Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Modificări la legislația privind persoanele adulte cu handicap


Persoanele cu handicap care vor solicita reevaluarea vor putea depune cererile-tip de evaluare complexă cu 60 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap, și nu doar cu 30 zile așa cum era prevăzut până acum. În acest fel, se asigură o perioadă de timp suficientă pentru a exista continuitate în acordarea drepturilor persoanelor cu handicap. Acest lucru, precum și altele, este prevăzut în proiectul de Hotărâre de Guvern lansat de Ministerul Muncii în dezbatere publică, care modifică și completează metodologia privind organizarea și funcționarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap aprobată prin HG nr. 430/2008. „Actul normativ vizează soluționarea unor aspecte care au ridicat, în mod constant, probleme în practica încadrării în grad de handicap, eliminarea acelor bariere artificiale care au apărut în activitatea curentă a comisiei de evaluare, astfel încât calitatea serviciilor acordate persoanelor cu handicap să fie îmbunătățită. În plus, având în vedere volumul de activitate al comisiei superioare – circa 1.300 contestații/lună – termenul de soluționare a acestora este prelungit de la 45 la 60 zile lucrătoare de la înregistrarea în Registrul de evidență al Comisiei Superioare”, e arată în comunicatul de presă dat publicității.
    Proiectul de act normativ propune în același timp modificarea modelului certificatului de încadrare în grad și tip de handicap pentru a corespunde cu prevederile Legii nr. 448/2006 și cu cel al deciziei emise de Comisia superioară, precum și pentru a asigura confidențialitatea datelor cu caracter personal (cod diagnostic și tip handicap). Totodată, sunt stabilite măsuri tranzitorii pentru valabilitatea certificatelor emise până la data intrării în vigoare a noii hotărâri de guvern.
    Proiectul pus în dezbatere publică pe pagina web a Ministerului Muncii, până în data de 6 decembrie 2016, poate fi consultat la adresa: http://bit.ly/2ejSGgp

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?