Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Pensiunea Monte Carlo a fost sancționată începând cu 2013 pentru lipsa autorizației de la pompieri; primăria vrea să ajute proprietarii apartamentelor


Proprietarii apartamentelor afectate de incendiul care a mistuit pensiunea Monte Carlo au început să revină, vineri dimineață, în locuințele înnegrite de fum. Polițiștii vrânceni au deschis un dosar penal pentru a se stabili cauzele incendiului. De asemenea, au fost demarate anchete sociale iar primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a anunțat că administrația locală se va implica pentru a-i ajuta pe proprietarii locuințelor afectate de incendiu. Reprezentanții ISU Vrancea spun că începând din 2013, pensiunea a fost sancționată de 4 ori.

    Cele mai afectate de incendiul care a avut loc joi la „Monte Carlo” sunt apartamentele de la ultimul etaj al blocului de lângă pensiune, dar și cele din blocul situat în spatele acesteia, unde flăcările au ars plasa și adezivul folosite la izolația termică din polistiren a imobilului. Faptul că polistirenul este ignifug, a făcut ca blocul să nu ardă ca o torță. Apartamentele din blocul de care era lipită pensiunea sunt nelocuibile, iar oamenii se chinuiau vineri să facă curățenie. Din cauza fumului gros, mai multe animalele de companie au murit asfixiate. Ionelia Diaconu ne-a arătat că sunt aproape distruse baia, balconul și mobila din casa sa. „Am avut peruși, i-am găsit morți de la fum. Acum locuim la o mătușă a soțului, aici nu se poate sta. Omul acesta ne-a distrus pe toți. Are mii de reclamații și nu s-a putut face nimic. S-au legat de bloc. Legea spune să fie distanță, iar aici a fost lipit de bloc. La mine a vrut, aici, la etajul patru, să-mi acopere acoperișul. M-am certat cu el, i-am cerut autorizația de construcție, l-am întrebat cine l-a lăsat să acopere gurile de aerisire și atunci a coborât până la jumătatea apartamentului și mi-a lăsat liber geamul. Făceau grătare aici când aveau nunți, botezuri și era flacăra de doi metri. Venea poliția, dădea amendă, iar în week-end-ul următor era la fel”, ne-a spus Ionelia Diaconu.
    Un alt locatar ne-a povestit că fiica sa abia a reușit să-și scoată nepotul din casă, pentru pisică nu a mai putut face însă nimic. „Eram la serviciu și m-a chemat fata pentru că avea copilul în casă, începuse focul. Fata a scos copilul, eu am venit să scot documentele. Mi s-a făcut rău, am căzut. Am avut o pisică în casă și mi-a murit asfixiată. Aseară am văzut dezastrul din casă. Apă, mizerie, fumul a fost până dimineață. Aseară am dormit la o soră, aici nu se poate sta. Fata este astmatică și nu pot să o aduc aici”, a povestit bărbatul.

Anchete sociale la proprietarii apartamentelor afectate de incendiu

    Primăria Focșani a început demersurile pentru a-i ajuta pe proprietarii apartamentelor afectate de incendiul de la Pensiunea Monte Carlo. Primarul Cristi Misăilă ne-a declarat că sunt așteptate evaluările de la pompieri și poliție, apoi urmează să fie găsită o soluție legală pentru a-i ajuta pe focșănenii din blocurile situate lângă pensiunea care a luat foc joi. „Vrem ca măcar acoperișul să-l reparăm, ca să nu mai plouă în case”, ne-a spus primarul. Cristi Misăilă a adăugat că se fac verificări pentru a se stabili dacă pensiunea avea toate autorizațiile pentru construcție.
    La fața locului au fost și angajații de la Serviciul Social al Primăriei Focșani, care realizează anchete sociale pentru a putea veni în sprijinul familiilor afectate de incendiu.„Realizarea anchetelor sociale este un demers firesc, facem astfel o evaluare a problematicii fiecărei familii afectate. Evaluarea este realizată cu personalul nostru, care inventariază și dacă persoanele și familiile au făcut o asigurare conform legii și care este problematica lor, în ideea că poate unii dintre ei pot accesa niște beneficii sociale pe care nu le-au accesat până acum”, a declarat Mihai Ciobotaru, directorul Serviciului Public Local de Asistență Socială din cadrul Primăriei Focșani.

Probleme cu hidranții la începutul intervenției pompierilor

    Oamenii și-au exprimat pe facebook nemulțumirea atât față de modul în care era construită pensiunea dar și față de intervenția pompierilor, inclusiv probleme cu hidranții din zonă. „Pompierii care au intervenit ieri au constatat ca hidranții din zonă sunt uscați, inclusiv cei din benzinăria Petrom de lângă!!! Astfel că au trebuit să întindă sute de metri de furtunuri până la o unitate militară și au pierdut timp prețios. Incendiul a cuprins acoperișul blocului care a ars complet și ferestrele din pvc de la băile oamenilor. La mine distrugerile sunt mari, baia este de refăcut complet, cabina de duș e distrusă, țevi sparte și funingine foarte groasă peste tot. În afară de baie și zugrăveli, cred că și mobilierul tapițat trebuie înlocuit, ca să nu mai vorbim de așternuturi, haine și alte obiecte distruse”, scrie Nicu Panaitescu. De altfel, pompierii au spus încă de joi că au fost probleme cu presiunea apei la hidranți, la începutul intervenției.

Polițiștii au deschis dosar penal; pensiunea a fost sancționată pentru lipsa autorizației de la pompieri

    Vineri dimineață au avut loc verificări ale organelor de anchetă pentru a stabili cauzele care au produse incendiul. Pompieri și polițiști au cercetat atât resturile de la pensiune dar și în apartamentele avariate. Până vineri seară nu se reușise încă stabilirea cauzei care a dus la producerea incendiului. „Cel puțin deocamdată nu se cunoaște cauza producerii incendiului. Este în curs de stabilire, se iau toate probele în calcul, se pun cap la cap, probabil că de luni încolo se va putea stabili o cauză cu exactitate. Clădirea nu avea autorizație de securitate la incendiu, funcționa pe proprie răspundere în baza legii 33/2016 până la data de 30.06.2017”, ne-a declarat plutonier adjutant Florin Olaru, purtător de cuvânt al ISU Vrancea. Acesta a mai precizat că pensiunea Monte Carlo a fost sancționată de pompieri, începând cu anul 2013, de patru ori, dintre care de trei ori pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu. „Au fost date amenzi contravenționale, dar nu a fost închisă pentru că, potrivit Legii 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, nu exista o încălcare gravă a cerințelor de securitate la incendiu”, ne-a mai spus plutonier adjutant Florin Olaru. 
    Polițiștii vrânceni ne-au precizat că a fost deschis un dosar penal și sunt realizate cercetări alături de reprezentanții altor instituții abilitate. „A fost întocmit dosar penal în această cauză și se fac cercetări împreună cu instituțiile abilitate. Astăzi (vineri n.r.) polițiștii au continuat acțiunile de cercetare la fața locului. Se efectuează verificări pentru a se stabili cauza incendiului”, ne-a spus subcomisar Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

41 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?