Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

GALERIE FOTO : Cântăreața Steliana Sima, impresionată de Vrancea și locuitorii ei


Interpreta de muzică populară Steliana Sima, invitata de anul acesta a Festivalului Folcloric de la Poiana Negari din Jitia, a rămas impresionată de meleagurile Văii Râmnicului, dar și de întreg județul Vrancea. Acesta a participat duminică, 14 august, la manifestarea culturală ajunsă la a XLIX-a ediție, o sărbătoare a cântecului, dansului și portului popular râmnicean. La eveniment au fost prezenți foarte mulți iubitorii de cântec, dans și voie bună.
Evenimentul a avut drept scop cunoașterea, promovarea și valorificarea tezaurului etnofolcloric al localităților de pe Valea Râmnicului. Anul acesta, debutul manifestărilor a avut loc în jurul orelor 12.00, când pe scena de la Poiana Negari au urcat ansamblurile tradiționale vrâncene din Nereju, Năruja, Spulber, Paltin, Vulturu, dar și Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei”, condus de îndrăgita interpretă a cântecului vrâncean Maria Murgoci și solistul Ionuț Bălăjel.
Ulterior, au urmat ansamblurile folclorice de pe Valea Râmnicului Sărat, respectiv din Dumitrești, Chiojdeni, Vintileasca și Jitia. „Deși sunt pentru prima dată la Jitia, oamenii m-au copleșit cu dragostea lor, cu aplauzele, și am simțit că au trăit fiecare cântec împreună cu mine. Vrancea mi se pare la superlativ și aceste locuri mirifice sunt ca o binecuvântare de la Dumnezeu. Am observat că oamenii de aici cunosc melodiile pe care le-am cântat, ba chiar au fredonat și au cântat odată cu mine, fiind o mare bucurie. Primarul din Jitia este omul potrivit la locul potrivit! Este foarte primitor și se implică cu toată ființa în tot ceea ce face, lucru pe care l-am simțit! Cititorilor ziarului Monitorul de Vrancea le transmit gândurile cele mai frumoase, îi iubesc și să nu uite că sunt români”, a spus solista Steliana Sima.
Festivalul Folclorului Vrâncean își are originea în Å¢ara Vrancei, acolo unde la 24 iulie 1966 pe Podul Nărujei a avut loc prima ediție, la care au participat mii de oameni. Din anul 1968, după înființarea actualului județ Vrancea, la care se adaugă și comunele din jumătatea de Est a fostului județ – raion Râmnicu Sărat, festivalul este reorganizat. Este conceput sub formă de concurs al formațiilor, soliștilor și creatorilor populari, fiind extins în afară de Å¢ara Vrancei și la celelalte arii etnofolclorice, precum cele de pe văile Râmnicului superior – Milcovului și Sușiței. „A fost o zi minunată, un loc extraordinar, oameni receptivi, iubitori de cultură, care au primit cu mare drag spectacolul, cântecul și jocul strămoșesc. De fiecare dată ne simțim foarte bine când ajungem aici, când poposim la Jitia și sperăm ca această sărbătoare să aibă viață lungă și din an în an să avem cât mai mulți artiști și să ne bucurăm împreună, deoarece omul are nevoie după muncă și de veselie, de petrecere!”, a spus Maria Murgoci.
De-a lungul timpului, Festivalul Folclorului Vrâncean a reușit să-și realizeze finalitatea esențială și anume: valorificarea creației populare tradiționale și contemporane din toate așezările județului, cu acordarea unor atenții speciale datinilor și obiceiurilor populare locale. În acest fel se explică divizarea festivalului, începând cu ediția a XXI-a din 1979, în stagiunea de vară, cea mai extinsă și bogată, și stagiunea de iarnă, destinată a încuraja și promova obiceiurile prilejuite, în principal, de sărbătorile Crăciunului și Anului Nou.
Jitia a devenit, încă de la început, unul dintre centrele de reprezentare zonală, îndeosebi în stagiunea de vară. „Eu cred că a ieșit totul așa cum ne-am dorit, sper că a fost pe placul localnicilor, dar și al celor care au venit de prin alte localități. Îi mulțumesc domnului primar pentru încrederea pe care mi-a acordat-o atunci când m-a ales să-i fiu alături în acest mandat. Ne dorim împreună să fie unul plin de realizări și tot timpul la dispoziția locuitorilor. Noi vrem ca anul viitor să fie mult mai bine, vrem să facem anumite schimbări și modificări pentru a aduce îmbunătățiri de care să se bucure și să se folosească cei participanți la evenimente de acest gen. Să dea Dumnezeu să fim sănătoși și să avem putere de muncă”, a spus viceprimarul Vasile Zamfiroiu.
Autoritățile locale, respectiv primarul Ion Păun și viceprimarul Vasile Zamfiroiu, au spus că pentru anul viitor vor organiza acest festival la cote mai mari, deoarece se împlinesc 50 de ani de când a avut loc prima manifestare de acest gen la Jitia, așa că totul trebuie să iasă perfect. „Vremea a fost foarte frumoasă, lume multă, care sper să fi fost mulțumită de organizarea acestui eveniment, unde au fost invitați numeroși artiști. Invitatul surpriză, doamna Steliana Sima, care a fost pentru prima dată la noi, pe meleagurile jitiene, din câte am înțeles s-a simțit foarte bine și a fost încântată de oamenii din zonă și de aceste locuri minunate pe care noi, vrâncenii, le avem. Categoric o să păstrăm tradiția acestui festival și o vom duce mai departe. Anul viitor, fiind a cincizecea ediție, una jubiliară sper să fie mult mai bine organizat. Jitienilor le mulțumesc din suflet pentru tot sprijinul acordat, încrederea pe care mi-au acordat-o, odată cu votul oferit. Îi asigur că voi fi alături de ei cu tot sufletul și toate puterile mele”, a spus primarul Ion Păun.
Înainte de anul 1989, festivalul se ținea la Poiana Mărului, în apropierea schitului ctitorit de călugărul Vasile „Carpatinul”. După Revoluție, autoritățile l-au mutat în Poiana Negari, aflată pe partea stângă a Drumului Național DN 2N, ce leagă Jitia de Drumul European E85. Ca vatră etnofolclorică aflată în zona de interferență a Vrancei și Buzăului, așezarea constituie o prezență activă, distinctă în viața culturală a județului. La nivel local funcționează Ansamblul Chindia și formația de dansuri bărbătești Brâul de la Jitia. „Totul a fost excelent, oameni la fel de mulți ca la festivalul de la Dumitrești și ca în celelalte localități unde se organizează zilele comunelor. Am fost alături de primar, de viceprimar, de toți consilierii, și mă bucur din suflet că un primar nou ales poate să facă lucruri frumoase în comună și sunt absolut convins că în următorii patrii ani va reuși să schimbe fața comunei Jitia. La mulți ani comuna Jitia, la mulți ani tuturor locuitorilor comunei”, a spus Constantin Guguianu, consilier județean, prezent la acest eveniment.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?