Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Consiliul Judeţean alocă peste un milion de lei pentru Catedrala din Focşani


Consiliul Județean Vrancea va aloca, anul acesta, peste 1,1 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și  Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Focșani. Suma este prinsă în bugetul administrației județene pe anul 2017. De reținut că și Primăria Focșani va aloca un milion de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrală, suma fiind deja prinsă în bugetul de anul acesta.
    Preotul Florentin Răuță, care slujește la Catedrala din Focșani, a declarat că anul acesta și-a propus să finalizeze lucrările de interior. Părintele a ținut să reamintească faptul că lăcașul de cult a ajuns la stadiul actual cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „În cursul anului 2017 ne-am propus să definitivăm lucrările la interiorul Catedralei, iar anul următor se vor procura obiectele de cult, catapeteasma și toate cele necesare pentru desfășurarea activității de cult, fără pictura din interior, astfel încât în 2018, de sărbătoarea Sf. Cuvioase Parascheva, hramul Catedralei, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, să poată fi dată circuitului cultic public. În demersul nostru, de fiecare dată am fost sprijniți necondiționat de domnul Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR. Domnia sa a fost atent de fiecare dată la solicitările bisericii și iată că astăzi avem deja definitivată Catedrala la exterior. Domnul Marian Oprișan este persoana care a fost mereu alături de biserică și de nevoile ei, drept pentru care îl considerăm sufletul acestei catedrale. De asemenea, am beneficiat în mod concret și de sprijinul Primăriei Focșani, al Consiliului Local dar și al domnului primar Valentin-Cristi Misăilă. O implicare aparte o are Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei, ÎPS Părinte Arhiepiscop Ciprian, care verifică și de două ori pe săptămână stadiul fizic al lucrărilor”, a precizat preotul paroh Florentin Răuță.
    Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian, declara anul trecut, la întâlnirea cu credincioșii focșăneni, că trăiește o adevărată bucurie când vede cum, de la săptămână la săptămână, catedrala din Focșani capătă contur și frumusețe. „Mă bucur când văd că începe să arate în realitate cum este în proiectul pe care l-am realizat în luna ianuarie. Dăm slavă Bunului Dumnezeu, mulțumim precuvioasei Parascheva pentru că veghează asupra dumneavoastră, credincioșii din municipiu”, a spus ÎPS Ciprian. Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei i-a mulțumit președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, pentru sprijinul acordat la realizarea lucrărilor de la Catedrală. „Îi mulțumesc domnului președinte Marian Oprișan pentru că a pus la inimă rugămintea pe care i-am adresat-o la începutul anului, fostului primar Bacinschi, dar și actualului primar pentru că au fost receptivi și au ajutat substanțial pentru ca lucrările să se desfășoare în ritmul pe care l-am propus și pentru a ajunge să respectăm calendarul”, a afirmat ÎPS Ciprian. La rândul său, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a precizat că nu și-a făcut decât datoria, iar Catedrala va fi finalizată până în 2018. „Catedrala o s-o terminăm, pentru că asta a fost înțelegerea pe care am avut-o cu Preafericitul Părinte Teoctist, fostul Patriarh al României”, a precizat șeful administrației județene. Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a adăugat că realizarea Catedralei din Focșani trebuie să fie cel mai important obiectiv al credincioșilor focșăneni. Alături de aceștia trebuie să fie Consiliul Județean, Primăria Focșani, care au contribuit substanțial în ultimii ani pentru finanțarea lucrărilor la acest edificiu.
    Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă. Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiția a fost sistată de puterea PNL – PDL, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte investiții aflate atunci în derulare în județ. Lucrările la Catedrala Nașterii Maicii Domnului și a Sfintei Cuvioase Parascheva au fost reluate în 2008. Din anul 2008 și până în prezent, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a alocat nouă milioane de lei pentru lucrări.

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?