Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Patru primari de șapte stele, în Vrancea. Problemele din administrația locală, discutate la Adunarea generală ACoR


O delegație a Asociației Comunelor din România (ACoR), filiala Vrancea, formată din 31 de primari și condusă de președintele filialei, primarul Ștefan Moscu, participă zilele acestea la cea de-a XX-a sesiune ordinară a Adunării generale – „Asociația Comunelor din România – 20 de ani de existență și activitate!”. Incoerența legislativă, oportunitatea proiectelor comunitare, salarizarea primarilor din România au fost principalele teme abordate de aleșii locali de comune, prezenți la București. În cadrul lucrărilor Adunării Generale a fost oferită distincția „Primar de 7 stele”, ca răsplată a meritelor importante și în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de șapte ori în această funcție. Patru primari de comună au primit ieri după amiază această distincție.

    O delegație a Asociației Comunelor din România (ACoR), filiala Vrancea, formată din 31 de primari și condusă de președintele filialei, primarul Ștefan Moscu, participă zilele acestea la cea de-a XX-a sesiune ordinară a Adunării generale – „Asociația Comunelor din România – 20 de ani de existență și activitate!”. Evenimentul are loc în perioada 19 – 22 februarie 2017, la Palatul Parlamentului din București. La acest eveniment au participat, ieri, prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, viceprim ministrul Sevil Shhaideh, care deține și funcția de ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, vice premierul Daniel Constantin, care deține și funcția de ministru al Mediului, ministrul de Interne, Carmen-Daniela Dan, Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor Publice, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu. De asemenea, la reuniunea oficială a celei de-a XX-a sesiuni ordinare a Adunării generale au mai participat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. La acest eveniment participă peste 600 de primari din toată țara, iar în cadrul întâlnirii sunt dezbătute problemele cu care se confruntă autoritățile locale.

„Vom defini în Parlament în mod clar distincția dintre legalitate și oportunitate”

    Incoerența legislativă, oportunitatea proiectelor comunitare, salarizarea primarilor din România au fost principalele teme abordate de aleșii locali de comune, prezenți la București. Temele au fost dezbătute cu predilecție și de invitați. Astfel, liderul PSD, Liviu Dragnea le-a transmis, luni, primarilor de comune din Asociația comunelor din România, reuniți la București, că distincția dintre oportunitate și legalitate va fi definită în Parlament, el arătând că există prea multe „instituții” care își dau cu părerea despre oportunitate. „Vom defini în Parlament, indiferent de presiuni, în mod clar distincția dintre legalitate și oportunitate. Oportunitatea e a celui ales în mod legitim într-un proces democratic, o dă legimitatea unui vot, obligațiile asumate în campanie, libertatea de a lua decizii cu Consiliul local pentru a dezvolta comunitatea, așa cum crede acel Consiliu local. Prea multe instituții își dau cu părerea despre oportunitate. Administrația publică trebuie să iasă din această stare de paralizie, cu funcționari cărora le este frică să semneze, cu primari care nu știu dacă ce fac azi e interpretat peste un an sau zece”, a spus Liviu Dragnea.

Legătură directă între salarizare și calitatea administrației

    Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a abordat tema corupției și a declarat la aceeași reuniune că în România „toată lumea face gargară cu corupția”.
„Toată lumea în România face gargară cu corupția. De dimineață până seara numai cu corupția în gură stau. Toată lumea se preocupă de efectele corupției, nimeni nu vorbește despre cauzele corupției din România. Eu cred că dacă vrem să avem o administrație care să fie de calitate, cu oameni bine pregătiți nu putem să ne imaginăm că îi plătim prost și să avem și performanță. Nici în comunism nu funcționa ideea asta. Deci trebuie să existe o legătură directă între salarizare și calitatea administrației”, a spus Călin Popescu Tăriceanu la Adunarea Comunelor din România. Acesta a lăudat Executivul condus de Sorin Grindeanu pentru că a crescut salariile celor care lucrează în administrația locală. „În România de câțiva ani buni este o vânătoare de vrăjitoare. Foarte mulți primari au trebuit să treacă prin anchete extrem de neplăcute pentru ei, pentru că le-a afectat imaginea publică. Foarte mulți, în final, s-a dovedit că sunt nevinovați. Dar au făcut acest periplu prin fața televizoarelor pe care îl vedem de câțiva ani de zile și care are parcă drept scop umilirea unor oameni și distrugerea elitelor românești”, a mai precizat Tăriceanu.

„Salariile mici încurajează corupția la toate nivelurile!”

    Și președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, a declarat că este nevoie și de o modificare a salarizării demnitarilor, președinților de consililii județene, primarilor și viceprimarilor. De altfel, această temă este viu dezbătută de forurile reprezentative, respectiv Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din  România. „Nu poți să ții președinți de Consilii Județene, primari ai municipiilor reședință de județ, primari de orașe, comune, șeful statului, prim ministrul, miniștrii Guvernului, oameni cu imensă responsabilitate față de cetățeni și să le dai salariul de trei mii de lei pe lună. Este aberant, o prostie, în primul rând încurajează corupția la toate nivelurile”, a precizat președintele UNCJR, Marian Oprișan.

Vrancea are 4 primari de 7 stele și 3 primari de șase stele

    În cadrul lucrărilor Adunării Generale au fost conferite ieri, titluri, plachete și diplome de excelență pentru primarii care au șapte mandate de edil șef, distincție denumită „Primar de 7 stele”, ca răsplată a meritelor importante și în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de șapte ori în această funcție. Patru primari de comună au primit ieri după amiază această distincție. Este vorba de Vasile Vatră, primarul comunei Gugești, Alexandru Zar, primarul comunei Golești, Vasile Zbîrciog, primarul comunei Străoane, dar și de Ion Gogoriță primarul comunei Nistorești. Astăzi, în cea de-a treia zi a lucrărilor Adunării generale ACoR va fi conferit titlul de „Primar de 6 stele”, pentru cei care au șase mandate de edil șef. Dintre primarii vrânceni trei vor primi această distincție. Este vorba de Costel Necula, primarul comunei Măicănești, Ștefan Moscu, primarul comunei Cîrligele, dar și de Gheorghe Maghiaru, primarul comunei Garoafa.  

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?