Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Funcționarii Fiscului din Focșani, Adjud și Panciu au protestat față de noua lege a salarizăriii


Zeci de funcționari ai Fiscului au protestat spontan, ieri, la unitățile fiscale din județ față de proiectul legii salarizării. Acțiunea de proteste nu a perturbat funcționarea normală la ghișeele instituției și a început după ce au ieșit în stradă colegii de la administrațiile financiare din București. Protestele s-au extins la adminstrațiile financiare din toată țara, salariații fiind nemulțumiți de grila de salarizare propusă prin legea unică a salarizării pentru angajații din instituțiile deconcentrate ale Fiscului, de unde au pornit și protestele funcționarilor. La Vrancea, spre deosebire de acțiunile anterioare, au încetat lucrul și funcționarii de la serviciile financiare de la Adjud și Panciu. Sindicaliștii au arătat că nu au fost băgați în seamă la discuțiile cu oficialii din Ministerul Finanțelor Publice iar problemele din instituțiile fiscului sunt mai grave decât se arată. Oamenii spun că inclusiv deplasările inspectorilor fiscali se fac pe bani proprii iar sumele sunt decontate ulterior. Funcționarii sunt nemulțumiți deoarece, conform noii grile, care ar intra în vigoare din 2018, funcționarii de la administrațiile financiare din județe ar urma să aibă salarii mult mai mici decât funcționarii din aparatul central al ministerului sau de la ANAF.
    Oamenii din Finanțe spun că diferențele față de salarizarea funcționarilor din aparatul central sunt foarte mari, deși încasările la bugetul de stat se fac în teritoriu. Iar o asemenea tentativă de majorare disproporținată a salariilor pentru funcționarii din aparatul central a mai avut loc în urmă cu doi ani însă s-a renunțat din cauza protestelor din teritoriu. „Această grilă de salarizare ne dezavantajează total pe noi . Este o discrepanță foarte mare între salariile la nivel central, din cadrul Ministerului și ANAF-ului și salariile noastre, ale deconcentratelor. Salariul lor este mai mare decât al nostru cu 50-60%, pe aceeași funcție. Ei au activitate de coordonare, îndrumare, nu lucrează cu contribuabilii. Să spunem că ei au muncă mai calificată dar nu se justifică această diferență de 60%. după aceea vin să pună presiune pe noi ca să fie eficienți. Atunci stăm și noi o lună în grevă, să vedem pe cine mai monitorizează și cui îi mai fac plan de încasări”, au arătat sindicaliștii din Finanțe la primele proteste demarate în urmă cu două săptămâni.
    Într-un comunicat de presă al SindFISC, sindicaliștii fac „compararea coeficientului de ierarhizare de 1,96 prevazut pentru un consilier superior cu vechimea cea mai mare (ca specialist cu gradul cel mai mare ) din cadrul unităților subordonate ANAF, care efectuează rambursări de TVA și descoperă evaziunea fiscală și care nu mai beneficiază de niciun alt spor sau avantaj material, dar care are, in schimb, multe interdicții și incompatibilități, neavând dreptul să desfășoare și alte activități aducătoare de venituri, cu coeficientul de ierarhizare prevazut pentru alte categorii de bugetari (considerate tot specialiști cu vechime în muncă similară și gradul profesional cel mai înalt sau chiar cel mai scăzut).” Astfel, potrivit comunicatului menționat, coeficientul pentru un actor ( teatru sau mânuitor păpuși ) la instituții naționale de cultură este 4,35, pentru un bibliotecar – 2,13, pentru un grefier șef cu studii medii – 3,02, fiind date și alte exemple. „SindFISC doreste să se înțeleagă că finanțiștii sunt îndreptățiți în demersul lor și solicită tuturor să îi susțină. Totodată, solicită înțelegere din partea celor care astăzi au avut parte de unele neplăceri, ca urmare a protestelor personalului din cadrul instituțiilor ANAF”, se mai arată în comunicatul SindFISC.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?