Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO : Consiliul Judeţean Vrancea promovează principiul egalității de șanse


Consiliul Județean Vrancea a organizat, ieri, o conferință de presă în scopul promovării principiului egalității de șanse. Consiliul Județean, în parteneriat cu Asociația Speranța Andradei, implementează, în perioada 14.04.2015-30.04.2017, proiectul „Înființarea Centrului de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare”. Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, a făcut o scurtă prezentare a proiectului derulat de administrația județeană. „Centrul are ca obiectiv furnizarea de servicii de educație timpurie și recuperare copiilor cu dizabilități din județ. Serviciul este înființat de Asociația Speranța Andradei, pentru un număr de 30 beneficiari din județul Vrancea, dintre care 5 ce provin din familii de etnie romă, copii cu dizabilități multiple cu vârste cuprinse între 0-7 ani, șomeri de lungă durată care au renunțat la viața profesională pentru că și-au asumat sarcina îngrijirii unui copil cu dizabilități. De asemenea, în data de 10.11.2016 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de construcții și instalații, care constau în renovare spațiu, revizuire instalație electrică, revizuire acoperiș; dotări și montaj: lift exterior, aparate aer condiționat. În prezent, renovarea spațiului a fost realizată în totalitate, lucrarea fiind la stadiul montării liftului”, a precizat Ionel Cel Mare.

    Pe lângă activitățile specifice, au fost derulate și alte activități care să faciliteze reinserția familiilor cu copii cu tulburări de dezvoltare pe piața muncii, în special a celor de etnie romă, pentru echilibrarea vieții profesionale cu cea privată. Astfel, în perioada februarie 2016 – aprilie 2016, au fost organizate workshop-uri care au vizat domeniile: parenting, orientare profesională, antreprenoriat, egalitate de gen, pentru un număr de 350 de beneficiari: părinți, educatori, asistenți sociali, profesori, etc.
    Ionel Cel Mare a arătat că administrația județeană, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, a derulat mai multe proiecte care au vizat incluziunea socială a unor categorii sociale defavorizate sau pentru persoanele cu dizabilități. „Consiliul Județean Vrancea a făcut și face multe lucruri pentru copiii de etnie romă și pentru cei cu dizabilități. În acest sens au fost derulate mai multe proiecte și au fost reabilitate, modernizate și adaptate mai multe școli nevoilor copiilor romi și celor cu dizabilități”, a mai spus vicepreședintele Ionel Cel Mare. 

Consiliul Județean a fost premiat

    Managerul de proiect, Andreea Axon, a arătat că proiectul „Înființarea Centrului de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare” a fost premiat alături de alte două proiecte derulate tot de administrația județeană, respectiv „ASPIR – Acces la Servicii Publice pentru Integrarea Romilor din județul Vrancea” și „CRESC în Vrancea! – Copiii remigrați în Vrancea- educați, sprijiniți, consiliați!”. Aceasta a arătat că toate aceste proiecte vizează integrarea romilor în comunitate dar și participarea activă a acestora la activitățile comunitare și nu numai.  „Înființarea Centrului de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare este un proiect care vizează reducerea inechităților sociale pentru ca cei care se află în sărăcie să poată să participe la viața socială a comunității și să participe la activitățile sociale din cadrul comunității zi de zi. Este un proiect care vizează valorificarea potențialului romilor, mai ales că două treimi din romi trăiesc în stare de sărăcie severă ceea ce îi expune la mai multe riscuri”, a precizat Andreea Axon. 
   Aceasta a prezentat o analiză realizată la nivelul comunei Slobozia Bradului din care reiese că la nivelul anului 2017 încă mai există persoane care nu au acte de identitate, motiv pentru care nu pot participa la alegeri, sau nu își pot înscrie copiii la școală, fiind încurajat în acest fel abandonul școlar. Analiza mai arată că problemele pot fi rezolvate dacă romii sunt consiliați, dacă vor fi construite grădinițe, sau dacă vor fi înființate centre de zi pentru copii în localitățile care sunt comunități mari de romi, sprijinind în acest fel familiile respective. 
    Valoarea proiectului „Înființarea Centrului de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare” este de 207 777,77 Euro (931 820,97 lei), sumă alocată prin programul „Promovarea egalității de gen și a echilibrului dintre viața profesională și cea privată”, Îmbunătățirea echilibrului între viața profesională și cea privată, MECANISMUL FINANCIAR SEE 2009-2014. Durata proiectului este de 24 luni. De reținut că valoarea totală a proiectului rămâne neschimbată și reprezintă 100% cheltuieli eligibile, acestea urmând a fi rambursate în totalitate.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?