Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Fotbal: Cluburile din Liga I vor propune renunțarea la sancțiunea cu depunctarea pentru nerespectarea fair-play-ului financiar


Cluburile  din Liga I vor propune Federației Române de Fotbal renunțarea la sancțiunea cu depunctarea pentru nerespectarea fair-play-ului financiar și înlocuirea cu penalitate financiară începând cu sezonul 2017-2018, au declarat, pentru AGERPRES, surse din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal. Între conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal și oficialii Federației Române de Fotbal există deja discuții privind modul de sancționare pentru datoriile cluburilor, o decizie privind cuantumul penalității financiare urmând să fie luată de reprezentanții grupărilor din Liga I. Cel mai probabil, deducerea a 3 puncte va fi înlocuită cu o penalitate de ordinul zecilor de mii de euro. Propunerea de renunțare la depunctare și introducerea unei penalități financiare pentru nerespectarea fair-play-ului financiar urmează să fie înaintată Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal. Pentru a putea fi aplicate începând cu sezonul 2017-2018, modificările Regulamentului național de fair-play financiar ar trebui aprobate de Comitetul Executiv înainte de jumătatea lunii iulie, când este programată începerea următoarei ediții a Ligii I.
    Conform surselor citate, există semnale că oficialii UEFA ar fi în favoarea modificării regulamentelor deoarece consideră că sancțiunile cu depunctarea din România afectează prea mult ierarhia sportivă (în prezent 4 echipe din 14 sunt depunctate pentru nerespectarea fair-play-ului financiar sau a criteriilor de licențiere). De altfel, regulamentul de fair-play financiar pe care UEFA îl aplică echipelor care participă în competițiile europene prevăd sancțiuni financiare și nu de depunctare. În acest moment, Regulamentul național de fair-play financiar prevede deducerea, la 30 noiembrie, a trei puncte din clasament pentru un club care are datorii restante către altă grupare de fotbal înregistrate înainte de 30 iunie. Tot cu trei puncte este sancționat un club la 30 noiembrie pentru datoriile restante către proprii jucători, antrenori și alți angajați.
    În actuala ediție a Ligii I, trei cluburi au fost depunctate pentru încălcarea cerințelor de monitorizare financiară. Cluburile ASA Târgu Mureș, Gaz Metan Mediaș și Pandurii Târgu Jiu au fost sancționate, la 30 noiembrie 2016, de Comisia de primă instanță pentru acordarea licențelor din cadrul FRF cu deducerea a câte trei puncte din clasamentul Ligii I pentru nerespectarea fair-play-ului financiar. Mai exact, ASA Târgu Mureș și Pandurii Târgu Jiu au fost depunctate pentru datorii restante către angajați, iar Gaz Metan Mediaș pentru datorii către alte cluburi. Ulterior, gruparea Gaz Metan Mediaș a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, iar la 15 februarie 2017 instanța de la Lausanne i-a anulat sancțiunea cu deducerea a trei puncte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?