Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

O nouă tehnologie permite transformarea aproape oricărei suprafețe într-un touchpad


O echipă de cercetători de la Universitatea americană Carnegie Mellon (CMU) a demonstrat că poate transforma aproape orice suprafață într-un touchpad prin aplicarea unui strat dintr-o vopsea specială, conform unui material publicat pe site-ul universității. Pereți, mobilă, jucării, volane, chitare — aproape orice obiect poate căpăta capacități de touchpad specifice telefoanelor mobile și tabletelor, cu ajutorul noii tehnologii denumite „Electrick”.
„Trucul” cercetătorilor de la CMU constă în aplicarea unor straturi de vopsea conductoare electric pe diferite obiecte sau suprafețe, sau realizarea unor obiecte direct din materiale conductoare. Prin atașarea unor electrozi de materialele conductoare, cercetătorii au demonstrat că pot transforma diversele suprafețe în touchpad-uri prin tehnica denumită „tomografie în câmp electric”. „Pentru prima oară am reușit să transform aproape orice lucru într-un ecran tactil cu ajutorul unui spray cu vopsea”, a declarat Chris Harrison, profesor asistent la Institutul pentru Interacțiunea Om — Computer (Human-Computer Interaction Institute — HCII).
Deocamdată, suprafețele mari cu proprietăți de ecran tactil sunt foarte costisitoare, iar transformarea în touchpad-uri a unor obiecte flexibile și/sau cu suprafețe neregulate nu s-a încercat decât în laboratoare cu rezultate neconcludente. Spre exemplu, unii cercetători apelau la sistemul de „computer vision” care este complet incapacitat dacă se blochează câmpul vizual al unei camere video asupra suprafeței respective. De asemenea, omniprezența camerelor video pentru obținerea efectului de touchpad nu este tocmai privită cu ochi buni de utilizatori care invocă pericolul pierderii intimității.
Prin intermediul produsului Electrick, aproape orice suprafață poate căpăta proprietăți de touchpad. Yang Zhang, membru al echipei de cercetare de la HCII, a precizat că Electrick este accesibil pasionaților de tehnologie și relativ ușor de obținut, putând fi produs fie sub formă de spray de vopsea, poate fi obținut în vid și apoi turnat într-o formă sau matriță sau poate fi obținut la imprimante 3D.

Continuarea pe http://bit.ly/2qM2I17

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?