Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Tineri de la centrele DGASPC încep facultatea!


Opt tineri care au crescut în centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea se pregătesc să înceapă cursurile facultăților și școlilor postliceale pe care le-au ales și la care au reușit învățând cu multă seriozitate. Ca și pentru colegii lor mai mici, pentru ei începe o nouă etapă a vieții, în care își vor desăvârși educația, cu convingerea că numai așa vor avea viitorul la care visează.
Potrivit celor spuse de Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea, acești tineri, cât și toți ceilalți beneficiari ai unei măsuri de protecție în structurile instituției, au spus „rămas-bun” taberelor, excursiilor, drumețiilor, activităților de vacanță și au salutat începerea noului an școlar. „Dorim să felicităm toți tinerii care au reușit sa închidă poarta liceului și să o deschidă pe cea a facultății și să-i asigurăm de toata admirația și susținerea noastră. Cătălin și Alexandru și-au îndreptat pașii către Universitatea Transilvania din Brașov, Costel și Sorin vor merge la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, iar Ionuț va urma cursurile Facultății de Inginerie a Instalațiilor din cadrul Universității Tehnice de Construcții București. Samuel a ales domeniul Telecomunicațiilor în cadrul Åžcolii Postliceale de Telecomunicații, iar Daniel și Daniela ramura Sănătății în cadrul Åžcolii Sanitare Postliceale «Carol Davila» București. Toți aceștia au demonstrat că sunt caractere puternice, capabile să înfrunte viața adevărată. Reușita lor ne onorează și, la rândul nostru, vom face toate eforturile pentru susținerea acestora pe viitor, astfel încât tinerii să își folosească cunoștințele dobândite, aici în Vrancea, acasă, pentru că avem nevoie de ei la dezvoltarea acestei comunități”, a declarat Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea.

28 de lei lunar, bani de buzunar pentru un student

    Potrivit celor spuse de Adina Lăscan, tinerii ocrotiți în sistemul de protecția copilului care urmează o formă de învățământ postliceal și/sau universitar au asigurate cazarea, masa, transportul, cazarmamentul și celelalte lucruri necesare. „Acestea sunt plătite de către DGASPC, în cuantumurile prevăzute de HG nr. 204/2014. În ceea ce privește banii de buzunar, acești tineri primesc 28 de lei lunar, suma fiind de asemenea, reglementată de Hotărârea amintită”, a spus Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea.
    Actul normativ respectiv stabilește cuantumul limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor la îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum și sumele de bani pentru nevoi personale și cuantumul alocației de hrană pentru copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial. Sumele sunt stabilite pe grupe de vârstă. Astfel, tinerii de la 18 până la 26 de ani, cum sunt cei din sistemul de protecția copilului care au reușit la facultăți și la școli postliceale, au alocați anual 844 lei din care să-și cumpere haine, încălțăminte, materiale de igienă, rechizite, manuale și să-și asigure transportul. Totodată, lor le sunt alocați, conform prevederilor Hotărârii, câte 16,60 lei/ zi pentru mâncare. Toată lumea care are sau a avut copiii studenți știe că aceste sume sunt absolut insuficiente… „Cireașa de pe tort” este, însă, suma alocată de stat acestor tineri, ca bani de buzunar: 28 de lei lunar!
    În aceste condiții, este cu atât mai remarcabilă, admirabilă și mai demnă de respect dorința, voința și ambiția tinerilor ce provin din sistemul de protecție a copilului de a rezista în anii de facultate și de a-și finaliza studiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?