Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Un medic stomatolog focșănean și alți cinci inculpați într-un dosar de trafic de droguri, condamnați cu suspendare


Judecătorii de la Tribunalul Vrancea s-au pronunțat ieri, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc. Șapte persoane au fost judecate în acest dosar, printre care și un medic stomatolog din Focșani. Tot ieri, judecătorii s-au pronunțat și cu privire la cererea unuia dintre inculpați de sesizare a Curții Constituționale cu privire la o excepție de neconstituționalitate. „Admite cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 ridicată de inculpatul A (…) Marius Iulian. În baza disp. art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992 dispune sesizarea Curții Constituționale cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a disp. art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 în raport cu prevederile art.1 alin. 3 și 5 din Constituția României”, se arată în hotărârea instanței de judecată.
    În ceea ce privește pedepsele aplicate, majoritatea inculpaților au primit  pedepse cu suspendare, cu excepția unuia care a primit cu executare. Astfel, conform deciziei instanței, Dumitru Mădălin A. a primit 8 luni de închisoare pentru constituire de grup infracțional organizat. Tot el a primit 2 ani și 2 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și patru luni pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu. „(…)  contopește pedepsele principale și complementare aplicate inculpatului si dispune ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 2 luni închisoare, sporită cu o treime din cuantumul celorlalte pedepse, respectiv cu 4 luni închisoare, și dispune ca acesta să execute o pedeapsă principală de 2 ani și 6 luni închisoare și pedeapsă complementară 3 ani interzicerea exercitării drepturilor (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani (…)”, se mai arată în hotărârea instanței. Inculpatul a mai fost obligat ca pe parcursul termenului de supraveghere, sa presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioada de 100 zile. Totodată, acestuia i s-a menținut și măsura controlului judiciar.
    Un alt inculpat este medicul stomatolog din Focșani, Alexandru Teodor C.  El a primit tot 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat,  1 an și 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și 3 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu. „(…) contopește pedepsele principale și complementare aplicate inculpatului si dispune ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea de 1 an și 10 luni închisoare sporită cu o treime din cuantumul celorlalte pedepse, respectiv cu 3 luni și 20 de zile închisoare și dispune ca acesta să execute o pedeapsă principală de 2 ani, 1 lună și 20 zile închisoare și pedeapsă complementară 3 ani interzicerea exercitării drepturilor (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. (…)  obligă pe inculpat să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. (…). Obligă pe inculpat ca pe parcursul termenului de supraveghere, sa presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioada de 80 zile (…)”, a hotărât instanța.

Pedeapsă cu executare pentru un alt inculpat și achitare pentru o infracțiune

    Un alt inculpat în acest dosar este Marius Iulian A., în cazul căruia s-a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale. Spre deosebire de ceilalți doi inculpați, el a primit o pedeapsă cu executare. Totodată, el a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat și deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fiind condamnat pentru o singură infracțiune, respectiv trafic de droguri de risc, pentru care a primit doi ani de închisoare. În cazul său pedeapsa nu a fost suspendată pentru că a mai avut condamnări anterioare. „(…) anulează suspendarea condiționată a executării pedepsei rezultante de 2 ani închisoare aplicată lui A(…)  Marius Iulian prin sent.pen. nr. 126/24.06.2010 a Tribunalului Vrancea, rămasă definitivă prin dec.pen. nr. 1325/14.04.2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În baza art. 97 alin. 1 C.pen. anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 1 an și 5 luni închisoare aplicată lui A (…) Marius Iulian prin sent.pen. nr. 1190/12.05.2014, rămasă definitivă prin dec.pen. nr. 988/A/05.11.2014 a Curții de Apel Galați. Constată că infracțiunile pentru care a fost condamnat  prin cele două sentințe mai sus-menționate sunt concurente. Descontopește pedeapsa rezultantă principală de 2 ani închisoare, pedeapsa complementară de 2 ani (…) și pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor (…) în pedepse componente, pe care le repune în individualitatea lor (…) inculpatul execută pedeapsa principală de 4 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (…)  menține măsura preventivă a controlului judiciar cu privire la inculpatul Avram Marius Iulian (…)”, se arată în hotărârea instanței.
    Pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și deținere de  droguri de risc pentru consum propriu a fost condamnat și Florentin Adrian P. „(…) contopește pedepsele principale și complementare aplicate inculpatului si dispune ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an și 6 luni închisoare, sporită cu o treime din cuantumul celorlalte pedepse, respectiv cu 3 luni și 20 zile închisoare și dispune ca acesta să execute o pedeapsă principală de 1 an, 9 luni și 20 zile închisoare și pedeapsă complementară 2 ani interzicerea exercitării drepturilor (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. (…) obligă pe inculpat ca pe parcursul termenului de supraveghere, sa presteze o muncă neremunerată in folosul comunității, pe o perioada de 70 zile (…) menține măsura preventivă a controlului judiciar cu privire la inculpatul P (…) Florentin Adrian (…)”, a mai decis instanța.
    În același dosar a fost condamnat și George Bogdan P., care a primit 1 an și 7 luni închisoare. Și în cazul său s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea și el va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 zile.
    Pentru aceleași infracțiuni a fost condamnat și Mihai Cristi B. El a primit, în total, o pedeapsă de  1 an și 5 luni închisoare și pedeapsa complementară prin care i s-au interzis anumite drepturi. Nici el nu va sta în închisoare pentru că instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Și el va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.
    Ultimul inculpat din dosar este Mădălin S. care a primit o pedeapsă de  1 an și 5 luni și pedeapsă complementară 2 ani interzicerea exercitării drepturilor. „(…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. (…) obligă pe inculpat ca pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioada de 60 zile (…)”, se arată în decizia instanței.

Bani și bunuri confiscate de la inculpați

    Instanța  a dispus și confiscarea unor sume de bani, dar și a unor bunuri. Astfel, de la inculpatul Dumitru A. s-a confiscat suma de 2.480 lei; o cutie foițe OCB – rolă voivodală Kozeeash; un cântar electronic alb; un cântar electronic Salter; un minicântar electronic Fuzion FZ 300; un telefon mobil marca Nokia; un grinder.
    De la medicul stomatolog s-a dispus confiscarea sumei de 276 lei; suma de 15 Euro; o cutie foițe OCB Slim; un telefon mobil marca Samsung de culoare neagră, iar de la Marius Iulian A. s-a dispus confiscarea unui autoturism marca Mercedes Benz E 220 CDI 211. De la Mihai Cristi B. s-a dispus confiscarea sume de 100 lei avansată de stat pentru cumpărarea drogurilor și un telefon, iar de la George Bogdan P. magistrații au dispus confiscarea sumei de  700 lei și a unui telefon. De la Mădălin S. s-a dispus confiscarea sumei de 100 lei avansată tot de stat pentru achiziționarea drogurilor și a unor fiole din plastic. S-a mai dispus și distrugerea drogurilor găsite la percheziții. Instanța nu a fost de acord cu confiscarea altor bunuri respectiv „autoturism marca Daewoo Matiz MF 484 de culoare galbenă, an de fabricație 2003, având ca proprietar pe numitul A(…) Nicu,-autoturism marca Volkswagen Passat ridicat de la inculpatul C (…) Alexandru Theodor; – imobilul casă și teren compus din corpul C1- locuință în suprafață constuită de 58,00 mp, corpul C2- anexă în suprafață constuită de 30,00 mp, împreună cu suprafața totală de 2498,00 mp din care suprafața de 521,00 mp teren din categoria de folosință pur construcții și suprafața de 1.977,00 mp teren din categoria de folosință arabil, imobil situat în intravilanul proprietatea inculpatului A (…) Dumitru Mădălin; – imobil compus din teren în suprafață de 578,00 mp. – un aparat foto cu teleobiectiv ridicat de la inculpatul A (…)  Dumitru Mădălin; – un hard disk marca Maxtor capacitate 80 GB ridicat de la inculpatul A (…)  Dumitru Mădălin; – un telefon marca Samsung de culoare albă ridicat de la inculpatul A (…) Dumitru Mădălin; – suma de 2000 coroane cehe. Ridică măsura sechestrului asigurător instituită prin ordonanțele procurorului (…)”, se mai arată în hotărârea instanței.
    Decizia cu privire la pedepsele aplicate poate fi contestată, iar decizia cu privire la sesizarea Curții Constituționale este definitivă.

Marfă de 75.000 euro confiscată, polițiștii au tras focuri de armă

    Gruparea a fost destructurată la finele lunii noiembrie, anul 2015. Atunci, polițiștii de la Crimă Organizată, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au făcut cea mai mare captură de droguri din România, din ultimii ani: 15 kilograme de muguri de canabis și peste 600 de plante, care urmau să ajungă pe piață, pentru consumatori. Marfa, în valoare de aproximativ 75.000 de euro, a fost confiscată.
    Pe data de 27 noiembrie 2015, un medic stomatolog din Focșani și un alt tânăr, tot din Focșani, au mers la Buzău pentru a cumpăra droguri de la un alt inculpat. Unul dintre focșănenii care s-a deplasat la Buzău urma să-i dea buzoianului o mașină în schimbul unui kilogram de droguri, după cum susțineau atunci anchetatorii. Tranzacția dintre cei doi ar fi fost intermediată de medic. La Buzău, cumpărătorii și vânzătorul nu s-au mai înțeles asupra prețului, așa că vrâncenii au decis să cumpere de la buzoian doar 100 de grame de canabis. În timp ce buzoianul îi vindea unuia dintre focșăneni drogurile, au apărut anchetatorii. „La data de 27 noiembrie 2015, pe raza municipiului Buzău, procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea au surprins în flagrant pe  A. D. M. în timp ce vindea o cantitate de aproximativ 100 grame de cannabis lui A. M. I. și lui  C. A. T. . Înțelegerea dintre cei trei era în sensul ca  A. M. I. să-i ofere un autoturism în valoare de aproximativ 5000 de euro lui  A. D. M., tranzacția fiind inițiată, intermediată și efectuată în același timp de către  C. A. T. În schimbul acestui autoturism, A. D. M. urma să le remită celor doi aproximativ un kilogram de cannabis, în principal în scopul comercializării”, se arata într-un comunicat de presă al DIICOT.
    În momentul în care i-au văzut pe anchetatori, tinerii care se ocupau cu droguri  au dat bir cu fugiții, fiind la un pas de a da cu mașina peste oamenii legii. Au forțat barajul și nu s-au lăsat intimidați de focurile de armă executate în plan vertical, apoi înspre mașină, ei continuându-și deplasarea. Au scăpat inițial, după care vânzătorul din Buzău și stomatologul din Vrancea au fost prinși și imobilizați. Un alt inculpat din Focșani, care a mai avut probleme cu legea, a fost prins ulterior. „În momentul surprinderii în flagrant, inculpații nu au respectat semnalele de oprire efectuate de către organele de poliție forțând barajul forțelor de ordine, sens în care s-a utilizat armamentul din dotare, fiind executate atât focuri de avertisment în plan vertical cât și în direcția autoturismului. Cu toate acestea,  membrii grupului infracțional au reușit să spargă barajul forțelor de ordine, reușind să părăsească zona infracțională”, se mai arăta în comunicatul DIICOT.
    În afară de flagrant, anchetatorii au făcut și percheziții. 17 în total, la Focșani, Buzău și București. Pe lângă cantitatea de droguri impresionantă găsită și cultura indoor de canabis care au fost confiscate, s-a mai pus sechestru asigurator pe imobilul în care a fost descoperită cultura și au fost indisponibilizate trei mașini. S-a mai confiscat și suma de 3.100 lei și cântare electronice. „Cu ocazia perchezițiilor domiciliare a fost găsită și ridicată cantitatea de aproximativ 15 kg. de cannabis, valoarea pe piață fiind de aproximativ 75.000 euro. În vederea continuării cercetărilor, asupra imobilului în care a fost descoperită cultura de cannabis a fost aplicat sechestru asigurator și au fost indisponibilizate 3 autoturisme”, au mai precizat la momentul respectiv procurorii DIICOT. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?