Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO:Consiliul Județean a inclus în buget banii alocați pentru organizarea Centenarului Primului Război Mondial


Consiliul Județean a aprobat, ieri, rectificarea bugetului propriu al județului Vrancea. Rectificarea bugetară a avut loc ca urmare a alocării de către Guvern a sumei de de 19.361.000 lei din Fondul de rezervă bugetară pentru organizarea evenimentului „Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz”. Consilierii PNL s-au abținut la acest proiect de hotărâre motivând că se alocă „sume exorbitante” pentru momente evocatoare ale luptelor purtate de înaintașii noștri în urmă cu o sută de ani. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că Guvernul a dat dovadă de responsabilitate prin alocarea de fonduri pentru aceste manifestări, dar a precizat că sumele sunt mici comparativ cu cele alocate de alte state pentru evenimente similare. Oprișan a dat ca exemplu Franța care a alocat 300 de milioane de euro pentru organizarea unei parade la centenar. Mai mult, Marian Oprișan a precizat că trei sferturi din sumă va fi alocată pentru realizarea unor investiții. „Vreau să mulțumesc Guvernului României care a dat dovadă de responsabilitate și a alocat 4,2 milioane de euro județului Vrancea pentru comemorarea Centenarului Primului Război Mondial. Apreciez foarte mult importanța pe care președintele României, Klaus Iohannis, a acordat-o ieri (marți-n.r.) momentului de la Mausoleul Mărăști. Domnia sa mi-a promis că va fi și pe 6 august la Mărășești și acest lucru este foarte important. Franța la centenar a organizat o paradă de 300 de milioane de euro la care au participat doi șefi de stat. Dacă noi nu putem organiza manifestări de 3 milioane de lei….iertați-mă, mi se pare aberantă susținerea dumneavoastră. Probabil vreți să stăm în continuare în întuneric și uitare. Dacă nu era important Centenarul Primului Război Mondial vreau să vă spun că președintele României nu ar fi fost prezent în județul Vrancea. Sunteți în contradicție cu aspirațiile și declarațiile șefului statului pe care eu personal le-am auzit pe esplanada altarului eroilor neamului românesc din Primul Război Mondial de la Mărăști. În altă ordine de idei, susținerile dumneavoastră nu sunt conforme cu realitatea. Trei sferturi din sumele alocate județului Vrancea la acest eveniment se duc în infrastructură, fapt pentru care vom da orașului Mărășești bani pentru reabilitarea parcului Joffre, Consiliul Județean va reabilita podurile și drumul județean de la Mărăști”, a precizat Marian Oprișan.

    Președintele Consiliului Județean Vrancea s-a declarat nemulțumit că foștii șefi de guvern nu s-au gândit mai serios la Centenar și nu au construit autostrăzi care să lege provinciile istorice. „Pot să vă spun că sunt profund nemulțumit că, de exemplu, guvernul tehnocrat, Guvernul Ponta, dar și guvernele anterioare nu s-au gândit mai serios la Centenarul Primului Război Mondial și Centenarul creării României Mari la 1 Decembrie 1918. Dacă s-ar fi gândit mai serios poate aveam și noi acum autostradă, aveam până la Soveja un drum reabilitat și mai larg, făceam legătura între Soveja și Lepșa. După cum bine știți, am reușit să facem o trecere istorică peste Carpați, prima de după 1989, prin reabilitarea DN 2D Focșani-Ojdula-Târgu Secuiesc. Sunt bucuros că Guvernul României a alocat județului Vrancea acești bani și vrea să vă spun cu toată responsabilitatea că îi vom cheltui așa cum se cuvine pentru comemorarea fraților noștri români care și-au jertfit viețile pentru ca noi azi să putem să dezbatem, să analizăm și să luăm decizii pentru prosperitatea și bunăstarea cetățenilor județului Vrancea”, a afirmat Marian Oprișan.
    Șeful administrației județene le-a spus aleșilor liberali că ar trebui să le mulțumească celor care s-au gândit din timp și au reabilitat mausoleele vrâncene. Oprișan a spus că dacă acest proiect nu se derula, liberalii nu aveau unde să facă poze cu șeful statului. „Cred că ar trebui să ne mulțumiți pentru că ne-am gândit din timp și am reabilitat prin proiectul „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” mausoleele Mărăști, Mărășești, Soveja și Focșani, dar mai ales Mausoleul Mărăști unde ieri (marți-n.r.) v-ați fotografiat cu președintele României. Cum ar fi fost ca acolo să fie o ruină și să nu aveți unde să faceți poze?”, i-a ironizat Marian Oprișan pe liberali.

Emisiune filatelică și gală a filmului românesc

    Ieri seară, începând cu ora 19:00, au demarat acțiunile de comemorare a eroilor căzuți la Mărăști și Mărășești în campania din 1917 a Marelui Război. Cu această ocazie, la Colegiul Național „Unirea” din municipiul Focșani a avut loc Conferința Publică „Centenarul Marelui Război, Vrancea Eroică 1917- 2017”, eveniment realizat în colaborare cu Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României. În preambulul conferinței a avut loc o depunere de jerbe la placa comemorativă din incinta Colegiului Național Unirea – „un veritabil catalog al elevilor și studenților căzuți în luptele Primului Război Mondial”. Totodată a fost prezentată publicului larg emisiunea filatelică  „1917- Pe aici nu se trece!” realizată de Romfilatelia cu ocazia centenarului victoriilor de la Mărăști, Mărășești, Oituz. (FOTO)
    Astăzi, începând cu ora 17:30, va avea loc la Mausoleul Eroilor Mărăști momentul comemorativ-evocator în cinstea eroilor căzuți pe „Câmpul de Luptă Mărăști”. Cu această ocazie va avea loc și un micro-recital susținut de Corul Pastorala și Cvartetul Finalis.
    Mâine, începând cu ora 17.00 la sala Ansamblul „Èšara Vrancei”, din municipiul Focșani, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Armata Română în Marele Război 1916-1918” organizată cu sprijinul Oficiului Național Cultul Eroilor, precum și deschiderea oficială a Galei Filmului Românesc „Primul Război Mondial”. Cu această ocazie, la Focșani, regizorul Dorin Brozbă va vorbi despre filmul „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”. Filmul face parte dintr-o serie de pelicule ce vor fi difuzate în fiecare week-end la Sala Ansamblul „Èšara Vrancei” (Balada – N.R) cât și la Căminele Culturale/Case de Cultură din localitățile în care au avut loc bătălii în timpul campaniei din 1917 din timpul Marelui Război. Accesul în sălile în care vor rula filmele este gratuit, detalii privind programul de difuzare urmând a fi furnizate ulterior. Filmele sunt puse la dispoziție gratuit de către Arhiva Națională de Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?