Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Rezultatele în urma soluționării contestațiilor la Evaluarea Națională, publicate astăzi


În cursul zilei de astăzi se vor afișa rezultatele finale la examenul de evaluare națională, susținut de absolvenții claselor a VIII-a. Potrivit informațiilor furnizate de inspectorul școlar general Dorin Cristea, 171 de absolvenți de clasa a VIII-a a au depus contestații la notele primite. Dintre acestea, cele mai multe, 95, sunt la matematică, iar 76 de nemulțumiri au fost în legătură cu notarea la limba și literatura română. Tezele copiilor din Vrancea au fost corectate de profesorii din Brăila, iar contestațiile au fost soluționate de dascălii din județul Ialomița.
Trebuie spus că anul acesta au apărut câteva modificări cu privire la sistemul de notare de la contestații. Dacă până acum trebuia să existe o diferență de 0,5 puncte între nota inițială și cea rezultată la a doua etapă de corectură, pentru a se modifica nota, în acest an, nota finală va fi cea rezultată în urma contestației, indiferent de diferența dintre cele două note.
După aflarea mediilor finale la Evaluare, urmează emoțiile admiterii la liceu. Precizăm că admiterea în învățământul liceal, în anul școlar 2017-2018, a adus o serie de noutăți pentru candidați. O modificare esențială este schimbarea formulei de calcul la stabilirea mediei de admitere. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

66,99% dintre candidați au obținut cel puțin media 5

Reamintim că examenul de evaluare națională din acest an a fost susținut de 2.510 elevi, dintre aceștia 1.754 au avut media peste 5, adică un procent de 66,99%, iar 756 au fost cu media sub nota 5, adică 28,87%, iar 108 elevi au absentat (4,12%). 21 dintre elevi au obținut nota maximă. Dintre aceștia, 11 elevi au fost la Școala Ștefan cel Mare, 5 la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, doi elevi la Școala Anghel Saligny și câte un elev la Școala Gugești, Școala Duiliu Zamfirescu și Școala Ion Bazgan.
Luni, 3 iulie, va începe completarea opțiunilor în fișele de înscriere pentru admiterea la liceu de către absolvenții clasei a VIII-a și de părinții acestora, asistați de diriginții de la clase. Potrivit calendarului de admitere în liceu, pentru anul școlar 2017-2018, până pe 6 iulie se vor introduce în baza de date computerizată datele din fișele de înscriere cu opțiunile elevilor. Abia pe 13 iulie fiecare elev va ști cu certitudine la ce liceu va merge în toamnă.
Prima etapă de admitere se desfășoară până pe 21 iulie. A doua etapă de admitere se desfășoară în perioada 24 iulie – 8 septembrie. Trebuie precizat faptul că, indiferent de notele pe care le-au obținut elevii la evaluarea națională, chiar și sub media cinci, ei vor fi admiși la un liceu deoarece în țara noastră învățământul de stat obligatoriu este de 10 clase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?