Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Unitățile antigrindină sunt pregătite pentru intervenții


Unitățile din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) sunt pregătite pentru lansarea rachetelor antigrindină, cu o lună mai devreme decât anul trecut. Decizia devansării datei la care unitățile devin operaționale a fost luată de conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. „În anul 2017 acest program guvernamental a fost pregătit pentru lansare cu o lună mai devreme față de anul 2016 (respectiv 15 mai 2016), ca urmare a modificărilor climatice, precum temperaturi scăzute, căderi de grindină ș.a., factori ce s-au manifestat atipic față de anii precedenți. În momentul de față sunt operaționale 34 puncte de lansare, acoperindu-se o suprafața totală de 500.000 ha, cu o creștere de 78% față de anul 2016”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.
    La nivelul județului Vrancea, sistemul antigrindină asigură protecția populației și a culturilor cu înaltă valoare economică din județ, pe o suprafață de 50.000 de hectare, prin punctele de lansare amplasate în localitățile Bolotești, Bizighești, Panciu și Anghelești. Pentru acest an sunt asigurate fonduri pentru realizarea a încă trei puncte de lansare a rachetelor antigrindină, la Urechești, Beciu și Rădulești. De altfel, Stația Antigrindină din Vrancea va primi 10 milioane lei pentru investițiile care trebuie realizate în următorii ani. Cei mai mulți bani, 7,8 milioane lei sunt din credite de angajament, iar 2,12 milioane lei sunt credite bugetare. Banii vor fi utilizați pentru dotarea cu echipament a Centrului de comandă și punctelor de lansare, inclusiv cu un radar performant.
    Eficiența acțiunilor de combatere a grindinei este de 100% în zonele unde acest sistem este funcțional iar acest lucru a fost demonstrat la intervențiile de anul trecut. Un raport al Direcției Agricole arată că doar 45 hectare de vie au fost afectate de căderile de grindină iar meritul este al sistemului de rachete antigrindină în podgoriile vrâncene. Suprafața afectată de grindină în 2016 este de aproape 50 de ori mai mică decât cea înregistrată în 2015 când podgorenii au anunțat pagube pe 2200 hectare de vie. Rachetele antigrindină de la Panciu, Èšifești, Bolotești și-au îndeplinit rolul și au distrus ploaia de gheață care a amenințat în câteva rânduri podgoriile vrâncene.
    Până acum, valoarea investiției de la sistemul antigrindină din Vrancea este de circa zece milioane lei, cu fondurile prevăzute pentru 2016. În ceea ce privește cheltuielile cu funcționarea sistemului antigrindină, acestea sunt de 12 euro pentru fiecare hectar protejat, iar în primii ani fondurile sunt asigurate de la bugetul statului. O evaluare arată că raportul este de un leu investit la 14 lei protejați. Investiția în sistemul antigrindină de la Vrancea este un proiect inițiat și sprijinit de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?