Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

GALERIE FOTO : Credincioşii de pe Valea Râmnicului, la hramul schitului Dealu Sării unde a slujit părintele Macarie


Sute de credincioși ortodocși au participat ieri la hramul schitului „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dealu Sării, comuna Jitia. Edificiul religios se află la poalele Muntelui Ulmușor, la altitudinea de 943 metri, într-o superbă poieniță numită Poiana Dogăriilor și înconjurată de pădure. Construcția bisericii și a întregului ansamblu monahal a început cu câțiva ani în urmă la inițiativa și din dărnicia părintelui protosinghel Macarie Deșliu, starețul schitului Muntioru și ctitor al mai multor biserici. Slujba a fost oficiată de părintele Macarie alături de preoții Veniamin, Valerie și Paisie. Noul așezământ monahal de la Dealu Sării a fost sfințit anul trecut de Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și de un sobor de preoți. Lăcașul de rugăciune se adună la numeroase altele ce au amprenta unui mare rugător al Văii Râmnicului, părintele Macarie Deșliu, acum stareț al mănăstirii Muntioru, un duhovnic puternic și postitor. Mulți îl descriu ca fiind un bătrân, cu barba ninsă și răsfirată de vânt, cu glasul blând. Părintele Macarie îi binecuvântează pe toți credincioșii care urcă la el la mănăstirea Muntioru. Numărându-și parcă vorbele, părintele mai mult ascultă. Are privirea rugătorului necontenit, pe care nu-l poți tulbura și nici surprinde cu vreun gând ascuns, ispititor. De când îi slujește lui Dumnezeu, părintele a văzut multe. Pentru el, cel mai important lucru este faptul că fiecare om pleacă din mănăstire schimbat sufletește. Nu e puțin lucru. Nădejdea e totul.

    Dumnezeu are grijă să dea cu preaplin de măsură celui care cere. „În urmă cu un an și două luni a avut loc sfințirea acestui sfânt locaș „Adormirea Maicii Domnului”, la care a participat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de foarte mulți enoriași, și iată că timpul a trecut și azi suntem din nou aici, unde împreună cu preotul Veniamin, preotul Valerie și preotul Paisie am oficiat sfânta liturghie cu binecuvântarea Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei. Åži astăzi au fost foarte mulți credincioși care au participat la această slujbă pentru a se ruga și a se închina la Maica Domnului. Aici, la Schitul Dealul Sării a rămas urmaș preotul Veniamin care împreună cu patru călugări slujesc în continuare, în acest loc minunat, un loc cu liniște, cu pace, un loc binecuvântat de Maica Domnului. Tuturor creștinilor le doresc multă sănătate, pace și Maica Domnului să ne deschidă ușa când ne-om duce în împărăția ei”, a spus părintele stareț Macarie Deșliu.

    Părintele Macarie s-a născut pe 8 septembrie 1949 în satul Sările, comuna Bisoca din județul Buzău. Tunderea sa în monahism s-a făcut la Mănăstirea Ciolanu, apoi a fost trimis ca viețuitor la Poiana Mărului. Nașul de călugărie a fost Preasfințitul Gherasim, Episcop vicar la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Deși la naștere i s-a dat numele de Marcel, odată cu tunderea sa în călugărie, a primit numele de Macarie, nume purtat de un mare sfânt care a trăit în secolul IV. Numele de Macarie înseamnă „Fericitul” în greacă. Printre cei prezenți la slujbă au fost actuali primari din zonă, dar și din alte părți, precum și foști edili. „În primul rând sunt bucuros că avem o mănăstire aici și îi mulțumim în special părintelui Macarie, care ne-a onorat cu această mănăstire, mai ales că eu sunt de aici din Dealul Sării și sunt mândru. Mulțumim bunului Dumnezeu că a fost o vreme frumoasă și toți cetățenilor care au participat la hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Cei care au nevoie de o alinare pot veni aici cu încredere, pentru că o găsesc! Drumul este bun și sperăm ca în timp să fie mai bun”, a spus Vasile Zamfiroiu, viceprimarul coumnei Jitia, prezent la hram.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?