Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

FIFA – Numărul echipelor de la Cupa Mondială va crește de la 32 la 48


Numărul echipelor participante la Cupa Mondială de fotbal va crește de la 32, câte sunt în prezent, la 48, cu începere de la ediția din 2026, a decis Consiliul FIFA, în ședința sa de marți, relatează Reuters. Totodată, Consiliul forului mondial a hotărât că formatul competiției va consta în 16 grupe de câte trei echipe. ”Consiliul FIFA a decis în unanimitate o Cupă Mondială cu 48 de echipe din 2026: 16 grupe a câte trei echipe. Detalii vor urma după întâlnire”, a anunțat FIFA pe Twitter. Președintele FIFA, Gianni Infantino, aflat în funcție din februarie 2016, a făcut din extinderea Cupei Mondiale una dintre promisiunile campaniei sale electorale. Infantino a sugerat inițial o Cupă Mondială cu 40 de echipe, dar a adăugat alte opt echipe în luna octombrie. FIFA a îndepărtat orice temeri că un format extins al competiției ar putea coborî standardele turneului și l-ar face prea lung.
    Au existat critici, inclusiv din partea cluburilor de top din Europa și din partea unor antrenor cu renume, care consideră că FIFA strică o formulă câștigătoare a Cupei Mondiale. Un raport confidențial al FIFA, consultat de AFP, a afirmat că un Mondial cu 48 de echipe ar aduce o creștere de 640 de milioane de dolari față de previziunile pentru CM 2018, din Rusia, la care vor participa 32 de echipe. Ultima ediție a Cupei Mondiale, desfășurată în 2014, în Brazilia, a fost considerată drept cea mai bună din istoria de 87 de ani a competiției, cu rezultate șocante, finaluri dramatice și extraordinare performanțe individuale.

„Mai multe țări vor putea visa” după mărirea numărului de echipe la CM (Infantino)

    Cupa Mondială de fotbal din 2026, care se va disputa cu 48 de echipe, față de 32 la ediția din 2018, va permite „mai multor țări să viseze”, a declarat marți președintele FIFA, Gianni Infantino, citat de AFP. Infantino a afirmat deja în trecut că mărirea numărului de echipe va face ca mai multe țări să spere că vor fi prezente la turneul final.
„Vestea bună este că Mondialul cu 48 de echipe se va disputa tot timp de 32 de zile, echipa învingătoare va juca 7 meciuri și turneul va avea loc pe 12 stadioane, la fel ca astăzi”, a afirmat Infantino într-o conferință de presă, imediat după ce FIFA a adoptat această reformă. „Trebuie să conturăm Cupa Mondială a secolului 21 (…) Fotbalul nu se limitează la Europa și la America Latină”, a adăugat urmașul lui Sepp Blatter, ales în februarie anul trecut, mai ales pe baza promisiunii că va extinde formatul Mondialului.

Federația scoțiană susține mărirea numărului de echipe la CM decisă de FIFA

    Federația scoțiană de fotbal a indicat că susține decizia FIFA de a mări numărul de echipe la Cupa Mondială, de la 32, în prezent, la 48, începând cu ediția din 2026, informează BBC. Mărirea numărului de echipe la Cupa Mondială, decisă marți, a fost întâmpinată cu reacții amestecate. Federația scoțiană este însă bucuroasă de această schimbare. „Suntem mulțumiți de vestea că Mondialul se va extinde la 48 de echipe începând din 2026”, a declarat Stewart Regan, directorul executiv al federației scoțiene.
„Credem că este un pas pozitiv, mai ales pentru țările mai mici, și le va permite mai multor fani din toată lumea să se bucure de participarea țării lor la un turneu final de Cupă Mondială. Asta le va permite de asemenea acestor țări să investească mai mult în infrastructura lor fotbalistică și la nivel de juniori, ceea ce la rândul său poate avea beneficii sociale semnificative”, a adăugat Regan. „Performanțele Èšării Galilor, Islandei și Irlandei de Nord la Euro 2016 au arătat ce impact pot avea echipele mai mici și cât de benefică pentru un turneu poate fi participarea.Un amestec eclectic mai mare de culturi fotbalistice la Cupa Mondială va crea o atmosferă mai intensă și mai bună ca oricând”, a mai spus oficialul. Scoția a jucat ultima oară la un Mondial în 1998, iar ultimul turneu final la care a fost prezentă a fost Campionatul European din 2000.

Asociația europeană a cluburilor regretă mărirea numărului de echipe la CM

    Asociația europeană a cluburilor (ECA), prin vocea președintelui său, Karl-Heinz Rummenigge, regretă mărirea numărului de echipe la Cupa Mondială de fotbal, de la 32 la 48, începând de la ediția din 2026, extindere decisă marți de FIFA, scrie AFP. „Este o decizie care a fost luată din motive politice (președintele FIFA, Gianni Infantino, s-ar gândi astfel la electoratul său — n. r.) mai degrabă decât din motive sportive și este regretabil. Repetăm că nu suntem în favoarea extinderii Mondialului. Nu vedem de ce ar trebui schimbat actualul sistem cu 32 de echipe care a dovedit că este cea mai bună formulă”, a afirmat Rummenigge, care este și unul din șefii lui Bayern Munchen. „Se pune întrebarea de ce trebuie acționat în grabă când mai sunt 9 ani înainte de a pune în aplicare un nou format, fără a implica părțile (printre care cluburile) ce vor fi afectate de această schimbare. Vom analiza amănunțit consecințele și vom evoca acest subiect la viitoarea întâlnire a conducerii noastre, la sfârșitul lui ianuarie”, a adăugat germanul.
Mărirea numărului de echipe la Mondial a fost comentată și de Massimiliano Allegri, antrenorul lui Juventus Torino: „48 de echipe înseamnă mult, să vedem cum va fi pus în practică acest format. Fotbalul se schimbă, cei care decid în acest sport încearcă să mărească beneficiile. Acum, fotbalul înseamnă spectacol și business. Din punct de vedere al antrenorului unei echipe de club, sunt prea multe naționale în acest format. Dacă aș fi selecționer, aș fi cu siguranță mulțumit”. La rândul său, Javier Tebas, președintele Ligii spaniole de fotbal, a declarat pentru L’Equipe: „Metoda folosită nu este acceptabilă. Acum două luni, Gianni Infantino a venit să discute cu Asociația mondială a ligilor. Ne-a asigurat că ne va consulta legat de subiectele susceptibile să vizeze fotbalul profesionist. Nu a făcut-o. Nu așa se procedează. Infantino se comportă ca Blatter, care lua singur deciziile, fără să-i pese de nimeni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?