Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Polițiștii vă învață ce trebuie să faceți, în timpul concediilor de vară, pentru a vă feri de infractori


În urma analizării evoluției situației operative, a impactului pe care anumite tipuri de infracțiuni le au asupra sentimentului de siguranță în rândul populației, respectiv a implicațiilor ce decurg din comiterea de fapte penale pentru diverse categorii de persoane, la nivelul I.G.P.R. și I.P.J. Vrancea se desfășoară activități în baza a două direcții prioritare de acțiune în domeniul prevenirii:
– „Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor”;
– „Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului”.
Infracțiunile contra patrimoniului au o pondere însemnată în cadrul faptelor penale de natură judiciară. Furturile și înșelăciunile se situează pe primele locuri în acest domeniu, iar tâlhăriile au un impact negativ asupra sentimentului de siguranță în rândul cetățenilor. În orice împrejurare există riscul creșterii numărului de furturi datorită aglomerației și a lipsei de la domiciliu. Acțiunile informativ preventive au fost orientate către aceste infracțiuni datorită impactulului pe care îl au în rândul populației, precum și „profesionalismulului” de care dau dovadă spărgătorii de case.
Pentru contracararea activității infracționale a celor care comit furturi din locuințe, se disting doua tipuri de bariere: 
– Fizice: prelungesc cât mai mult timpul necesar pătrunderii infractorilor și sunt constituite din elemente de sigurantă, în special mecanice (uși, încuietori, grilaje, pereți etc.);
– Psihice: au drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea că acțiunile lor sunt permanent supravegheate (sisteme de securitate perimetrală, antiefracție, control al accesului sau sisteme video).
    Pentru a nu fi victime ale infracțiunilor de tâlhărie sau a furturilor din locuință,  buzunare și genti, polițiștii vă recomandă:
– Evitați să circulați pe străzi lăturalnice, prost iluminate, izolate și la ore târzii.
– Evitați, pe cât posibil, să vă deplasați neînsoțiți pe timpul nopții, mai ales doamnele să încerce mereu să fie în compania unei persoane cunoscute.
– Dacă observați că sunteți urmărit(ă), schimbați traseul și adresați-vă primei persoane întâlnite.
– Nu purtați la vedere obiecte de valoare (lănțișoare, brățări, telefoane mobile)
– Å¢ineți banii, portofelul cu acte în buzunarele interioare ale vestimentației. Buzunarul de la spatele pantalonilor este întotdeauna vulnerabil, ispitind infractorii.
–  Când vă aflați într-o zona aglomerată, țineți geanta lipită de corp în partea din față, cu sistemul de închidere orientat spre dumneavoastră și protejați-o cu una din mâini.
–  Aveți în permanență grijă de obiectele de valoare, nu scapați nicio secundă din vedere poșetele, rucsacurile, bagajele.
–  Dacă sunteți atacați, nu trebuie să aveți rețineri în a țipa, a cere ajutorul și chiar a riposta.
–  Nu vă puneți niciodată viața în pericol, abandonați-vă valorile dacă este cazul.
– Dacă vă simțiți înconjurați și înghesuiți de diverși indivizi în mijloacele de transport în comun, schimbați-vă locul.
 – Dacă plecați de acasă până la un vecin sau lipsiți foarte puțin, nu lăsați ușa neîncuiată.
–  Îngrijiți-vă ca ușa principală de acces în bloc să fie încuiată peste noapte.
–  Fiți atenți ca în orice împrejurare să nu vi se fure sau să pierdeți cheile. Dacă vi s-a întâmplat acest lucru, schimbați imediat sistemul de siguranță al ușii.
 – Educați-vă copiii să reacționeze prompt în situații când cineva necunoscut încearcă să-i convingă despre faptul că sunt prieteni sau colegi de serviciu cu dumneavoastră și au venit după cheile locuinței sau bunuri din casă.
 – Montați pe partea interioară a ușii un lanț de siguranță care să limiteze deschiderea acesteia când descuiați unei persoane pe care nu o cunoașteți.
 – Nu vă încredeți în comis-voiajorii care încearcă să vă vândă bunuri (perdele, detergenți, etc). Aceștia vă pot distrage atenția cu scopul de a fura.
 – Pentru proprietarii apartamentelor situate la parter se recomandă a nu se lăsa pe timpul nopții geamul de la baie deschis. Montați grilaj sau sistem de alarmă la ferestrele expuse pericolului de escaladare.
 – O lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcțiune pot deruta eventualii musafiri nepoftiți când părăsiți locuința.
– Nu lăsați bilete în ușă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conținut să se certifice absența dumneavoastră de la domiciliu.
În orice împrejurare, încercați să rețineți cât mai multe semnalmente care ar putea conduce la identificarea și prinderea autorilor de către polițiști (înălțimea, trăsăturile feței, semne particulare, vestimentație).
Anunțați cât mai repede poliția apelând SNUAU 112 sau depuneți de urgență o reclamație la cea mai apropiată unitate de poliție, în care să sesizați cele petrecute.

Comisar de poliție Manolache Tatiana Monica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?