Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Caraș-Severin: Unul dintre zimbrii de la Armeniș nu se poate adapta sălbăticiei și caută prezența umană


Unul dintre zimbrii relocați de către WWF în zona Armeniș nu se poate adapta sălbăticiei și se apropie tot mai mult de satul Feneș, ajungând în ultimele zile chiar pe străzile localității, spre disperarea oamenilor. ‘De două săptămâni, suntem vizitați de un zimbru. Acesta nu face rău, eventual mănâncă din fânul oamenilor, dar lumea intră în panică pentru că este un animal sălbatic, totuși. Mai mult, sunt dimineți în care sătenii nu își pot duce copiii la școală, pentru că ar trebui să treacă pe lângă zimbru și le este frică. E clar, locul său nu e în sat’, a declarat marți viceprimarul comunei Armeniș, Ioan Popescu.
De situația creată a fost sesizat și WWF România, care susține, prin reprezentanții săi, că acesta este un caz izolat, în care zimbrul caută prezența umană. ‘Este vorba de un singur zimbru, o femelă care a fost adusă dintr-o grădină zoologică. Zimbrul, prin definiție, nu este periculos și agresiv. Prima sesizare a fost pe 28 decembrie 2016, când, împreună cu rangerii, am încercat să o împingem dinspre sat, înspre amonte, însă a refuzat să înainteze prea mult, cel mai probabil pentru că a simțit urme de urs, care nu intrase încă în bârlog, și de lup. După alte două zile, a revenit spre sat, fapt pentru care a fost, din nou, îndepărtată. Prin urmare, am decis să punem hrană suplimentară în zona unde stă femela, în speranța că nu se va mai întoarce. În plus, fiind adusă de la o grădină zoologică, este învățată cu prezența omului și nu se poate adapta să trăiască în sălbăticie. Probabil, va căuta mereu prezența umană. În momentul de față, femela nu se află în sat’, a declarat, marți, Alexandru Bulacu, unul dintre specialiștii WWF România.
Potrivit acestuia, unui astfel de animal îi va fi foarte greu să supraviețuiască în sălbăticie, iar această iarnă este un examen pentru întreaga turmă de zimbri de la Armeniș, chiar dacă reprezentanții WWF au suplimentat cantitatea de fân și de concentrate. Turma este monitorizată, în permanență, iar metabolismul acestor animale le dictează cu exactitate ce anume să mănânce, de la arbuști tineri, la scoarță de copac.
În zona Armeniș, au fost relocați 24 de zimbri, fiind eliberați în mediul natural în iunie și în septembrie 2016. Cele două turme s-au întâlnit, au avut loc și conflicte, după care au format o singură turmă, explică Alexandru Bulacu. Femela, însă, nu s-a adaptat turmei. Umblă singuratică, iar așa cum s-a observat, caută chiar prezența umană.
În ceea ce privește pagubele, acestea nu sunt mari, femela-zimbru căutând doar fânul. ‘Am primit reclamații că zimbrii au făcut pagube. Câteva mâini de fân nu se pot numi pagube. Noi avem și camere de filmat și știm că în zonă sunt tot felul de animale, nu doar zimbri’, a spus Alexandru Bulacu. Acesta susține că și vânătoarea și chiar camioanele cu lemne care trec prin zonă îi pot speria pe zimbri.
Cei 24 de zimbri eliberați în mediul natural în zona Armeniș sunt proprietatea statului român, iar gestionar este administratorul fondului de vânătoare. Mai exact, aceasta se împarte între Agenția Județeană de Vânătoare și Pescuit Sportiv Caraș-Severin, prin formația de vânătoare din Feneș, și Ocolul Silvic Teregova. Alexandru Bulacu spune că WWF România va continua proiectul de relocare a zimbrilor, precum și monitorizarea acestora, cu ajutorul GPS-urilor și a rangerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?