui sector distinct pentru producătorii agricoli vrânceni. În urma discuțiilor cu fermierii din județ, conducerea Pieței a decis să amplaseze 25 de mese roșii în exteriorul pieței, unde va fi permis accesul doar pentru producători. Mesele sunt amplasate în partea dreaptă a Pieței, în fața tarabelor cu încălțăminte și îmbrăcăminte. „Îi invităm pe producătorii agricoli să vină cu produsele lor în Piața din Focșani. Am pregătit 25 de mese unde vor avea acces pentru a oferi produsele lor locuitorilor municipiului”, ne-a spus directorul Administrației Piețelor, Claudia Ionescu.
    Decizia de amenajarea a Pieței i-a luat prin surprindere pe comercianții din zonă care au devenit recalcitranți, ieri dimineață, când au găsit mesele amplasate în fața tarabelor. A avut loc un mic protest iar pentru calmarea spiritelor a fost solicitată intervenția echipajelor de la Jandarmerie și Poliție. Directorul Claudia Ionescu a discutat cu comercianții din acest sector și i-a asigurat că amenajarea unor mese pentru producătorii de legume fructe le va aduce o mai mare vizibilitate prin creșterea numărului de clienți. De asemenea, directorul i-a asigurat că va fi păstrată curățenia în zonă și nimeni nu va fi mutat în altă parte.

 „Această organizare va fi în avantajul tuturor, toți cetățeni știu că aici se vând papuci. Nimeni nu vă mută de aici și vă promit că nu va fi mizerie. Am să mă asigur că va fi curățenie. Acest sector, dacă nu îl menținem în standardele ISU, cu tot ceea ce trebuie, va trebui să dispară”, a spus directorul Claudia Ionescu. Aceasta le-a cerut comercianților să fie concilianți deoarece piața din centrul municipiului aparține tuturor cetățenilor din Focșani. „Pentru producători m-am gândit să facem un sector special amenajat, să fie ușor recunoscuți. Mulți producători nu vor să intre în interiorul Pieței și am amplasat aceste mese doar pentru producători”, a adăugat directorul Claudia Ionescu.
    În Piață a ajuns și președintele de la Partida Romilor, Constantin Toader. Acesta a discutat atât cu oamenii de la tarabe dar și cu conducerea Pieței despre noua amenajarea a meselor. „Din partea doamnei director este toată deschiderea să vă puteți desfășura activitatea, nu este nicio discriminare. Am discutat și am aflat că v-au dat posibilitatea și nu au transformat locul în parcare pentru a vă păstra tarabele. Sunt drepturi și obligații atât din partea dumneavoastră dar și din partea administrației locale”, a spus Constantin Toader.

    Comercianții de încălțăminte și îmbrăcăminte au reclamat în special rapiditatea cu care au fost amplasate mesele și faptul că nu au fost consultați când au fost amenajate. Ei spun că au fost mutate în mai multe locuri de-a lungul anilor și se tem chiar că își vor pierde locurile din piață. „Ne-am trezit peste noapte cu mesele în fața noastră. Din față ne-ați dat în spate, când am auzit că vreți să băgați legumele aici nu am fost de acord. Plătim 400 de mii pe zi. Suntem discriminați pentru că am fost mutați de colo, colo”, a spus o comerciantă.
    Conform legii, în piețe agroalimentare trebuie să fie spații de vânzare distincte, în proporție de minimum 40% din totalul spațiilor de vânzare existente, care să fie rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli autohtoni, adică unor persoane fizice deținătoare ale unui atestat de producător și ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din gospodăria proprie.

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?