Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Modificări la Normele de aplicare ale legilor privind venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul de încălzire


Ca urmare a modificării unor prevederi privind acordarea de beneficii sociale, respectiv ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței, legiuitorul a adus modificări și la Normele de aplicare ale legilor aferente, care au fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.
    Astfel, referitor la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, vor fi introduse, în principal, următoarele modificări și completări: introducerea unui formular de cerere simplificat în cazul solicitării ajutorului social sau a alocației pentru susținerea familiei ori a ajutorului pentru încălzire, ulterior aprobării unuia din drepturile menționate; reglementarea schimbului de informații între primării, Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă/ Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu privire la verificarea îndeplinirii obligațiilor prevăzute de lege de către persoanele apte de muncă, din familiile beneficiare de ajutor social; introducerea unor criterii în acordarea ajutoarelor de urgență.
    Astfel, în funcție de situația pentru care se solicită, se prevede că la acordarea ajutoarelor de urgență să se țină cont de următoarele criterii, după caz: gradul de distrugere a locuinței și a bunurilor deținute de familie sau de persoana singură; tipul locuinței; asigurarea obligatorie a locuinței; bolile și afecțiunile medicale și gravitatea acestora; perioada de tratament medical și de recuperare medicală; nivelul de decontare al serviciilor medicale, al medicamentelor, ortezelor, protezelor, dispozitivelor medicale etc. de către Casele de Asigurări de Sănătate sau de terți; calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate; calitatea de asigurat în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale; tipul familiei și numărul membrilor de familie; venituri nete lunare pe membru de familie sau ale persoanei singure; nivelul de îndatorare al persoanei sau familiei ce poate determina situații de risc de excluziune socială; posibilitatea de susținere din venituri proprii, fără afectarea nevoilor de trai minimale definite de Legea asistenței sociale nr. 292/2011, a cheltuielilor suplimentare generate de situația de necesitate sau deosebită; complementaritatea unor forme de sprijin din surse publice sau private.

Modificări în acordarea alocației pentru susținerea familiei și ajutorului de încălzire

    Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei vor suferi și ele modificări. Una dintre acestea vizează reglementarea situației în care în familia beneficiară de alocație pentru susținerea familiei, unul dintre copiii de vârstă școlară înregistrează absențe nemotivate care depășesc numărul de 20/semestru, respectiv luarea în calcul a acestuia la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, și acordarea alocației corespunzător numărului de copii din familie care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. De asemenea, se simplifică modalitatea de solicitare a alocației pentru susținerea familiei în cazul în care familia este beneficiară de ajutor social, prin completarea unui formular de cerere cu un conținut redus de informații, luându-se în considerare documentele doveditoare depuse la solicitarea ajutorului social și ancheta socială efectuată în această situație.
    În cazul copiilor cu dizabilități, de vârstă școlară, care nu pot urma o formă de învățământ prevăzută de lege, dovada care atestă acest fapt este solicitată de primării, după caz, de la secretariatele Comisiilor pentru Protecția Copilului sau de la Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională.   
    În ceea ce privește acordarea ajutorului de încălzire, Normele metodologice ale legii respective se modifică, în sensul că se simplifică modalitatea de solicitare a acestui ajutor, în cazul în care familia este beneficiară de ajutor social și/sau de alocație pentru susținerea familiei. În această situație se iau în considerare documentele doveditoare depuse la solicitarea ajutorului social și/sau alocației pentru susținerea familiei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?