Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

GALERIE FOTO : Un echipaj al Școlii „Nicolae Iorga” Focșani, într-un schimb de experiențǎ la o școalǎ din Finlanda


Un echipaj al Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” s-a deplasat în Finlanda în perioada 18-24 februarie în scopul unui schimb de experiențÇŽ în cadrul unui proiect Erasmus+ de parteneriat între școli. Echipajul a fost constituit din profesoarele Dumitru Gabriela și Dumitrașcu Viorica și elevii Burlacu Iuliana, IonițÇŽ Alexandra, Tertelici Gabriel și Vlad Andrei.
Activitatea s-a desfÇŽșurat în cadrul proiectului de parteneriat strategic între școli Erasmus+ KA2 „Back to School Life”, coordonat de profesoara DÇŽnilÇŽ Nicoleta. Pentru acest proiect, Școala „Nicolae Iorga” beneficiazÇŽ de un grant de 24.630 de Euro finanțat de Comisia EuropeanÇŽ. Proiectul se desfÇŽșoarÇŽ în perioada 1 septembrie 2016 – 31 august 2018 și are ca scop schimbul de bune practici între școlile din țÇŽrile partenere (Turcia, România, Lituania, Finlanda, Marea Britanie, Spania și Portugalia), cu accent pe prevenirea absenteismului și a abandonului școlar timpuriu prin întÇŽrirea relațiilor dintre școalÇŽ, familie și comunitate.
    Se știe că sistemul de învățământ din Finlanda este în topul celor mai performante din lume, de la care multe țÇŽri din Europa, inclusiv România, vor sÇŽ învețe cum sÇŽ ofere educație care să-i pregătească pe elevi pentru viața profesională. În scopul încurajÇŽrii unui astfel de schimb de bune practici, au fost vizitate diverse unitÇŽți școlare de la nivel primar pânÇŽ la universitar – școala primarÇŽ Norssi și cea gimnazialÇŽ din Jyvaskyla, departamentele de fizicÇŽ și cel de chimie din cadrul UniversitÇŽții Ylistö.
    Elevii și cadrele didactice din cele 6 țÇŽri europene au intrat în contact direct cu profesorii, elevii și studenții celor patru unitÇŽți de învÇŽțÇŽmânt vizitate, au asistat la ore, s-au bucurat de tehnologia de înaltÇŽ clasÇŽ folositÇŽ în procesul de instruire. De asemenea, au desfÇŽșurat o serie de activitÇŽți extrașcolare: jocuri mini-olimpice de iarnÇŽ pe lacul înghețat Jyväsjärvi, gÇŽtitul prÇŽjiturii tradiționale finlandeze în bucÇŽtÇŽria școlii, vizitÇŽ la muzeul local de științele naturii, mini-concert, meci de hockey. În plus, elevii au fost gazduiți în familii, astfel aflând foarte multe detalii despre cum își petrec timpul liber copiii din Finlanda în familie, ce hobby-uri au și ce activitÇŽți sportive sau artistice practicÇŽ, precum și ce specialitÇŽți culinare tradiționale preferÇŽ.
    „Ne-am bucurat de o primire călduroasă, programul a fost foarte variat și interesant, incluzând participarea noastră la ore, ceea ce ne-a permis să simțim grija deosebită pe care statul finlandez o acordă sănătății și stării de bine a elevilor și profesorilor. Am fost profund impresionată de excelenta dotare cu aparatură de ultimă generație a tuturor sălilor de clasÇŽ și a laboratoarelor, de faptul că se pune accentul pe activitățile practice și nu pe acumularea excesivă de noțiuni teoretice și pe concurență. Principiul de bază al sistemului finlandez de învățământ este acela că potențialul fiecărui copil trebuie maximizat și de aceea, orientarea și consilierea sunt esențiale, astfel încât elevii să performeze cât mai bine posibil și să fie capabili să ia cele mai bune decizii în legătură cu educația și cariera lor”, a afirmat profesoara Dumitru Gabriela.
    „Participarea la activitățile din cadrul proiectului a fost interesantă deoarece ne-a permis să interacționÇŽm cu tineri din diferite țări ale Europei. A fost fascinant să vorbim aceeași limbă cu elevii din cele șapte țări și să schimbăm opinii privind modalitățile specifice de învățare sau de petrecere a timpului liber. Activitățile propuse de organizatori au fost extrem de interesante și distractive. Deși abia ne cunoscusem, în timpul desfășurării lor am avut posibilitatea să colaborăm între noi și am legat prietenii. Cu siguranță niciunul dintre noi nu va uita vreodată acea săptămână minunată petrecută în compania tuturor participanților la proiect”, au afirmat elevii participanți.

de Nicoleta Dănilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?