Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

VIDEO : PLANTE ORNAMENTALE: Crăciunelul


Printre puținele plante care înfloresc în anotimpul rece se numără și Schlumbergera, care, alături de Poinsettia, face parte dintre plantele asociate Sfintei Sărbători a Crăciunului. Genul Schlumbergera reunește 6 specii epifite (plante care trăiesc fixate pe alte plante, fără a fi paraziți, acestea servindu-le numai ca sprijin, potrivit dexonline.ro), având tulpinile aplatizate și foarte ramificate, notează prof. dr. Florin Toma în volumul ”Floricultură și Artă florală”.
Schlumbergera este originară din pădurile tropicale ale Braziliei, cea mai răspândită specie fiind Schlumbergera truncata (sinonim cu Zygocactus truncatus), cunoscută sub denumirea populară de Crăciunel. Este o specie de cactus fără spini, cu tulpina cilindrică la bază, puternic ramificată ulterior, cu segmente aplatizate și cu marginile fin dantelate, de culoare verde intens și cu o lungime de 4-6 cm.
Din vârful acestor segmente tulpinale apar flori fermecătoare, delicate și grațioase, tubuloase, cu petale mai mult sau puțin răsfrânte, cu diametrul de până la 8 cm și colorate în nuanțe diferite de alb, roz, roșu sau galben. Înflorirea maximă are loc în decembrie — ianuarie, Crăciunelul având nevoie de zile scurte pentru inducția florală și pentru înflorire.

De asemenea, necesită o intensitate luminoasă ridicată, însă, în mod contrar, vara trebuie umbrit. În ceea ce privește temperatura optimă pentru o înflorire de durată și pentru un colorit cât mai viu, se recomandă 12-14 grade Celsius pe timp de zi și 10-12 grade Celsius, pe timp de noapte.
O condiție foarte importantă pentru înflorirea Crăciunelului este ca înainte de înflorire cu câteva luni să nu i se schimbe amplasarea, notează site-ul ingrijireaflorilor.ro. Tocmai de aceea, la noi i se mai spune ”Nu mă deranja”. În caz contrar, planta riscă să-și piardă bobocii încă din faza de formare și de creștere.
Alături de Steaua Crăciunului (Poinsettia), Crăciunelul (Schlumbergera) este una dintre plantele preferate în perioada Sfintei Sărbători a Nașterii Domnului, pentru decorul interioarelor, putând fi așezată pe masă, pe suporturi speciale, dar și în preajma bradului de Crăciun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?