Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO: Scandal la Primăria Focșani, după ce Electrica a tăiat curentul la chiriașii branșați ilegal din locuințele sociale


Zeci de locuitori ai locuințelor sociale din Sud și Bahne, de la G2 și blocul ISEH, au venit, ieri, la Primărie după ce au fost debranșați de la rețeaua de energie electrică pentru că nu și-au încheiat contracte cu furnizorul de electricitate. Scandalul durează de aproape o săptămână, cei de la Electrica solicitând ca aceste contracte să fie încheiate până la începutul lunii martie pentru a mai furniza electricitate. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, chiriașii din locuințe evitând să încheie contracte fie pentru că nu aveau toate documentele, fie din cauza costurilor mari. Astfel, pentru noile contracte și refacerea instalației electrice s-a estimat că fiecare abonat trebuia să plătească circa o mie de lei, o sumă foarte mare. În aceste condiții, electricienii au făcut o primă debranșare a blocurilor. Imediat însă, cei din blocuri s-au rebranșat ilegal și se pare că i-ar fi amenințat pe electricienii care au venit, din nou, să îi debranșeze. În aceste condiții s-a solicitat intervenția mascaților de la Jandarmerie care să îi protejeze pe electricieni. Scandalul a continuat la Primărie unde zeci de oameni au venit să ceară intervenția municipalității. Ei spuneau că au copii care trebuie să meargă la școală și care nu-și pot face temele pe întuneric, copii sportivi care trebuie să meargă la competiții. Au precizat că inclusiv cei care și-au plătit facturile la Electrica trebuie să sufere, pentru că a fost tăiat curentul la tot blocul. Și la primărie a fost nevoie de intervenția jandarmilor.

    Conducerea Primăriei Focșani spune că nu poate interveni în această situație, singura soluție fiind ca Electrica să acorde o perioadă de grație mai mare, în care chiriașii să poată aduce documente și banii necesari pentru noile contracte. „La Primărie nu avem cu ce să îi ajutăm. Cei de la Electrica vor să le facă aceste contracte, oamenii trebuie să vină cu actele însă unii nu locuiesc legal, să achite taxele, dar nu este treaba noastră”, ne-a spus viceprimarul Marius Iorga. 
    Pe de altă parte, la nivelul Primăriei Focșani se va constitui un grup de lucru care să analizeze problemele cu care se confruntă comunitățile marginalizate, să identifice și să pună în practică soluții în scopul creșterii calității vieții acestora. Ieri a avut loc o nouă întâlnire a echipei conduse de primarul Cristi Misăilă cu reprezentanții programului european pentru integrarea romilor (ROMACT), program finanțat de Comisia Europenă și Consiliul Europei, ce vine cu expertiză în domeniul incluziunii sociale. „În urma discuțiilor, am hotărât ca la nivelul Primăriei să constituim un grup de lucru care să analizeze problemele cu care se confruntă comunitățile marginalizate și să identifice și pune în practică soluții în scopul creșterii calității vieții acestora. În acest sens, vom solicita sprijinul unor mediatori în ceea ce privește îmbunătățirea comunicării între autoritatea locală și grupul țintă”, se arată în anunțul Primăriei Focșani.

 Aseară târziu, unii dintre locatarii blocului G2 din Bahne, au ieșit în fața scării și au aprins un foc, în semn de protest față de întreruperea energiei electrice.

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?