Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Familie deposedată de aproape 5 hectare de teren la Ciorăști, deși are titlu de proprietate de 18 ani! Primarul, acuzat că are „interese“


Primarul liberal al comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, este acuzat că vrea să deposedeze o familie de o suprafață de aproape cinci hectare de teren, deși au trecut 18 ani de la emiterea titlului de proprietate. Terenul ar fi de fapt un luciu de apă, denumit „Lacul Negru” de localnici.
Scandalul a început în 2015, când familia Mariana și Adrian Popescu a aflat că membrii Consiliului Local au decis trecerea în domeniul public a terenului respectiv, de 4,7 hectare. Cazul a fost reclamat la Instituția Prefectului la începutul acestui an, iar familia se judecă acum cu administrația locală din Ciorăști. „În urma unei decizii a Consiliului Local Ciorăști, titlul de proprietate a fost anulat și suprafața respectivă a fost trecută în domeniul public. Suprafața respectivă este numită «Lacul Negru» și a fost proprietatea bunicului meu și apoi a mamei mele Ralea Constantina”, se arată în reclamația de la Prefectură.
Proprietarii arată că pe suprafața respectivă apa dispare de multe ori din cauza secetei și acesta este motivul pentru care în titlul de proprietate 1998 a fost trecut teren arabil, suprafața fiind uscată la momentul eliberării documentului. Familia Popescu spune că angajații de la primăria Ciorăști nu au trimis nicio adresă în care să îi anunțe că ar avea de plată vreo sumă de bani. Ulterior, în mai 2015, când au mers la primărie pentru a schimba categoria de folosință a terenului, familia Popescu a aflat că ar fi fost deposedată „de un primar PD care se consideră liberal și deci apără proprietatea privată”.
În adresa trimisă Instituției Prefectului, familia Popescu acuză micile „interese” locale care ar sta în spatele încercării de anulare a titlului de proprietate. „Din câte am înțeles de la oamenii din sat, fiul primarului ar fi concesionat o suprafață de teren din islazul comunal în vecinătatea Lacului Negru și ar dori concesionarea acestuia. La una din discuțiile pe care le-am avut cu primarul, dumnealui a propus ca în locul «Lacului Negru» să-mi dea teren arabil, dar eu nu am acceptat acest lucru și mă întreb de unde are atâta pământ la dispoziția primăriei”, se arată în reclamația trimisă la Instituția Prefectului încă din ianuarie 2016.
Contactat de Monitorul de Vrancea, primarul comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, spune că există un proces în această speță și se așteaptă decizia magistraților. Edilul susține că este vorba despre un teren dat de două ori, iar problema ar fi fost depistată la inventarierea terenurilor. „Sunt multe de spus. La data când a depus cerere s-a pus în posesie și noi considerăm că nu are dreptul, având în vedere Registrul Agricol din 1956, ca o suprafață de teren să fie dublată. Are o singură cerere, care i s-a rezolvat, iar la «Lacul Negru» nu are cerere și nici în Registrul Agricol nu era prinsă cu asemenea suprafață. Titlul de proprietate a fost greșit de atunci și când s-a făcut inventarierea terenurilor, conform Legii 165, s-a descoperit dublura. Pentru acest lucru ne judecăm și instanța își va spune cuvântul”, ne-a spus primarul comunei Ciorăști.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?