Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Timbrul de mediu pentru autovehicule, eliminat de la 1 februarie


Vrâncenii care vor să își înmatriculeze mașini și nu au bani pentru timbrul de mediu mai pot aștepta până la 1 februarie când intră în vigoare legea prin care au fost eliminate 102 taxe și tarife. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat că legea 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife a fost publicată în Monitorul Oficial. „Legea intră în vigoare începând cu data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial, respectiv la data de 1 februarie 2017. Printre prevederile prevăzute de această lege se numără și abrogarea OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicată în Monitorul Oficial al României, partea  I, nr. 119 din 4 martie 2013 aprobată cu modificări și completări prin Legea 37/2014, cu modificările și completările ulterioare”, precizează AJFP Vrancea. 
    Întrebat dacă vor exista măsuri compensatorii pentru industria auto ce reclamă că, odată cu eliminarea timbrului de mediu, industria autohtonă de autovehicule va scădea cu 30% și se vor pierde 15.000 de locuri de muncă, Daniel Constantin, vicepremier și ministru al Mediului, a precizat, conform AGERPRES: „Sigur că vor exista (măsuri compensatorii n.r.), după ce le vom discuta cu dânșii le vom prezenta și public. Cu siguranță producția de autovehicule este foarte importantă pentru țara noastră și vorbim de doi mari producători, într-adevăr cu capital străin, dar care de-a lungul timpului au avut deschidere guvernamentală foarte mare și vor avea în continuare. Eu ca ministru al Mediului voi fi preocupat ca pe piața românească să fie autovehicule cât mai noi și care să polueze cât mai puțin”.
    Ministrul a mai spus că timbrul de mediu a fost atacat tot timpul în instanță, „iar statul trebuie să plătească eșalonat foarte mulți bani pentru cei care au plătit acest timbru de mediu”. (…) „Problema nu este neapărat cum să alimentăm (Administrația Fondului pentru Mediu n.r.), pentru că dacă vă uitați 70% din fondurile pe care le-au avut nu s-au cheltuit. Deci nu e problema colectării ci problema cheltuirii și dezvoltarea de programe în această zonă și pentru a face un mediu mai prietenos”, a explicat Daniel Costantin, la Digi24.
    Ministrul Mediului a afirmat că, deși au existat diverse discuții despre introducerea unei accize în prețul carburantului, atât la nivel tehnic cât și politic, această măsură nu a fost suficient fundamentată și „nu poate intra în discuție, cel puțin acum”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?