Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

FIECARE membru al Comisiei județene de fond funciar, EXECUTAT SILIT cu o mie de lei ZILNIC


Scandal la Comisia județeană de reconstituire a dreptului de proprietate Vrancea, unde fiecare membru este executat silit cu o mie de lei zilnic până la punerea în aplicare a unei hotărâre judecătorești referitoare la retrocedarea unei păduri la Soveja. Executarea silită a fost aprobată de magistrații de la Judecătoria Focșani încă din octombrie 2016 însă membrii Comisiei au aflat abia acum despre executarea silită. Reprezentanții instituțiilor publice din Comisie au acuzat întârzierea cu care a fost prezentat acest caz precum și faptul că trebuie să plătească o sumă imensă de bani deși nu li se poate imputa tergiversarea punerii în aplicare a sentinței. „La ședință am aflat că este o executare silită pentru fiecare membru din comisie, să plătim câte o mie de lei pentru fiecare zi în care nu este pus în posesie Cătălin Stan Sion pentru o pădure obținută cu hotărâre judecătorească la Soveja. Nu este normal ce s-a întâmplat pentru că noi nu știam despre această hotărâre, nu ne-a anunțat nimeni și nu trebuie să plătim noi pentru greșelile altora”, ne-a spus unul dintre membrii Comisiei județene.
    Retrocedarea pentru care sunt executați silit membrii Comisiei județene a fost stabilită prin decizie a magistraților de la Judecătoria Panciu, confirmată ulterior de Tribunalul Vrancea. Este un proces care a fost demarat încă din 2008 iar decizia magistraților a stârnit nemulțumirea silvicultorilor vrânceni. Conform deciziei judecătorilor, Cătălin Stan Sion ar urma să primească o suprafață de peste două sute hectare la Soveja, în fostele păduri ale Casei Autonome a Pădurilor Statului (CAPS). Adică păduri care nu au aparținut niciodată proprietarilor particulari. Mai mult, silvicultorii spun că hotărârea de retrocedare vizează doar pădurile care pot fi exploatate, mai puțin suprafețele proaspăt împădurite, care au fost ocolite când s-a decis amplasamentul. În plus, chiar retrocedarea unor asemenea suprafețe de pădure a fost declarată neconstituțională în 2010 însă decizia nu s-a aplicat în acest caz deoarece procesul era demarat încă din 2008.
    Altă nemulțumire a silvicultorilor a vizat și faptul că solicitantul, Cătălin Stan Sion, nu ar fi avut vocație succesorală, fiind rudă de gradul al șaselea cu proprietarii deposedați abuziv de regimul comunist. Totuși, reprezentanții Direcției Silvice Vrancea spun că va fi respectată hotărârea judecătorească și pădurea va fi pusă la dispoziția lui Cătălin Stan Sion. „După ce a fost emisă hotărârea definitivă de retrocedare noi am pregătit acea suprafață de pădure. Am decis să reziliem chiar și un contract de exploatare a masei lemnoase pentru a aștepta decizia comisiei județene de retrocedare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice, Titi Olteanu.

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?