Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Banii alocați pentru refacerea drumurilor afectate de calamități în Vrancea, distribuiți pe localități


Guvernul României a publicat în Monitorul Oficial sumele alocate județului Vrancea pentru finanțarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităților naturale produse de inundațiile din acest an.  Este vorba de puțin peste 10 milioane de lei, din care 8 milioane de lei au fost alocați Consiliului Județean pentru refacerea mai multor drumuri județene ce au fost afectate de intemperii. Diferența de 2 milioane de lei a fost alocată pentru refacerea unor drumuri afectate de calamități în 30 de comune și orașul Odobești. De reținut că administrația județeană a solicitat peste 31 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii distruse de intemperiile înregistrate în perioadele 24 mai – 20 iunie 2016 și 23-24 august 2016.

    Guvernul României a publicat în Monitorul Oficial sumele alocate județului Vrancea pentru finanțarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităților naturale produse de inundațiile din acest an. Este vorba de puțin peste 10 milioane de lei, din care 8 milioane de lei au fost alocați Consiliului Județean pentru refacerea mai multor drumuri județene ce au fost afectate de intemperii. Este vorba de refacerea unor șanțuri colectoare, acostamente, refacerea unor podețe, dar mai ales este vorba de refacerea platformei drumului pe următoarele drumuri județene: Refacere șanțuri colectoare DJ 205B – Bolotești; Refacere DJ 205S – Câmpineanca; Refacere DJ 115 – Câmpuri; Refacere DJ 204L în mai multe puncte -Chiojdeni; Refacere acostamente DJ 252-Homocea; refacere acostamente DJ 119A-Homocea; Refacere podeț pe DJ 119A- Homocea; Refacere D J 205M – Nistorești; Refacere DJ 205D- Paltin; Refacere DJ 252 în mai multe puncte -deplasarea transversală a platformei drumului – Ploscuțeni; Refacere DJ 205R în mai multe puncte – Poiana Cristei; Refacere pod din lemn pe DJ 205K – Răcoasa; Refacere DJ 205K -afectat terasament-Răcoasa; Refacere șanțuri colectoare DJ 119C – Ruginești; Refacere D J 205B – alunecare de teren- Å¢ifești; Refacere DJ 205B-Vârteșcoiu; Refacere DJ 202E -Tâmboiești; Refacere DJ 205C-Vârteșcoiu; Refacere pod pe DJ 205E-Vizantea Livezi; Refacere DJ 205E în două puncte -Vizantea Livezi; Refacere DJ 205L-Vrâncioaia; Refacere DJ 205L – Neșrilești; Refacere DJ 205J- Fitionești; Refacere DJ 205B, distrus pe raza satelor Cotești și Budești, în punctul Bănicâ, Moscu, Drăgan, Vad Biserică; Refacere DJ 205R, distrus pe raza satului Cotești, pct. Åžcoală, Odobasca, Åžcoală Cotești; Refacere pod din beton armat pe DJ 205B în satul Budești, punctul Teiș. pilă afuiată; Refacere DJ 204R afectat în satul Draqosloveni, punctul Biserică; Refacere DJ 204P, afectat în sat Poienița -pcl. Enache Cristea șl pct. Rotaru Ionel și în sat Tinoasa în pct. Gheba Irinel, pct. Duță Nina și pct. Olteanu Săndel; Refacere DJ 204P, afectată platforma drumului + colmatarea șanțurilor și acoperirea părții carosabile cu pământ; Refacere DJ 204P, afectată de o alunecare de teren ce antrenează platforma drumului; Refacere pod avariat în satul Lacul lui Baban, la km 13, prin deteriorarea rampei de acces la culeea 1; Refacere DJ 205N, afectat pe raza satelor Jariștea și Scânteia; Refacere DJ 20SJ afectat pe raza satului Movilița; Refacere construcții hidrotehnice-apărări de mal pentru protecția DJ 205 D – Gabioane din coșuri metalice umplute cu bolovani, în sat Năruja, punctul cătun Pârâul Ocii și punctul aval punte Petrești; Refacere pod din beton armat în sat Năruja, cătun Poienița amonte confluență cu pârâu Petic; Refacere pod din beton avariat pe DJ 205D km 13+100, în sat Prahuda (sfertul de con mal drept cu reducerea secțiunii părții carosabile); Refacere DJ 205B. avariat între intersecție DN 2 și limită UAT Cotești.

2 milioane de lei alocate autorităților locale

    Diferența de 2 milioane de lei a fost alocată pentru refacerea unor drumuri afectate de calamități în 30 de comune vrâncene și orașul Odobești. Este vorba de refacerea unor drumuri, șanțuri, podețe, refacerea unor elemente componente ale unor rețele de alimentare cu apă, din comunele: Andreiașu de Jos, Bârsești, Bordești, Broșteni, Chiojdeni, Cotești, Dumbrăveni, Dumitrești, Fitionești, Gugești, Gura Caliței, Jariștea, Jitia, Năruja, Nereju, Nistorești, Obrejița, Odobești, Paltin, Păulești, Poiana Cristei, Popești, Reghiu, Ruginești, Sihlea, Slobozia Bradului, Spulber, Străoane, Tâmboiești, Urechești, Vidra.

CJ a solicitat peste 31 de milioane de lei pentru drumurile afectate de intemperii

    De reținut că administrația județeană a solicitat peste 31 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii distruse de intemperiile înregistrate în perioadele 24 mai – 20 iunie 2016 și 23-24 august 2016. Pentru prima perioadă a fost solicitată suma de 9,5 milioane de lei, iar pentru a doua perioadă a fost solicitată suma de peste 21,6 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016. „În urma ploilor abundente din perioada 23-24.08.2016, pe rază județului Vrancea s-au produs creșteri de niveluri și debite ale unor cursuri de apă, scurgeri de pe versanți, eroziuni de mal, alunecări de teren care au condus la distrugerea drumurilor sătești, comunale și județene în mai multe puncte. În ciuda eforturilor autorităților administrației publice locale și județene de a menține în stare de funcționare drumurile județene, comunale și sătești, pe care nu au mai fost efectuate intervenții semnificative în ultimii ani, din cauza lipsei fondurilor, degradarea infrastructurii s-a accentuat. Întrucât atributul autorităților județene și locale este acela de a asigura readucerea obiectivului afectat de fenomene meteorologice periculoase sau calamități la starea dinaintea manifestării acestora, autoritățile administrației publice locale au intervenit cu forțe proprii pentru asigurarea minimului de acces pe tronsoanele de drum afectate, dar nu dispun de fondurile necesare pentru refacerea lucrărilor distruse sau grav avariate și au adus la cunoștință Comitetului Județean pentru Situații de Urgență situația înregistrată”, se arată în nota de fundamentare, care însoțește unul din proiectele de hotărâre. În ambele note de fundamentare se arată că echipe mixte de specialiști desemnate prin ordin al prefectului, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au identificat și validat pagubele produse și au stabilit gradul de afectare, pe fiecare tip de obiectiv în parte. „Având în vedere amploarea fenomenelor distructive pe teritoriul județului Vrancea, așa cum rezultă din procesele verbale încheiate la față locului, se impun lucrări urgente de refacere a infrastructurii afectate, în vederea înlăturării efectelor calamităților naturale și asigurării siguranței în trafic a circulației în zonele afectate. Intervențiile constau în lucrări de terasamente, lucrări de consolidare și apărare mal, balastări, refacerea sau recalibrarea șanțurilor, refacerea podurilor și podețelor avariate sau distruse”, se mai arată în nota de fundamentare. 

    LISTA localităților și sumelor alocate AICI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?