Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Vânzători de lemne din Obor, controlați de polițiști și inspectori ai Gărzii Forestiere


Mai multe societăți comerciale din Târgul Obor Focșani, având ca obiect de activitate comercializarea materialelor lemnoase, au fost verificate de polițiști și  inspectorii Gărzii Forestiere. 11 agenți economici au fost amendați deoarece nu aveau împrejmuiri pentru fiecare depozit în parte, valoarea sancțiunilor ridicându-se la 130.000 lei. Alte patru societăți au fost amendate și au rămas fără marfă, care le-a fost confiscată, deoarece au vândut lemn fără a emite avize de însoțire.
„În perioada 14-15 septembrie a.c., polițiștii împreună cu specialiștii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Focșani și ai Direcției Silvice Vrancea au efectuat verificări cu privire la comercializarea materialelor lemnoase în Târgul Obor Unirea, din municipiul Focșani, administrat de către o societate comercială din Odobești, ocazie cu care s-a stabilit că 11 agenți economici, persoane juridice și persoane fizice autorizate, dețin cantitățile de: 714,775 m.c. cherestea rășinoase, 239 m.c. lemn foc diferite specii, 30,13 m.c lemn foc fag și 5,07 m.c lemn rotund rășinoase, fără a exista împrejmuiri pentru fiecare din depozitele constituite de aceste societăți comerciale.
În cauză s-a procedat la reținerea în vederea stabilirii provenienței a întregii cantități de materiale lemnoase, ce au fost predate în custodia administratorului societății din orașul Odobești, fiind fixat un termen de 48 ore pentru probarea provenienței. În urma verificărilor, s-a stabilit că toți deținătorii de depozite nu aveau  realizate împrejmuiri în conformitate cu prevederile legale, fapt pentru care au fost dispuse măsuri de sancționare contravențională conform art.21 lit.b din Legea nr.171/2010, valoarea amenzilor fiind de 130.000 lei. Totodată, în urma verificărilor, s-a mai constatat faptul că materialul lemnos este deținut cu acte legale doveditoare, fapt pentru care au fost restituite agenților economici cantitățile de material lemnos indisponibilizate. Patru agenți economici au vândut cantitatea de 13,28 m.c. cherestea rășinoase fără a emite avize de însoțire, fiind dispusă măsura de confiscare valorică și de sancționare contravențională pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. l din Legea nr. 171/2010″, au transmis polițiștii.
Deficiențele constate au fost: 
– La data de 15 septembrie a.c., cu ocazia verificărilor efectuate la un depozit de material lemnos deținut de către o societate din comuna Nereju, punct de lucru Focșani, s-a constatat faptul că aceasta deține cantitatea de 99,31 m.c. cherestea rășinoase fără documente legale de proveniență, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea societății conform art. 19 alin. (1) lit. m din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 99,31 m.c. material lemnos.
– La data de 13 septembrie a.c., s-a constatat faptul că la depozitul de material lemnos deținut de o societate situată pe raza comunei Tulnici, s-a livrat și comercializat, în perioada februarie – septembrie 2016 cantitatea de 268 m.c. material lemnos din speciile rășinoase și fag fără a fi emise avize de însoțire în acest sens. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută de art. 9 alin.1 lit.b din Legea nr. 241/2005, urmând a fi efectuate cercetări față de administratorul societății.
– La data de 20 septembrie a.c., cu ocazia controlului efectuat la un depozit de material lemnos aparținând unei societăți din comuna Reghiu, s-a constatat faptul că aceasta a deținut cantitatea de 8,79 m.c. lemn de foc diverse foioase, a vândut cantitatea de 8,12 m.c. lemn de foc din specia fag , iar avizele de însoțire emise sunt completate cu încălcarea prevederilor H.G. nr. 470/2014. S-a procedat la sancționarea contravențională a societății pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. l și m și art. 21 lit. d cu amendă în cuantum de 25.000 lei, fiind confiscată fizic cantitatea de 8,79 m.c. și valoric cantitatea de 8,12 m.c. material lemnos.
– La data de 21 septembrie a.c., cu ocazia controlului efectuat la un punct de lucru al unei societăți din comuna Sihlea, sat Căiata, s-a constatat faptul că societatea a deținut cantitatea de 34,74 m.c. cherestea din specia rășinoase fără documente legale de proveniență și nu a completat la zi registrul de evidență a intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase. De asemenea, s-a mai constatat faptul că la data de 13 septembrie a.c., societatea a transportat cu două autocamioane material lemnos, respectiv lemn lucru rășinoase și fag, care nu corespundea din punct de vedere cantitativ cu datele înscrise în avizele de însoțire puse la dispoziție, fapt pentru care s-a procedat la confiscarea cantităților de 4,00 m.c. lemn lucru rășinoase și 4,60 m.c.lemn lucru fag. Societatea a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. m și lit. n și art. 21 lit. c din Legea nr. 171/2010 cu amendă în cuantum de 45.000 lei. Totodată, s-a mai constatat faptul că administratorul societății din comuna Nereju, pentru a justifica plusul în gestiune identificat cu ocazia controlului, a modificat prin ștersături registrul de evidență a intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 322 alin. (1) din Codul Penal.
– La data de 24 septembrie a.c., ora 13.10, pe DJ 205D – comuna Nereju, a fost depistat un bărbat din localitate, care transporta cu un autocamion cantitatea de 10,25 mc. lemn rotund din specia rășinoase, fără documente legale de proveniență. Acesta a refuzat să transporte materialul lemnos la locul indicat de agentul constatator, fapt pentru care a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. b și art. 21 lit. k din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată contravaloarea cantității de 10,25 mc. material lemnos.
– La data de 29 octombrie a.c., în jurul orelor 0450, pe raza municipiului Focșani a fost depistat un autocamion care transporta cantitatea de 24,484 m.c. cherestea din specii de rășinoase, pentru care conducătorul auto a prezentat un aviz de însoțire prin intermediul căruia se mai efectuase un transport de material lemnos. Administratorul societății comerciale care a efectuat expediția, un bărbat din comuna Nereju, a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor art. 19 alin. (1), lit. „i” și art. 21 lit. „d” din Legea nr. 171/2010 rep., iar materialul lemnos a fost confiscat.
– La data de 28 septembrie a.c., au fost efectuate un număr de 10 percheziții domiciliare la sediile unor societăți comerciale de pe raza comunelor Nereju, Spulber, Năruja, Broșteni, Mera și Reghiu, care au ca obiect de activitate exploatarea, prelucrarea și comercializarea materialului lemnos, în cadrul unui dosar penal în care sunt efectuate cercetări față de administratorii acestor societăți sub aspectul comiterii infracțiunilor de „evaziune fiscală”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 9 alin. (1) lit. c din Legea nr. 241/2005 Rep., „fals în înscrisuri sub semnătură privată” și „uz de fals”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 322 și art. 323 din Codul Penal. Cu ocazia perchezițiilor efectuate, au fost ridicate documente financiar – contabile și cu regim silvic, în vederea stabilirii prejudiciului cauzat bugetului consolidat de stat. Cercetările sunt continuate în vederea documentării întregii activități infracționale.
– La data de 1 octombrie a.c., ora 00:15, pe drumul județean 205 D – comuna Năruja, a fost depistată autoutilitara marca Volvo, condusă de un bărbat din comuna Nereju, care transporta un plus de 10,84 mc. cherestea tivită din specia molid, față de avizul de însoțire secundar pus la dispoziție. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19 alin. (1) lit. n din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată cantitatea de 10,84 mc. material lemnos.
– La data de 1 octombrie a.c., ora 04.30 pe drumul județean 205D – comuna Paltin, a fost depistat un bărbat din comuna Nereju, care transporta cu un autocamion material lemnos (cherestea), care nu corespundea din punct de vedere cantitativ cu datele înscrise în avizul de însoțire prezentat, respectiv un plus de 21,20 mc. cherestea din specia rășinoase. S-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto conform art. 19 alin. (1) lit. n din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 21,20 mc. material lemnos.
– La data de 2 septembrie a.c., ora 22:30, pe DN 2L – comuna Străoane, a fost depistat un bărbat din localitate, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 8,00 mc. lemn de foc fără documente legale de proveniență (aviz de însoțire). Conducătorul auto a refuzat să transporte materialul lemnos la locul indicat de agentul constatator, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a acestuia pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. b și art. 21 lit. k din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată contravaloarea cantității de 8,00 mc. material lemnos”, transmit polițiștii prin intermediul unui comunicat emis de IPJ Vrancea.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?