Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

GALERIE FOTO : Primari din patru județe, în Vrancea pentru a discuta despre problemele din comunitățile de romi


Reprezentanții comunităților de romi și primari din Vrancea, Galați, Brăila și Buzău au fost prezenți, vineri, la masa rotundă cu tema „Comunități incluzive. Accesul la locuire și nevoia de investiții”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Programul ROMACT al Consiliului Europei și Comisiei Europene în România, în conformitate cu Strategia Guvernului României de Incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2015 – 2020. La nivelul județului, a fost semnat Memorandum-ul de Cooperare în scopul cooperării în cadrul implementării Programului Operațional ROMACT al Consiliului Europei și Comisiei Europene în România. Ulterior s-a decis realizarea unui prim eveniment comun organizat în baza acordului de colaborare existent.
    La evenimentul care a avut loc în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Vrancea au participat liderul comunității rome din Vrancea, Toader Constantin, reprezentanți ai prefecturilor din Vrancea, Galați, Brăila și Buzău, primari din județele Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, directori de instituții care au purtat un dialog cu specialiștii ROMACT și ai Ministerului Fondurilor Europene. Au răspuns invitației de a participa reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Inter-Comunitară Vranceaqua și ai Operatorului Regional pentru Apă CUP Focșani, Inspectoratul Åžcolar Vrancea, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea, Direcția Județeană de Sănătate Publică Vrancea, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean al Jandarmilor, Inspectoratul Județean de Poliție, Agenția Județeană pentru Prestații Sociale, Casa Județeană de Pensii. „Mulțumesc autorităților că sunt implicate și că recunosc existența problemelor cu care se confruntă comunitatea de etnie romă. Aceasta a fost prima masă rotundă dintr-o serie de mai multe astfel de evenimente pe care intenționăm să le organizăm în Vrancea. Am reușit să punem față în față reprezentanții comunității rome cu cei ai autorităților locale și instituțiilor pentru a discuta mult mai aplicat asupra problemelor cetățenilor de etnie romă. Dezbaterile viitoare vor aborda și alte subiecte sensibile cum ar fi lipsa actelor de identitate sau domenii precum educația și sănătatea. Ne asumăm să fim alături de autoritățile locale în rezolvarea acestor probleme și vom fi parteneri în găsirea soluțiilor potrivite pentru o diversitate așa de mare de probleme”, a declarat Mihaela Zătrenu, ofițer național de program în cadrul ROMACT.
    În urma dezbaterilor va fi realizat un chestionar care va fi transmis tuturor primăriilor din programul ROMACT pentru a evidenția totalitatea problemelor și a nevoilor din comunități privitoare la locuire. Pe baza completării acestuia, cu sprijinul Grupurilor de acțiune comunitară de la nivel local și al facilitatorilor ROMACT, datele culese vor fi introduse într-o bază de date, analizate, iar concluziile extrase vor fi transformate în recomandări privind îmbunătățirea politicilor publice de locuire și abordarea nevoilor/problemelor legate de locuire în comunitățile vizate.   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?