Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

ULTIMA ORĂ! Comercianții de produse de protecţie a plantelor, verificați de polițiști


COMUNICAT  IGPR
ACÅ¢IUNE PENTRU VERIFICAREA OPERAÅ¢IUNILOR CU SUBSTANÅ¢E PERICULOASE
Polițiștii au indisponibilizat aproape 2.500 de kg. și 388 de litri de substanțe toxice folosite pentru protecția plantelor, în urma unei acțiuni desfășurate, în 18 județe, pentru verificarea respectării legislației în domeniul operațiunilor cu substanțe periculoase.
În perioada 29 martie – 31 mai a.c., Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a coordonat o acțiune la nivel național, pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agenții economici înregistrați sau autorizați să efectueze operațiuni cu produse de protecție a plantelor.
Polițiștii au acționat în județele Alba, Bistrița – Năsăud, Brașov, Caraș – Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara,  Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea și Vrancea.
Astfel, polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, cu sprijinul unităților fitosanitare, Gărzii de Mediu și al inspectoratelor teritoriale de muncă, au efectuat verificări și controale la 626 de agenți economici care efectuează operațiuni cu acest tip de produse.
În urma activităților desfășurate, au fost constatate 74 de infracțiuni, dintre care 51  prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, 18 prevăzute de Codul Penal și 5 la alte legi speciale. Pentru comiterea acestor fapte, polițiștii cercetează 72 de persoane.
De asemenea, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 63 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 113.280 de lei.
Ca măsură complementară, polițiștii au indisponibilizat în vederea confiscării 2.446 de kg. și 388 de litri de diverse produse de protecție a plantelor.
Exemple:
⁕ La data de 30 mai a.c., polițiștii Direcției Arme,Explozivi și Substanțe Periculoase a Poliției Române au prins în flagrant o persoană din comuna Vorona, județul Botoșani, în timp ce oferea spre comercializare, ca fiind produse de protecție a plantelor, 50 de litri de substanțe chimice necunoscute, ambalate în recipiente cu capacitatea de 10 litri, din plastic, neetichetate, care emanau un miros puternic înțepățor.
Tot cu această ocazie, în portbagajul autoturismului celui în cauză, au mai fost descoperite 10 recipiente a câte 500 de grame fiecare, inscripționate cu litere chirilice, erbicide susceptibile a fi contrafăcute.
Substanțele în cauză au fost introduse ilegal în țară, fără documente justificative.
În cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de produse sau substanțe toxice, introducerea sau scoaterea din țară, fără drept de substanțe toxice ori materiale chimice periculoase și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.
⁕ La data de 21 aprilie a.c., polițiștii specializați în substanțe periculoase din Sibiu au efectuat verificări la punctul de lucru al unei firme din localitatea Retiș, județul Sibiu.
În urma controlului, polițiștii au identificat aproximativ 11.200 de kg. de îngrășăminte chimice – carbonat de calciu, care erau depozitate în spații neprotejate, pe câmp, la marginea suprafețelor agricole  de  pe raza localitatilor Retiș și Movile, în scopul utilizarii în productia agricolă.
Polițiștii au întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?