Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

2017 este „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz – 100“. Concurs de eseuri pentru elevi


2017 este anul comemorării a 100 de ani de la sacrificiul eroic al soldaților români în luptele de la Mărăști, Mărășești, Oituz, a stabilit Guvernul printr-o Hotărâre publicată în Monitorul Oficial. Pentru a comemora eroii de acum o sută de ani vor fi organizate manifestări cultural-artistice, cu caracter simbolic. Acțiunile vor fi organizate prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), din subordinea Ministerului Apărării Naționale. „Anul 2017 se declară „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz – 100″, dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostașilor români în luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz”, se arată în Hotărârea de Guvern.
    Cele patru mausolee din Vrancea au fost reabilitate de Consiliul Județean prin proiectul de investiții „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost inițiat de Marian Oprișan, în anul 2007. Acest proiect a fost un pariu pe care inițiatorul lui l-a câștigat, deoarece nu foarte mulți erau cei care au crezut în viabilitatea și mai ales în finalitatea acestui proiect. De altfel, Oprișan este singurul om politic vrâncean care a acordat o atenție deosebită mausoleelor vrâncene, ce amintesc de jertfele eroice ale poporului român, făcute în numele libertății, independenței și unității naționale.
    Prin acest proiect, finanțat cu fonduri europene, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic, împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Acest traseu cuprinde localitățile Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja. „Vrancea este un ținut încărcat de istorie, care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate, pentru ca generațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificarea națională”, declara la finalizarea proiectului Marian Oprișan.

Concurs de eseuri pentru elevi

    Una dintre acțiunile dedicate celebrării Centenarului Primului Război Mondial este concursul organizat de Oficiul National pentru Cultul Eroilor (ONCE) prin care elevii școlilor și liceelor din România sunt invitați să redacteze un eseu al cărui conținut să corespundă temei „Eroi și eroism în bătăliile anului 1917”. Concursul se desfășoară până la 20 mai 2017, când va avea loc premierea câștigătorilor. „Concursul de eseuri este gândit ca o lecție de educație civică, având ca scop cultivarea în rândul tinerilor a principiului cinstirii memoriei înaintașilor și a valorilor societății democratice. Întrucât România a înregistrat uriașe pierderi umane în timpul Primului Război Mondial, iar campania victorioasă a armatei române din anul 1917 s-a dovedit a fi esențială pentru păstrarea entității statale a României, se dorește valorificarea în plan educativ a memoriei celor căzuți pentru realizarea idealului de unitate națională și cultivarea în rândul tinerilor a unor principii esențiale pentru formarea și evoluția lor. Pornind de la aceste considerente, participanții la concurs vor redacta un eseu în care, pornind de la o faptă de eroism, vor propune exemple de conduită umană și socială demne de urmat și de promovat în societatea românească actuală. Răspunsurile vor putea fi transmise până la data de 05.05.2017 inclusiv, iar numele câștigătorilor vor fi postate pe site-ul O.N.C.E. în data de 11.05.2015”, se arată în anunțul organizatorilor. 
    Participarea la concurs este validată în condițiile în care lucrările transmise de elevi sunt însoțite de datele de identificare ale autorilor acestora. Lucrările pot fi transmise prin poștă, pe adresa Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (str. G-ral Candiano Popescu, nr. 6, sector 4, București) sau prin e-mail (la adresa once@mapn.ro ). Lucrările trebuie să ajungă până cel târziu în data de 5 mai 2017. Organizatorii vor ca lucrările să fie redactate în format electronic și pe suport de hârtie. Documentele trebuie să fie în format Word, maximum 4 pagini de text, textul să fie redactat în Times New Roman, mărime font 14, spațiere la un rând, pe un format A4, cu margini de 2 cm. De asemenea,  autorul, instituția de învățământ și datele de identificare vor fi scrise sub titlu, două rânduri mai jos, centrat. „O comisie formată din doi specialiști ai Oficiului Național pentru Cultul Eroilor va analiza eseurile transmise de participanți și va selecta 12 propuneri (câte 6 pentru fiecare categorie de elevi – de gimnaziu și de liceu), care au obținut cele mai bune punctaje. Eseurile vor fi evaluate cu un punctaj cuprins între 1 și 100 puncte (conform fișei cuprinzând criteriile de evaluare și punctajul aferent)”, precizează ONCE.
    Numele câștigătorilor vor fi afișate pe site-ul instituției în ziua de 5 mai 2017 iar festivitatea de premiere va avea loc în data de 20 mai, la sediul Oficiului
Național pentru Cultul Eroilor, din București. Organizatorii precizează că, în cazul în care câștigătorii sunt din alte localități și nu pot fi prezenți la această festivitate, premiile vor fi transmise prin poștă iar costurile vor fi suportate de Oficiu. Premiile nu pot fi schimbate și nu se poate opta pentru contravaloarea lor în bani.

Premiile și mențiunile acordate la concurs:

a) elevi din ciclul gimnazial (premii în valoare de 1.125 lei):
• câte un premiu, pentru ocupanții locurilor I, II, III:
– premiul I, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 300 lei;
– premiul II, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 250 lei;
– premiul III, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 200 lei;
• câte trei mențiuni, pentru următorii trei clasați:
– mențiunea I, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 150 lei;
– mențiunea a II-a, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 125 lei;
– mențiunea a III-a, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 100 lei.
b) elevi din ciclul liceal (premii în valoare de 1.300 lei):
• câte un premiu, pentru ocupanții locurilor I, II, III:
– premiul I, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 350 lei;
– premiul II, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 300 lei;
– premiul III, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 250 lei;
• câte trei mențiuni, pentru următorii trei clasați:
– mențiunea I, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 175 lei;
– mențiunea a II-a, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 125 lei;
– mențiunea a III-a, cărți cu tematică istorică, în valoare de maxim 100 lei;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?