Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO : Ceremonial militar și slujbă religioasă de Ziua Armatei Române, la Mausoleul din Sud


Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an la 25 octombrie, a adunat ieri, în fața mausoleului din Cartierul Sud, militari, veterani de război, autorități locale și județene, dar și oameni simpli. Ca de fiecare dată, după seviciul religios, susținut de părintele Ionel Vrînceanu, oficialii municipiului și județului au ținut să evoce momentele importante din viața soldaților români și le-au adresat urări de bine celor aflați în serviciu.
Dragoș Bîrlădeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, a transmis militarilor mesajul președintelui instituției, Marian Oprișan. „Astăzi, de Ziua Armatei Române, este prilejul cel mai potrivit pentru a vă arăta prețuirea și aprecierea noastră față de dăruirea și profesionalismul cu care dumneavoastră, militarii, vă îndepliniți misiunile. Ziua de 25 octombrie 1944, zi în care a fost eliberat și ultimul petic de pământ românesc de sub ocupație germană, reprezintă înainte de orice un simbol al tuturor bătăliilor în care eroii noștri s-au jertfit pentru România. În Războiul de Independență, în Primul Război Mondial sau în cel de-al Doilea Război Mondial vorbim despre eroismul dumneavoastră și despre rolul și locul pe care armata l-a avut în istoria României. Iată de ce securitatea națională, respectarea angajamentelor pe care România și le-a asumat în cadrul organizațiilor internaționale, au rămas misiunile prioritare ale Armatei Române, misiunile pentru care dumneavoastră sunteți instruiți. În acest context internațional de securitate, Vrancea a plătit prețul de sânge pentru ca România să își respecte angajamentele asumate ca stat NATO. Astăzi, mă înclin cu recunoștință în fața memoriei eroilor noștri și vreau să aduc și pe această cale un omagiu sincer tuturor veteranilor de război pentru care dragostea față de țară, credința, datoria și onoarea au fost mai presus de orice în această viață. La mulți ani Armatei Române! La mulți ani dumneavoastră, militari ai Garnizoanei Focșani. Vrancea vă stimează și vă prețuiește! Așa să ne ajute Dumnezeu”, a transmis Oprișan.
Și Cristi Misăilă, primarul Focșaniului, a ținut să omagieze Armata Română la ceas aniversar. „A devenit o tradiție ca fiecare armată să își aibă o sărbătoare a sa. Fiecare zi a unei armate reprezintă un moment important, impregnat de simbolism, cu rol important între structurile fundamentale ale statului modern. La români, aceste semnificații sunt cu atât mai profunde, cu cât istoria a probat, de-a lungul timpului, legătura strânsă dintre armată și idealurile de veacuri ale poporului nostru. Ziua de 25 octombrie se înscrie astfel, alături de alte sărbători cu specific militar, Ziua Forțelor terestre, Ziua Aviației și Ziua Forțelor Aeriene, Ziua Marinei, zilele diferitelor arme și specialități, în categoria acelor momente aniversare la care participă, sub diverse forme, nu doar cei îmbrăcați în uniformă militară, ci întreaga societate civilă, de la cei mici până la cei aflați la vârsta senectuții. Acest lucru se datorează respectului de care se bucură armata română în rândurile tuturor cetățenilor, fapt probat de prezența sa constantă pe primele locuri în sondajele de opinie, ca o instituție în care oamenii au încredere și pe care o prețuiesc, înțelegându-i menirea și necesitatea, indiferent de vremuri sau regim. Cu gândul la misiunile prezente și la cele viitoare, militarii armatei române aflați la datorie sub faldurile drapelului tricolor, acasă sau în locuri îndepărtate, folosesc răgazul acestei zile de sărbătoare pentru a evoca, plini de emoție și mândrie, faptele de arme ale înaintașilor. 25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire națională, ziua când armata română a readus la hotarele ei patria care a zămislit-o. Devenită simbol, ziua de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca fiind ziua în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost și sunt în slujba ei. Acum, la ceas aniversar, aducem tuturor eroilor neamului și veteranilor de război, celor care și-au dat viața pentru libertatea, unitatea și integritatea României, un călduros și pios omagiu, gânduri de recunoștință veșnică din partea generațiilor de azi, a noastră, a tuturor. La mulți ani Armatei Române”, a spus în Misăilă.
Ca reprezentant al Ministerului Apărării Naționale, general de brigadă profesor universitar doctor Adrian Stroea, comandantul Garnizoanei Focșani, a prezentat importanța zilei de 25 octombrie. „(…) Pentru prima dată, Ziua Armatei României s-a sărbătorit la 25 octombrie 1959 când, în urma Decretului 381, Marea Adunare Națională a hotărât ca aceasta să fie ziua în care națiunea dă onorul recunoștinței oștirii. S-a optat pentru această zi având ca argument că este ziua în care armata română a reușit să readucă în granițele firești, în granița de vest, Transilvania de nord-vest răpită samavolnic prin odiosul dictat din 30 august 1940. Trebuie să apreciem curajul autorităților de la acea vreme de a renunța la o zi de sărbătoare impusă de sovietici și, de asemenea, de a alege 25 octombrie, zi în care era născut și regele Mihai, fapt ce putea să ducă la o serie de neajunsuri în perceperea semnificației evenimentului”, a precizat comandantul Garnizoanei Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?