Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Deputatul Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu ministrul de stat pentru afaceri europene al Irlandei


Reprezentanți ai Comisiilor pentru afaceri europene din Camera Deputaților și Senatul României au avut, marți, o întrevedere cu o delegație condusă de Dara Murphy, ministrul de Stat pentru afaceri europene al Irlandei. Din delegație au mai făcut parte ambasadorul Irlandei la București, Derek Feely, și directorul adjunct al Unității UE-UK, Jean McDonald.
Deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr a menționat excelentele relații dintre Irlanda și țara noastră și a mulțumit pentru aprecierile adresate de partea irlandeză cu privire la contribuția României la politicile și pentru dezvoltarea Uniunii Europene. Totodată, deputatul Angel Tîlvăr a amintit perspectivele pozitive pe care le-a generat vizita pe care a efectuat-o în Irlanda, în octombrie 2015, în calitate de ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, în ceea ce privește importanta comunitate românească din această țară. A fost evocată contribuția acestei comunități la viața economică și socială a țării de reședință, precum și interesul major pe care statul român îl are în păstrarea și afirmarea identității lingvistice, culturale și spirituale a comunității. În acest context, a fost menționată importanța educației în limba maternă pentru tinerele generații de români din Irlanda.
Un alt punct important în cadrul discuțiilor a fost cel legat de importanța respectării drepturilor cetățenilor români, în calitate de cetățeni europeni, în mod special dreptul la liberă circulație și drepturile legate de muncă. Deputatul Angel Tîlvăr a apreciat buna colaborare dintre reprezentanții autorităților române și autoritățile irlandeze cu privire la cazurile de trafic de persoane și exploatare prin muncă, înregistrate în ultimii ani în Irlanda. „Aspectele care privesc comunitatea românească din Irlanda trebuie să rămână în atenția reprezentanților ambelor state, atât în contextul apartenenței noastre comune la comunitatea europeană, cât și în cel al evoluțiilor regionale complexe, așa cum este Brexit-ul„, a mai spus parlamentarul vrâncean.
Ministrul de stat pentru afaceri europene al Irlandei a precizat faptul că traficul de persoane este privit cu extremă seriozitate de către guvernul pe care îl reprezintă și a exprimat speranța că un set de măsuri destinate informării și asistenței pentru potențialele victime ale acestui fenomen poate fi dezvoltat în mod eficient prin discuții bilaterale. De asemenea, Dara Murphy a subliniat întreaga deschidere a autorităților centrale și locale din Irlanda în ceea ce privește sprijinul pentru dezvoltarea de noi proiecte de educație în limba română pentru copiii și tinerii români care trăiesc în această țară.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?