Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

VIDEO şi GALERIE FOTO: Liviu Dragnea, Marian Oprișan și ministrul Agriculturii au inaugurat sezonul de combatere a căderilor de grindină


Rachetele antigrindină vor proteja peste 110 mii hectare de culturi agricole în Vrancea iar suprafața de intervenție activă va ajunge la circa 250 mii hectare. Inaugurarea sezonului de combatere a căderilor de grindină a avut loc, vineri, în prezența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a președintelui Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, a ministrului Agriculturii, Petre Daea. Oficialitățile au participat și la o tragere demonstrativă cu rachete antigrindă la rampa de lansare de la Bătinești. Prezentarea investițiilor realizate în ultimii ani pentru dezvoltarea sistemului antingrindină a avut loc la centrul de comandă de la Focșani. Marian Oprișan a arătat că realizarea sistemului antigrindină este un vis devenit realitate pentru locuitorii județului Vrancea care au suferit pagube însemnate din cauza căderilor de gheață. „Pentru mine și cetățenii județului Vrancea care trăiesc din cultura viței de vie este o zi foarte fericită pentru că acest sistem de protecție împotriva grindinei a fost un vis care a devenit realitate pentru viticultorii, pentru agricultorii din județ. Sistemul a fost pornit de guvernul condus de Adrian Năstase și de Ministerul Agriculturii condus de domnul Daea. A fost stopat pe perioada în care Traian Băsescu a fost președintele României și guvernele de dreapta au condus România. A fost reluat de guvernul prezidat de Victor Ponta, de guvernul PSD. Iată că astăzi, în județul Vrancea, este a doua unitate de combatere a căderilor de grindină”, a spus președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan.
    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a subliniat că dezvoltarea sistemului antigrindină a fost o obligație asumată prin Programul de guvernare realizat de PSD. Programul de extindere a sistemului antigrindină a fost o solicitare expresă a președintelui PSD, Liviu Dragnea. Acesta i-a solicitat operaționalizarea la timp a sistemului. Ministrul a arătat că, pentru acest an, sunt realizate 34 puncte operaționale pentru lansarea rachetelor, care asigură protecția unei suprafațe de 500 mii hectare. Iar programul pregătit de Ministerul Agriculturii prevede ca, până la finalul anului, să fie realizate investițiile necesare pentru ca suprafața protejată împotriva căderilor de grindină să ajungă la 835 mii hectare, cu 60 puncte de lansare a rachetelor antigrindină.

Sistemul antigrindină va fi extins la nivelul țării

    Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a mai trasat o sarcină ministrului Agriculturii, să extindă sistemul antigrindină la nivelul întregii țării pentru ca protecția împotriva căderilor de gheață să fie asigurată și pentru fermierii care au cultură mare, nu doar pentru pomicultori și viticultori. Iar termenul pentru asigurarea obiectivului va rămâne tot anul 2020. „Obiectivul acum va fi de acoperire a întregii suprafețe a țării. Să vă îngrijiți să faceți cele necesare pentru ca din punct de vedere administrativ, logistic și financiar să avem în bugetul anului viitor cele necesare și termenul de 2024 să îl aducem în 2020, dar cu toată suprafața acoperită. În sensul că 2020 să fie anul în care toată suprafața să fie acoperită”, a spus președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Acesta le-a recomandat celor de la Autoritatea Națională Antigrindină să aibă o relație de colaborare cât mai strânsă cu autoritățile locale. „Vă sugerez să aveți o colaborare foarte strânsă cu autoritățile locale, mă refer la președinții Consiliilor Județene și primari, dar în special cu președinții Consiliilor Județene și, bineînțeles, pe linie guvernamentală cu prefecții”, a mai spus Liviu Dragnea.
    Vizita președintelui Camerei Deputaților și a ministrului Agriculturii s-a încheiat la societatea Natura 2000, producătorul de vinuri, fructe și sucuri din fructe de la Èšifești. Președintele Liviu Dragnea a arătat că astfel de inițiative private trebuie încurajate de stat. „Toți trebuie să susținem genul acesta de afaceri. Sunt oameni care au pornit astfel de afaceri tip pionierat într-un mediu destul de ostil în România. Noi schimbăm complet atitudinea față de astfel de afaceri”, a spus liderul PSD.

45 de milioane de euro pentru sistemul antigrindină

    „Vrancea este polul grindinei din România”, a spus Gheorghe Căunei Florescu, directorul general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Acesta a arătat că anul acesta au fost asigurate fonduri suficiente pentru dezvoltarea acestui program. „Prin programul de guvernare s-au alocat pentru sistemul național antigrindină pentru anii 2017 și 2018 în jur de 45 de milioane de euro. Numai pentru acest an avem 20 de milioane de euro, fonduri considerăm noi mai mult decât suficiente ca să implementăm acest sistem la nivel național. Până la sfârșitul anului vom construi încă 26 de puncte de lansare și vom avea în total în jur de 60 și între 800.000 și un milion de hectare protejate sută la sută, deși influența este mult mai mare pentru că un punct de lansare protejează 15 kilometri pătrați, dar influența este pe 40 de kilometri pătrați. De asemenea, vom avea până la finele anului și 7 unități noi de lansare și trei centre de comandă”, a spus Căunei.
    Directorul a arătat că un leu investit în sistemul antigrindină protejează în jur de 10—14 lei. Iar intervențiile din anii trecuți au arătat ce pagube au fost evitate prin rachetele trase din rampele de lansare. Doar în Vrancea, anul trecut, au fost 17 intervenții, cu 261 de rachete expediate. „Activitatea noastră nu constă numai în protecția împotriva grindinei ci și în prevenirea formării grindinei. Când facem o intervenție și scoatem anumiți nori din funcțiune prevenim și formarea de ploi torențiale, de căderi de precipitații. Noi acționăm mai mulți ani în regim de omologare ca să vedem ce se întâmplă și în funcție de acesta mai implementăm și tragem concluzii științifice și putem să garantăm că în zona unde acționăm putem să protejăm suprafața 100%”, a explicat directorul Gheorghe Căunei Florescu.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?