Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Romii vor să oprească evacuările din G2. Primăria vrea post de poliție locală în bloc


Liderii romilor din Focșani vor să se întâlnească cu reprezentanții administrației locale pentru a discuta problema evacuărilor din blocurile de locuințe sociale. Noul lider al Partidei Romilor Pro Europa din Vrancea, Constantin Toader, s-a întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, cu liderii comunităților de romi din județ pentru a le prezenta proiectele care vor fi derulate în perioada următoare. S-a discutat despre importanța liderilor locali în comunitățile de romi, oameni care ar trebui să se implice în problemele reale și să îi ajute pe minoritari, nu să se mulțumească cu o slujbă călduță la birou. „Cu toții dorim funcții. Însă orice funcție este și o responsabilitate. Dacă nu se face treabă în comunități, cu mine nu merge. Trebuie să dăm dovadă de implicare și responsabilitate. Orice problemă pe care o aveți, trebuie să veniți la noi, să o prezentăm în fața autorităților”, a spus Constantin Toader.
În Vrancea, se estimează că sunt 37 mii de romi care se confruntă cu probleme grave. Mulți trăiesc într-o sărăcie cruntă, în ciuda proiectelor cu fonduri europene care au fost derulate de autorități special pentru ei. Romii prezenți la întâlnirea cu Constantin Toader au arătat că multe familii supraviețuiesc cu banii din venitul minim garantat și din alocația minorilor deoarece nu au o slujbă care să le asigure un venit constant.
Romii din Focșani au susținut că vor să muncească, dar au fost aduși din Mărășești la măturatul străzilor din municipiu sau la curățatul spațiilor verzi. Ei au arătat că au fost dați afară și de la ecarisaj, iar apoi au aflat că se fac angajări pentru prinderea câinilor din municipiu. „Ne-au dat în șomaj de la ecarisaj și apoi fac angajări. Au adus de la Botoșani în loc să angajeze de la noi. Am crescut singur un copil de la vârsta de trei ani, dar am ajuns la disperare pentru că nu am un loc de muncă”, a spus Aurel Bunădimineața.
Problemele cele mai grave în Focșani sunt la blocurile cu locuințe sociale. În ultimii doi ani, a fost o campanie de evacuare a persoanelor care au diferite restanțe la chirie, respectiv la utilități. Familiile cu restanțe mari au fost acționate în instanță și, ulterior, evacuate din locuințe. „Acum două zile ne-au evacuat pentru o datorie de o mie de lei. Era un proces din 2014, dar nu am știut nimic despre asta. Ne-am trezit că au venit cu opt jandarmi ca să ne evacueze din locuință. Noi nu am știut nimic, iar acum nu avem unde să locuim. Am un copil care este aproape orb și nu știu ce putem face”, a spus și Alexandru Èšîru.
Președintele Partidei Romilor din Vrancea, Constantin Toader, i-a chemat pe romi să își prezinte problemele la sediul asociației. Le-a cerut oamenilor să aducă copii după documentele lor, ale copiilor, după documentele care arată cât au plătit sau de evacuare din locuințe. Pentru fiecare familie va fi întocmit un dosar, iar situația va fi discutată cu reprezentanții administrației locale. „Vrem să organizăm o ședință, joi, în care să discutăm problema evacuărilor din locuințe. Vor fi invitați din partea autorităților locale, de la Primărie, de la Prefectură, AJOFM, Agenția pentru Romi”, a spus Constantin Toader. 

Post de poliție la G2
 
Primăria vrea să înființeze un post de poliție în interiorul blocului G2 din cartierul Bahne, pentru a-i liniști pe locatarii recalcitranți. Liderul Partidei Romilor a arătat că „majoritarii”, care locuiesc în blocurile din zonă, au trimis teancuri de reclamații la Primărie, în care solicită să fie rezolvată problema de la G2. Oamenii spun că s-au săturat de scandaluri și vor să trăiască în liniște, să meargă la serviciu și să își ducă în siguranță copiii la școală.
Primarul Cristi Misăilă a precizat că postul de poliție locală va fi amenajat într-o cameră din blocul G2. „Am cerut celor de la Poliția Locală să amenajeze un post într-o cameră de la G2. Persoana care va fi acolo va putea să îi legitimeze pe cei care intră, să vadă la ce camere merg. Trebuie să rezolvăm problemele de acolo”, ne-a spus edilul.

29 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?