Ediția: Sâmbătă 22 iunie 2024. Nr. 6654
Ediția: Sâmbătă 22 iunie 2024. Nr. 6654

E oficial! Termenul până la care pot fi plătite retroactiv contribuțiile de asigurări sociale, prelungit până la finele acestui an


Persoanele care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, până la 31 decembrie 2017. Guvernul a prelungit printr-o ordonanță de urgență, adoptată recent, termenul până la care se poate plăti această contribuție, respectiv de la 27 aprilie 2017 până la sfârșitul acestui an. Până acum, în județul Vrancea, aproape 200 de oameni au achitat aproximativ un milion de lei Casei Județene de Pensii pentru a-și cumpăra vechime în muncă.
    Plata contribuției de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranșă sau eșalonat, până la data menționată, pentru o perioadă de maxim 5 ani retroactiv, calculați de la data încheierii contractului de asigurare. „Măsura a fost luată pentru a permite cât mai multor persoane să realizeze stagii de cotizare în baza Legii nr. 186/2016, având în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetățeni români din țară și străinătate. Scopul acestei măsuri este evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensia pentru limită de vârstă din cadrul sistemului public de pensii”, se precizează în comunicatul de presă dat publicității de Ministerul Muncii.
    Potrivit evidențelor Casei Naționale de Pensii Publice, până la data de 10.04.2017, aproximativ 13.300 persoane au încheiat contracte de asigurări sociale pentru care s-au achitat aproximativ 79 milioane lei. Inițial, persoanele interesate au avut un termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, respectiv până la 27 aprilie, în care să încheie un contract de asigurare socială. Condițiile și procedura încheierii contractelor de asigurare socială rămân nemodificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?