Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Sopranele Nelly Miricioiu și Eugenia Moldoveanu și compozitorul Cornel Trăilescu, premii de excelență la Gala Operelor Naționale


Sopranele Nelly Miricioiu și Eugenia Moldoveanu, compozitorul și dirijorul Cornel Trăilescu și maestrul de cor Stelian Olariu au fost onorați cu premii de excelență la Gala Premiilor Operelor Naționale, desfășurată duminică, la Opera Națională București (ONB). Marele Premiu al Galei i-a revenit sopranei de origine română Nelly Miricioiu, distincția fiindu-i înmânată de principele Radu al României. „Întotdeauna am iubit și am prețuit tradiția românească. Și dacă într-un fel mic am putut să contribui la această bogăție, viața mea și-a găsit cursul”, a mărturisit artista. Acesteia i-a fost conferit și titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Iași. Distincția, oferită de primarul Mihai Chirică, a fost înmânată de directorul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei.
În cadrul Galei, juriul, format din muzicologul Anca Florea, criticul de balet Vivia Săndulescu, muzicologul Luminița Arvunescu, scenograful Viorica Petrovici, criticul muzical Costin Popa și dirijorul Horia Andreescu, a acordat 15 premii. Premiul pentru cel mai bun spectacol de operă, înmânat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a revenit montării „Carmen” de Georges Bizet, regia Karel Drgac, Opera Națională Română Iași. Edilul Bucureștiului a atras atenția asupra responsabilității de a investi în cultură. „Un leu investit în cultură se transformă în nestemate. Niciodată un buget alocat culturii nu este pierdut. Avem o mare responsabilitate, iar România întotdeauna a învins prin cultură, prin tradiție, prin pasiune, prin astfel de oameni”, a spus Gabriela Firea. 
Premiul pentru „Cel mai bun solist liric”, înmânat de soprana Silvia Voinea, a revenit baritonului Florin Estefan, managerul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, pentru rolul Oneghin din spectacolul „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, „Cea mai bună solistă lirică” fiind desemnată mezzosoprana Maria Jinga de la Opera Națională București pentru rolul Dorabella din spectacolul „Cosi fan tutte” de Wolfang Amadeus Mozart; distincția a fost înmânată de Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO.
Premiul pentru „Cel mai bun spectacol pentru copii”, înmânat de tenorul Florin Diaconescu, a revenit spectacolului „Prințul Árgyélus” de Peter Toth, regia Istvan Albu, Opera Maghiară Cluj-Napoca, iar „Cel mai bun spectacol din creația românească” a fost considerat „Enesciana”, regia și coregrafia Horațiu Cherecheș, de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța. „Cea mai bună solistă balet” a fost desemnată Bianca Fota, pentru interpretări în spectacolele „In the Middle, Somewhat Elevated” în coregrafia lui William Forsythe, și „DSCH” în coregrafia lui Alexei Ratmanski, în timp ce premiul pentru „Cel mai bun solist balet” a revenit lui Robert Enache, pentru interpretări în spectacolele „In the Middle, Somewhat Elevated” în coregrafia lui William Forsythe, „In the Night” în coregrafia lui Jerome Robbins și „DSCH” în coregrafia lui Alexei Ratmanski. Ambele spectacole aparțin Operei Naționale București, premiile fiind înmânate de prim-balerinul Pavel Rotaru.
Premiul special al juriului, înmânat de balerina Ileana Iliescu, a fost decernat maestrului coregraf Carlos Vilan, pentru cea mai bună coregrafie-divertisment opera „Carmen” de Georges Bizet, la Opera Națională Română Iași. Premiul pentru „Cel mai bun debut liric feminin”, oferit de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, a revenit Luciei Mihalache, pentru rolul Carmen din opera „Carmen” de Georges Bizet, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, iar „Cel mai bun debut liric masculin” a fost considerat Horia Sandu, pentru rolul Rocco din spectacolul „Fidelio” de Ludwig van Beethoven, Opera Națională București. 
„Cel mai bun coregraf” a fost desemnat Horațiu Cherecheș, pentru coregrafia spectacolelor „Crăiasa Zăpezii” de Jean Sibelius și Edvard Grieg și „Enesciana”, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța. Premiul a fost oferit de maestrul Ioan Tugearu. „Crăiasa Zăpezii” de Jean Sibelius și Edvard Grieg, coregrafia Horațiu Cherecheș, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, a fost considerat „Cel mai bun spectacol de balet”. Distincția, oferită de maestrul Renato Zanella, a fost primit de managerul teatrului constănțen Daniela Vlădescu.
Premiul pentru „Cele mai bune costume”, înmânat de Doina Levintza, a fost acordat Adrianei Urmuzescu, pentru concepția costumelor din spectacolele „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski și „Don Quijote” de Ludwig Minkus, Opera Națională Română Iași, iar premiul pentru „Cel mai bun decor”, înmânat de maestrul Petrică Ionescu, a revenit Nataliei Kornilova, pentru concepția decorului din spectacolului „Crăiasa Zăpezii” de J. Sibelius și Edvard Grieg, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski Constanța.
„Cel mai bun dirijor” a fost considerat Jozsef Horvath de la Opera Națională Română Cluj-Napoca, distincția fiind înmânată de celebrul regizor Andrei Șerban, profesor la Columbia University din New York, iar „Cel mai bun regizor” a fost ales Karel Drgac, pentru regia spectacolului „Carmen” de Georges Bizet Opera Națională Română Iași. Premiul a fost înmânat de vicepremierul Vasile Dâncu.
În cadrul Galei, au mai fost acordate premii de excelență și pentru întreaga activitate de către Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” Chișinău: Premiul de excelență — Vladimir Dragoș; Premiul pentru întreaga activitate — Elena Gherman; Opera Națională Română Cluj-Napoca: Premiul de excelență — Vasile Solomon, Premiul pentru întreaga activitate — Fülöp Martin; Opera Maghiară Cluj-Napoca: Premiul de excelență — Kele Brigitta, Premiul pentru întreaga activitate — Laskay Adrienne; Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța: Premiul de excelență — Adrian Stănache, Premiul pentru întreaga activitate — Silvia Èšigmeanu; Opera Națională Română Iași: Premiul de excelență — Ella Urmă; Premiul pentru întreaga activitate — Camelia Șotrin Pascu; Opera Națională București: Soprana Eugenia Moldoveanu – Premiul de Excelență pentru întreaga carieră, compozitorul și dirijorul Cornel Trăilescu Premiul de Excelență, iar Premiul Special al juriului —maestrul de cor Stelian Olariu.
Invitatul special al Galei a fost tenorul Roberto Alagna, care a cântat pentru prima dată pe o scenă din România, celebrul solist interpretând arii de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, David Alagna. Orchestra și Ansamblul de Balet al ONB au evoluat sub bagheta maestrului Marcello Mottadelli, coordonatorul artistic al ONB, și a maestrului Tulio Gagliardo Varas, coordonatorul artistic al Ýzmir Devlet Opera ve Balesi, Turcia.
Finalul Galei i-a reunit pe soprana Nelly Miricioiu și pe tenorul Roberto Alagna, alături de Corul, Orchestra și întreg colectivul ONB, interpretând colindul „O ce veste minunată”, îndelung aplaudat de cei prezenți. Desfășoară pentru prima dată pe scena Operei Naționale București, cea de-a IV-a ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, a fost organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?