Ediția: Sâmbătă 12 Iulie 2025 Nr. 6919

Topul olimpicilor la Școala „Ștefan cel Mare“ din Focșani


Școala „Ștefan cel Mare” din Focșani a încheiat anul școlar cu un bilanț al concursurilor și olimpiadelor școlare desfășurate pe parcursul ultimului an. Pe lângă rezultatele la învățătură și disciplină, elevii școlii se mândresc și cu participări numeroase și peste 140 de premii obținute la etapele județene și naționale ale diferitelor olimpiade și cincursuri.
Astfel, la Olimpiada de Limba și Literatura română, eleva Ana – Maria Udrea (clasa a VIII-a E) a obținut locul I la etapa județeană, iar la etapa națională mențiune. Colegul său, Cristian Boldeanu (clasa a V-a D), a obținut premiul al II- lea la aceeași competiție, fapt care i-a permis să participe la Concursul Național „Ionel Teodoreanu”. Ambii elevi au fost îndrumați de profesorul Mirela Dumitru.
La concursul județean de limba engleză „The English Way” – ediția I, elevii Mara Mihoc, Radu Marinescu, Alexandru Tătaru din clasa a III-a au fost pregătiți de profesorii Elena Androni  și Adrian Grigoriu, clasându-se pe locul I. Tot premiul I au obținut Ioana Bratu (clasa a IV-a), Britney Bosnea (clasa a V-a A), îndrumate de Elena Androni și Teodora Iorgulescu (clasa a VI-a E ), coordonată de Adriana Văsîi. Un alt concurs a fost cel de teatru în limba engleză, la care au participat și elevii Școlii Ștefan cel Mare – „Drama Experiences”, fiind unul de etapă județeană, aflat la a treia ediție și unde echipa școlii, formată din Britney Bosnea, Bianca Tănase și Alexandru Bălăuță  (clasa a V-a A), îndrumați de Elena Androni, s-au clasat pe locul I.

Premiul I la Olimpiada de spaniolă

Olimpiada Națională de Limba Franceză a adus pentru Alexandra Lățcan (clasa a VIII-a B) premiul I, ea fiind pregătită de profesoara Petruța Bălan. Elevul Robert Stan (clasa a VII-a D), coordonat de Paula Sîrbu, a obținut premiul I la etapa județeană a olimpiadei naționale de limba italiană. Tot premiul I a fost obținut de elevul Teodor Florea (clasa a VIII-a E), prin participarea la olimpiada națională de limbă spaniolă, fiind îndrumat de profesoara Ionela Mihai. Concursul de matematică „Lumina Math” – nivel național a dat posibilitatea elevilor școlii să-și demonstreze cunoștințele. Ioana Hăineală (clasa a V-a D) a obținut premiul al II-lea, în timp ce colegii săi Teodor Lupu, Cristian Boldeanu, Medeea Săvulescu, din clasa a V-a, și Lorena Voineag (clasa a VIII-a C) au obținut premiul al III-lea. Mențiuni au fost acordate la același concurs elevilor Ionuț Pantea, Alexandru Gafincu (clasa a V-a D), Alexia Oprișan (clasa a VI-a E), Bogdan Mănăilă (clasa a VIII-a A) și Alexandru Ciornei (clasa a VIII-a C). Toți elevii au fost coordonați de profesoara Diaconu Mihaela.
Sub îndrumarea profesorului Florin Slujitoru, eleva Negoiță Raluca (clasa a VII-a A) a obținut mențiune, iar Mocanu Dănuț (clasa a V-a A), pregătit de Maria Ariton a primit premiul al III-lea. Elevii pasionați de chimie s-au întrecut în cadrul mai multor concursuri. Rezultate deosebite au fost obținute prin participarea la Concursul Național de Chimie „Magda Petrovanu”, organizat la Iași, unde Alexandra Lățcan (clasa a VIII-a B) și Ioan Lățcan (clasa a VII-a B) au obținut premiul al II-lea, respectiv mențiune. Concursul Național de Chimie „Raluca Rîpan” a adus pentru Ioan Lățcan o mențiune la nivel județean și participarea la etapa națională. Ambii elevi au fost coordonați de profesoara Doinița Ungureanu.

Elevi pasionați de biologie sau educație fizică

Etapa județeană a Concursului Național de Biologie „G. E. Palade” a adus premiul I pentru elevul Ionuț Pantea (clasa a V-a D) și participarea la etapa națională, elevul fiind îndrumat de profesoara Silvia Tertelici. La Olimpiada Națională „Științe pentru juniori”, eleva Alexandra Lățcan (clasa a VIII-a B) a obținut premiul I la etapa județeană și calificarea la etapa națională ce se va desfășura în luna august la Buzău. De pregătirea elevei s-au ocupat profesorii Soare Grațiela, Doinița Ungureanu și Silvia Tertelici.
Echipajul format din Andreea Stancu și Gabriela Luca din clasa a IV-a A a ocupat locul I la etapa județeană a Olimpiadei de Științe Socio-Umane, disciplina Educație Civică, și a participat la etapa națională sub îndrumarea profesoarei pentru învățământ primar Corina Roșu. Unul dintre cele mai cunoscute concursuri naționale de geografie este „Terra”. Ca în fiecare an, au fost mulți participanți și multe premii. La clasa a V-a, etapa județeană, Alexandru Ieremici, Teodora Macovei și Călin Purice s-au clasat pe locul I, în timp ce la clasa a VI-a, Andrei Săcrieru a obținut tot premiul I. Etapa națională a consacrat buna pregătire a elevilor coordonați de profesoara Cerasela Stănescu, astfel încât Andrei Săcrieru  a obținut premiul I, iar Alexandru Ieremici premiul al II-lea.
Nici educația fizică nu a lipsit dintre preocupările elevilor, astfel încât echipa de majorete a școlii s-a situat pe locul I la etapa județeană a întrecerii de profil din cadrul ONSS, sub îndrumarea profesoarei Veta Mihalache. Echipa de baschet – băieți, pregătită de Cătălin Pîrlea, a obținut tot locul I pe județ la aceeași olimpiadă. Nu trebuie uitată nici pregătirea realizată de profesorii școlii cu elevi din alte unități școlare pentru concursuri și olimpiade. Astfel, Andrei Lețu, elev în clasa a V-a la Școala „Nicolae Iorga” din Focșani a obținut premiul I la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Informatică, fiind pregătit în cadrul Centrului de Excelență din cadrul Școlii „Ștefan cel Mare” de către Maria Patrașcu și Marilena Oprea.
Premiul I a fost obținut de elevul Ioan – Nicolae Săcrieru, din clasa a IX-a, de la Colegiul Național „Unirea” la Sesiunea de Referate și Comunicări Științifice ale Elevilor – disciplina istorie, sub coordonarea profesoarelor Nicoleta Căinap (Școala „Ștefan cel Mare”) și Daniela Mălinoiu (CNU), etapa națională urmând să se desfășoare în luna iulie, la Focșani. „Toate aceste rezultate au fost posibile datorită efortului comun depus de cadrele didactice, elevii școlii și cu sprijinul părinților, care și-au încurajat copiii să studieze. Datorită lor, școala se înscrie în rândul unităților de elită ale învățământului vrâncean”, a declarat purtătorul de cuvânt al unității școlare, profesoara Nicoleta Căinap.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?