Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Muncitorii care lucrează în ger trebuie să primească ceai fierbinte și echipamente speciale


Inspectorii de muncă le atrag atenția angajatorilor că, în perioade cu temperaturi exterioare foarte scăzute, trebuie să le asigure angajaților care lucrează în aer liber ceai fierbinte și pauze pentru refacerea capacității de termoreglare. De asemenea, salariații trebuie să aibă echipamente individuale de protecție.
Potrivit inspectorilor ITM, activitatea poate fi întreruptă pe perioada cât temperaturile extreme se mențin, de comun acord cu liderii de sindicat. „Conform avertizării făcute de ANM – Centrul Meteorologic Regional Moldova, (…), vremea va fi deosebit de rece, geroasă, mai ales noaptea și dimineața. Temperaturile vor fi foarte scăzute, iar Indicele de Răcire (IR) va atinge pragul critic. Cu această ocazie, reamintim câteva din prevederile legislației în domeniul securității și sănătății în muncă pe care angajatorii trebuie să le respecte în perioadele cu temperaturi extreme negative. Astfel, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2000, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber: – distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; – acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; – asigurarea echipamentului individual de protecție. Dacă temperaturile se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv, angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții salariaților, vor lua măsurile dispuse în Ordonanța de urgență nr. 99/2000: – reducerea programului de lucru; – întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale, etc. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme scăzute, se vor lua următoarele măsuri: – asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute; – asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; – trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme”, se arată într-un comunicat transmis de ITM Vrancea.
Inspectorii de muncă vor verifica angajatorii dacă respectă sau nu prevederile legale. „Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea va desfășura acțiuni de informare și control privind aplicarea și respectarea măsurilor de protecție a persoanelor încadrate în muncă, conform O.U.G. 99/2000, toată perioada în care se anunță temperaturi extreme. Pentru nerealizarea măsurilor de asigurare a condițiilor de muncă prevăzute mai sus (pct. 2) pot fi aplicate sancțiuni contravenționale cu amendă de la 1500 la 2500 lei”, se mai arată în comunicatul ITM.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?