Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Vrancea a primit peste 19 milioane de lei pentru a organiza Centenarul Primului Război Mondial


Guvernul condus de Mihai Tudose a alocat suma de 19.361.000 lei din Fondul de rezervă bugetară pentru organizarea evenimentului „Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz”. Evenimentul va fi organizat de autoritățile și instituțiile publice locale aflate sub coordonarea Consiliului Județean Vrancea. 
    Banii au fost alocați în urma memoriului prezentat de președintele Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene (UNCJR) din România, Marian Oprișan, la ultima Adunare Generală a acestui din urmă for. Manifestările propuse de administrația județeană pentru comemorarea eroilor români se vor derula în perioada 17 iulie – 6 august. „Se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017 cu suma de 19.361 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, și alocarea acesteia județului Vrancea, în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea evenimentului ‘Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz'”, se arată în hotărârea adoptată de Executiv, ce a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Eventualele sume rămase neutilizate vor fi restituite la bugetul de stat, se mai arată în hotărârea Guvernului.
    Acțiunile și programul centenarului vor fi realizate de autoritățile și instituțiile publice locale aflate sub coordonarea Consiliului Județean Vrancea. Printre manifestările ce vor avea loc se numără vernisajul expoziției de fotografie „Armata română în Marele Război”, o gală a filmului românesc, „momente evocatoare și spectacole artistice la Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja”, o emisiune filatelică, un concurs de arte vizuale și creație literară „Mărășeștiul în inima mea”, dar și un miting aviatic.
    În cadrul acțiunilor va fi lansată lucrarea „Divizia a VI-a. Jurnal de operațiuni” și va fi organizată sesiunea științifică „100 de ani de la luptele de la Mărăști și Mărășești”. Vor mai fi realizate materiale de promovare în scop turistic a județului și localităților unde au avut loc bătăliile din Primul Război Mondial. Totodată, va fi creat un website al evenimentului, iar manifestările vor fi mediatizate în mass-media scrisă și audio-video locală și națională.
    Banii alocați de executiv vor fi utilizați pentru lucrările de reabilitare a  ansamblului Statuia Victoriei de la Tișița – Mărășești, reabilitarea Parcului Joffre din Mărășești, refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul județului Vrancea, realizate după Primul Război Mondial „Întru slava eroilor neamului”. Va fi realizat un pod din beton armat peste pârâul Alba pe DJ 205K și un pod peste pârâul Dragomira (Soveja).
În premieră, va fi realizat un Parc al Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate”, care presupune plantarea a 335.000 de puieți de stejar, „care să se constituie într-un memorial viu dedicat fiecărui militar al Armatei Române care și-a jertfit viața pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1918”. La o densitate de cincii mii puieți la hectar, înseamnă un parc cu o suprafață de peste 60 hectare.

Vrancea, „Èšinut al Jertfei și al Biruinței”

    Banii pentru manifestările dedicate „Centenarului Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz” au fost alocați în urma solicitărilor președintelui Marian Oprișan. Acesta a transmis un memoriu către Guvern.
    În memoriu se arată că România a parcurs și va parcurge, din anul 2016 până în 2018, trei evenimente centenare de înaltă rezonanță istorică, al căror centru și liant este, incontestabil, Bătălia de la Mărășești, de la 6 august 1917, care aduce Vrancea în prim-planul activităților dedicate acestor eroice evenimente. De altfel, pentru comemorarea Primului Război Mondial, în fiecare an pe agenda Consiliului Județean sunt incluse o serie de evenimente dedicate eroilor căzuți pe câmpurile de luptă de la Mărăști – Mărășești – Soveja, grupate sub titulatura „Vrancea eroică”. 
    „Pentru noi, diriguitorii locuitorilor acestor meleaguri,  aniversarea celor 100 de ani de la desfășurarea marilor bătălii din ținutul Vrancei reprezintă, în anul de grație 2017, piatra de încercare în realizarea unei serii de evenimente cu adevărat memorabile, considerând că importanța Centenarului 2017 este cel puțin egală cu momentul inaugurării Mausoleului de la Mărășești, din anul 1938, la care a participat întregul Guvern al României de la acea vreme, în frunte cu Primul-Ministru de atunci, Patriarhul României, Miron Cristea. Suntem convinși că evenimentele comemorative pe care le propunem vor contribui la conștientizarea faptului că, fără intrarea României în război, fără victoria răsunătoare de la Mărășești, marile puteri nu ar fi recunoscut, prin tratatul de pace de la Versailles, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, arată șeful administrației județene.
    Oprișan a precizat că administrația județeană vede aceste manifestări atât ca o formă de conservare a identității naționale, cât și ca un îndemn la stimularea și cultivarea respectului față de valorile autentice ale poporului nostru: dragostea de neam, demnitatea, curajul, patriotismul și spiritul de sacrificiu. „Astfel, Vrancea poartă astăzi o triplă semnificație istorică: locală, prin rezonanța victoriilor din anul 1917 și prin cei 28.000 de morți de la Mărășești, o rezonanță națională, prin faptul că aici s-a stabilit linia ultimului bastion românesc de apărat și, deopotrivă una europeană, prin faptul că, prin tratatul de alianță cu Antanta, marile puteri au garantat dreptul României de a realiza Marea Unire, așa cum s-a și întâmplat, consolidând poziția țării noastre pe plan internațional. Primul Război Mondial a însemnat pentru noi, românii, Războiul pentru Întregire Națională, împlinindu-se idealul românesc de veacuri și, schimbând, prin eroism și sacrificiu suprem, harta geopolitică a Europei, cele două evenimente așezând definitiv județul Vrancea pe frontispiciul istoriei noastre naționale ca «Ținut al Jertfei și al Biruinței»”, se arată în memoriu.
    Șeful administrației județene a subliniat faptul că Franța (Departamentul Meuse) a propus înscrierea în patrimoniul UNESCO a câmpului de luptă de la Mărășești, alături de cel de la Verdun (Franța) și Isonzo (Italia). Mărturiile grăitoare ale momentelor de suprem eroism, dovedit în luptele de la Mărăști, Mărășești, Panciu, Străoane, Răcoasa, Garoafa, Doaga, Răzoare, Câmpuri și Soveja, sunt Mausoleele Eroilor de la Mărăști, Mărășești, Focșani și Soveja, dar și alte zeci de monumente presărate pe tot cuprinsul județului Vrancea, dedicate memoriei celor care s-au jertfit în urmă cu 100 de ani.
   

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?