Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO : Un vrâncean a incendiat o plantație de vie, altul un grajd, din cauza arderii necontrolate a resturilor vegetale


Două incendii de vegetație uscată au izbucnit vineri, aproape în același timp, în două localități vrâncene. Primul a fost semnalat la Câmpineanca (FOTO), pe o suprafață de 7 hectare, existând pericolul ca flăcările să ajungă la casele aflate în vecinătate. Cel de-al doilea incendiu s-a produs în Cârligele, unde a luat foc vegetația uscată de pe o suprafață de 4.000 mp.
„În cursul acestei după amieze (vineri-n.r.), în jurul orei 14.20 în urma unui apel primit prin intermediul numărului 112 s-a anunțat producerea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Câmpineanca. Imediat s-au deplasat la fața locului două autospeciale de lucru cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Focșani, cât și voluntari de la SVSU din localitate. În momentul sosirii forțelor de intervenție s-a constatat că incendiul se manifesta în mai multe focare răspândite pe o suprafață totală de circa 7 hectare. De aemenea, exista riscul ca flăcările să se extindă la gospodăriile aflate în imediata apropiere a unuia dintre focare. S-a acționat atât pentru localizarea cât și pentru lichidarea incendiului, iar din fericire nu s-au înregistrat pagube materiale. Totodată, în cursul acestei după-amieze (vineri-n.r.), la scurt timp după primirea primului apel, s-a anunțat un alt incendiu, produs la vegetație uscată în localitatea Cârligele. Au intervenit pompierii militari, iar în urma acestuia a ars vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 4.000 mp”, ne-a declarat căpitan Cristina Duță, de la ISU Vrancea.

Amendați deoarece au dat foc la resturi vegetale

Săptămâna aceasta, trei cetățeni, doi din Panciu și unul din Èšifești, au fost amendați după ce au dat foc resturilor vegetale. Flăcările s-au extins, provocând pagube materiale. La Panciu a ars o plantație de viță de vie și butuci dintr-o altă plantație, în timp ce în localitatea Èšifești a luat foc un grajd aflat în vecinătatea locului în care a izbucnit incendiul.
„Trei cetățeni au fost sancționați pe parcursul acestei săptămâni deoarece nu au respectat măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor în cazul utilizării focului deschis. Marți, 28 aprilie a.c., un cetățean din orașul Panciu care a dat foc resturilor vegetale rezultate în urma curățării viei a scăpat flăcările de sub control, incendiul propagându-se la plantația de viță de vie din apropiere. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2000 lei pentru nerespectarea normelor specifice de apărare împotriva incendiilor la utilizarea focului deschis. Miercuri, 29 martie a.c., alte două persoane au fost sancționate contravențional pentru fapte similare. O persoană din localitatea Èšifești a scăpat de sub control focul făcut ca urmare a lucrărilor de curățenie efectuate în propria grădină, s-a extins și a cuprins grajdul gospodăriei învecinate. În localitatea Panciu, un cetățean care efectua lucrări de igienizare a plantației de viță de vie a solicitat sprijin pompierilor după ce focul s-a extins la butucii din plantație. Åži în aceste cazuri, s-a luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 1000 lei fiecare. Astfel de situații, care pot părea inițial că nu au un grad de pericol ridicat, favorizate de vânt și de stadiul avansat de uscăciune, pot degenera, transformându-se în adevărate pericole. Scăpate de sub control, flăcările se pot extinde cu ușurință și rapiditate”, se arată în buletinul informativ al ISU Vrancea.

Pompierii vrânceni au avut o săptămână cu multe incendii

Pompierii militari au avut o săptămână plină de evenimente. Aceștia au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 15 incendii de vegetație uscată în localități precum Câmpineanca, Cârligele, Paltin, Reghiu, Dumbrăveni, Focșani (cartier Mândrești), Panciu, Adjud, Slobozia Ciorăști, Bolotești și Cotești.
Pentru prevenirea unor astfel de situații, ISU recomandă, printre altele, ca arderile de vegetație uscată să aibă loc doar într-un spațiu amenajat special. „În această perioadă, în urma acțiunilor de igienizare a terenurilor și curților de vegetația uscată, conform datelor statistice întocmite la nivelul inspectoratului, se observă o creștere a numărului incendiilor de vegetație uscată. Numai în această săptămână s-au înregistrat 15 intervenții pentru stingerea incendiilor care se manifestau la vegetație uscată, 5 dintre acestea fiind gestionate independent de serviciile voluntare pentru situații de urgență. Astfel de intervenții s-au înregistrat pe teritoriul localităților Câmpineanca, Cârligele, Paltin, Reghiu, Dumbrăveni, Focșani (cartier Mândrești), Panciu, Adjud, Slobozia Ciorăști, Bolotești și Cotești. Pentru a se evita astfel de situații în care bunurile populației, mediul înconjurător și chiar viața cetățenilor sunt puse în pericol, reamintim că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și miriștilor se efectuează doar în locurile special amenajate, numai pe baza permisului de lucru cu foc (valabil o singură zi), emis prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității. De asemenea, utilizarea focului deschis se realizează doar pe timp de zi, în condiții meteorologice fără vânt, vegetația uscată și resturile vegetale se colectează în grămezi, în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată, iar în jurul fiecărei grămezi, pe o distanță de 5 m, se va curăța vegetația. Trebuie asigurate mijloacele și materialele necesare pentru stingerea eventualelor incendii și se interzice acoperirea cu pământ a focarelor. Reprezentanții autorităților publice locale au obligația de a aduce la cunoștința cetățenilor prevederile generale și specifice ce trebuie să fie respectate când execută arderi de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale și, totodată, să urmărească aplicarea acestora”, se mai arată în același buletin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?