Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO : Ministerul Sănătății i-a dat în judecată pe sindicaliștii din Sănătate. Liderul Sanitas Vrancea: Rușine PNL, rușine ministrul Sănătății


Membri ai federației Sanitas au continuat și ieri greva generală în țară și în Vrancea. Angajați ai Spitalului Județean de Urgență Sfântul Pantelimon Focșani au ieșit și ieri în holul spitalului, preț de aproape o oră, pentru a afla de la liderul lor dacă a venit vreun răspuns din partea guvernanților și dacă cererile lor vor fi aprobate. „Cel mai mult ne afectează diferența de salariu. Suntem persoane calificate pe hârtie, avem un curs de bucătar și stă hârtia la Personal, că nu ne califică… După ce că avem și salariul mic, în secolul ăsta când toată lumea se zbate să fie mai bine, nouă nu ne este recunoscut nimic, nu suntem calificați ca și bucătari. Salarii mici, necalificați suntem… Ce fac cu 10 milioane de lei vechi? Dar dați-vă seama ce pensie voi avea, după 14 ani de muncă în sistem. E de râsul lumii!”, ne-a spus o femeie angajată la bucătaria Spitalului Județean.
    La rândul său, liderul Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu, a precizat că au fost începute „discuții în Comisia de Buget-Finanțe pentru creșterea salariilor noastre. Probabil ați văzut cu toții poziția Ministrului Muncii de a nu fi de acord cu niciuna din revendicările noastre și probabil că ați văzut și poziția pe care Comisia o are, în încercarea de rezolva cerințele noastre. Este nedrept ca noi să plătim taxe și impozite la un salariu mai mare și de fapt să avem un salariu mult mai mic. Ați văzut probabil atitudinea PNL-ului, prin Eugen Nicolaescu, fostul ministru al sănătății, pe care-l lăudam în anii din urmă, atitudine marcată prin retragerea din Comisia de Buget-Finanțe, în așa fel încât să nu mai aibă cvorum ca să discute și să accepte pretențiile noastre. Nu vrem altceva decât ca pentru toate categoriile personale să avem același tip de recunoaștere. Ministrului Sănătății ar trebui să-i fie rușine, pentru că el a deschis cutia Pandorei, el a făcut discriminare prin atitudine! Iar faptul că declară public că greva noastră este ilegală are scopul de ne face pe noi să părem niște oameni de temut, astfel încât să ne fie frică să ne mai cerem drepturile. Dacă instanța va considera această grevaă ca fiind una ilegală, noi vom respecta lucrul ăsta”, le-a spus Claudiu Grosu, colegilor ieșiți în holul spitalului.
    Ministerul Sănătății (MS) a depus, marți, acțiunea prin care solicită instanței să constate că demersul sindical al Federației SANITAS „nu îndeplinește condițiile legale” pentru declanșarea conflictului de muncă. Potrivit unui comunicat de presă al MS, solicitările SANITAS, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, „încalcă” Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010. MS susține că declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social — nr. 62/2011.
    În ciuda manifestărilor de protest din cadrul spitalului, mulți dintre pacienți nici au știut că este în desfășurare o grevă generală. În ceea ce privește serviciul medical la patul bolnavului, asigurarea urgențelor, a consultului și a intervențiilor medicale, nu s-a produs nici o schimbare. „Pacienții nu au semnalat nici o neregulă și nu s-au plâns de nimic, pe durata acestor două zile”, a declarat Constantin Mândrilă, managerul Spitalului Județean de Urgență Focșani. O bătrână internată în secția de Nefrologie ne-a spus că-i susține pe protestatari: „Mamă, ei ar vrea să facă, dar n-au cu ce și nici nu sunt ajutați. Eu îi înțeleg, speră și ei la mai bine, că muncesc mult”.
    Federația SANITAS din România a anunțat ieri că suspendă temporar acțiunile de protest aflate în desfășurare. Decizia a fost luată:
    „Luând act de adoptarea amendamentelor la O.U.G. nr. 20/2016 în ședințele comune ale Comisiilor de buget, finanțe, bănci și muncă și protecție socială, de luni 31.10.2016 și marți 01.11.2016,
    Å¢inând cont de declanșarea codului roșu de intervenție în caz de cutremur declarat marți dimineață, care presupune implicarea tuturor unităților medico-sanitare din țară,
    Având în vedere faptul că unitățile sanitare publice de stat suferă și așa de o lipsă acută de personal care afectează în primul rând viteza de reacție și promptitudinea cu care pacienții noștri pot fi tratați,
    Luând în considerare angajamentul ferm al majorității deputaților de a vota amendamentele la O.U.G. nr . 20/2016 propuse de organizația noastră în următoarea ședință de plen”.
    Totodată, Federația SANITAS a mulțumit „tuturor colegilor pentru unitatea și implicarea de care au dat dovadă. De asemenea, le mulțumim pacienților pentru înțelegerea acordată, precum și managerilor unităților sanitare care au înțeles importanța demersului nostru.”

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?