Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Președintele Patronatului IMM-urilor Vrancea nu vede cu ochi buni învățământul dual: „Este pusă căruța înaintea boilor“


Directorii mai multor licee și colegii tehnologice din Vrancea s-au întâlnit, ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, pentru a le fi prezentată legislația privind învățământul dual în România, care are o durată de 3 ani. Reglementările legale au fost prezentate de Florin Mărginean, coordonator regional din partea Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social. La discuții au mai participat președintele patronatului IMM-urilor Vrancea Ion Roman și psihologul Tela Mocanu.
Florin Mărginean le-a spus celor prezenți că învățământul dual, reglementat de OU 81 din 2016, combină învățământul profesional cu cel tehnologic și presupune colaborarea între mai multe instituții, respectiv agent economic, unitate de învățământ și unitate administrativ teritorială. „Este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic pentru nivelul III de calificare. De anul viitor, sau peste doi ani, va fi implementat învățământul dual pentru nivelul IV de calificare, calificarea fiind de tehnician, apoi V, cu o calificare echivalentă a școlii postliceale. Trebuie discutat cum se face accesul la această formă de învățământ, adică absolvenții claselor a VIII-a sau absolvenții învățământului dual nivel IV. Acest sistem constituie un avantaj pentru agentul economic. Elevii fac integral stagii de practică la același operator, intră în cadență cu restul angajaților. Riscul este să-i formeze foarte bine cu implicații financiare, iar la final aceștia să plece în străinătate sau la alți agenți economici”, a precizat reprezentantul  Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social.
Potrivit lui Florin Mărginean, modalitatea de desfășurare a orelor de instruire se negociază direct între operatorul economic și unitatea de învățământ, iar curriculum-ul pentru pregătirea practică nu este la nivel național, ci la latitudinea celor două entități. 
Potrivit legii, învățământul dual se adresează atât celor care termină în vară clasa a VIII-a, cât și celor din promoțiile anterioare, care au cel mult 26 de ani. Proiectul planului de școlarizare trebuie finalizat până în data de 21 aprilie. Elevii din învățământul dual vor primi de la agentul economic la care vor face practică o bursă, care nu trebuie să fie mai mică decât cea acordată de stat, respectiv 200 de lei.

Directorul Colegiului Valeriu D. Cotea din Focșani, Remus Paraschiv, a precizat că unii agenți economici au fost plăcut surprinși de acest program, însă au vrut să știe în ce constă pregătirea pedagogică a tutorelui. Florin Mărginean a afirmat că tutorii trebuie formați profesional, pentru a avea o minimă pregătire psihopedagogică, dar în același timp ei „nu pot fi scoși din producție” din cadrul agentului economic. Prin urmare, anul acesta tutorii nu vor fi obligați să aibă o astfel de pregătire psihopedagogică. 
Președintele Patronatului IMM-urilor Vrancea, Ion Roman, a declarat că deja este „dezorientat”. „Eu știu câte ceva despre firme. Din 8 mii de firme cu bilanț, 200 sunt mai de hai. Firmele nu își permit să plătească bursele, nu au bani nici pentru salariile angajaților. Profesorii au salarii mai mari, așa că toți (absolvenții-n.r.) se vor face profesori. La ISJ există un pomelnic cu firme care își pot permite (să plătească bursele-n.r.)? Eu cred că 90 la sută dintre ele nici nu știu că se poate face astfel de învățământ. Ar trebui mai multă comunicare. A fost bursa locurilor de muncă… câte școli au fost să vadă ce se caută? Câte școli au propus, în Săptămâna altfel, să se viziteze fabrici? Eu nu văd nicio școală din Vrancea care să facă învățământ dual, iar cea mai dură problemă este acea cu fondurile, căci firmele nu au bani. Este pusă căruța înaintea boilor„, a fost concluzia lui Ion Roman.

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?