Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Adolescenții cu vârste între 14 și 18 ani pot obține singuri cazierul judiciar


În scopul debirocratizării și simplificării administrative în activitatea desfășurată de structurile de cazier judiciar, Poliția Română a hotărât că orice minor cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani poate obține singur cazierul judiciar. Dacă înainte era necesară prezența unui părinte al minorului sau tutorele legal, acum tânărul care dorește obținerea acestui certificat o poate face și singur.
Pentru acest lucru nu este nevoie decât de completarea unei cereri tip, însoțită de actul de identitate, precum și dovada achitării taxei de prestare serviciu de 10 lei. Aceste acte pot fi depuse la orice subunitate de poliție care are ghișeu de cazier judiciar, iar persoanele cu domiciliul în străinătate pot solicita eliberarea cazierului prin misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României. „Pentru a obține un certificat de cazier judiciar, orice persoană fizică cu capacitate de exercițiu restrânsă (minor 14-18 ani) sau deplină (peste 18 ani), poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă și motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar. Cererea-tip trebuie însoțită de actul de identitate, aflat în termenul de valabilitate, precum și chitanța prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei. Precizăm că persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.
În același comunicat se mai precizează că certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România. Pentru situațiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor în termen de 10 zile de la data solicitării. Documentele sunt valabile 6 luni de la data eliberării și numai în scopul pentru care au fost eliberate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?